Máme informace z pozadí kauzy soudce Havlína: Záruka za zásluhy v době války. Případ se zajímavě dotýká Lenky Bradáčové. Hovoří se i o milence

04.08.2015 11:14

Případ soudce z Prahy 2 Ondřeje Havlína, který byl prvoinstančně odsouzen k 6,5letému vězení, má i pozadí, o kterém se příliš nemluví. Kladenský soud odsoudil Havlína a další obžalované za to, že měli ovlivňovat případy spojené s alkoholem za volantem.

Máme informace z pozadí kauzy soudce Havlína: Záruka za zásluhy v době války. Případ se zajímavě dotýká Lenky Bradáčové. Hovoří se i o milence
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Havlína se před soudem zastali vojenští veteráni, kteří se za něj zaručili. Veteráni Havlína znají z doby, kdy působil v diplomatických službách České republiky ve válkou zmítané Jugoslávii v devadesátých letech minulého století. „Z denního tisku jsme zjistili, že bývalý velvyslanec v Chorvatsku Ondřej Havlín je stíhán v úplatkářské kauze. Nezaznamenali jsme žádné podrobnosti, ani nám nepřísluší hodnotit způsob vyšetřování, vinu či nevinu, pouze nás překvapilo, že nikdo nezmínil jeho pozitivní roli v diplomatických službách například ve zmíněném Chorvatsku a v Bosně a Hercegovině za občanské války v letech 1992–1995,“ napsali soudu v Kladně veteráni. Podle tohoto vyjádření tehdejší velvyslanec Havlín úzce spolupracoval s mírovým kontingentem a vojákům předával neocenitelné informace směřující k ochraně životů. „I díky osobnímu přístupu velvyslance Havlína jsme neměli větší ztráty na životech našich vojáků,“ konstatují veteráni. Za tyto aktivity Havlín obdržel Bronzový kříž Svazu válečných veteránů České republiky III. stupně.

Veteráni proto navrhli soudu záruku, pokud by byl odsouzen k podmíněnému trestu, že budou kontrolovat chování a činnost bývalého diplomata a soudce. Jeho zkušeností a vzdělání chtěli využít pro zajišťování potřeb válečných veteránů. „A to zejména k řešení sociálních, zdravotních a pracovních otázek a k pomoci při vytváření celospolečenského systému, který bude schopen řešit problémy válečných veteránů. Jmenovaný bude pomáhat pozůstalým, bude zpracovávat žádosti válečných veteránů při uplatňování jejich nároků za zemřelé, invalidní a zraněné. Využijeme jeho osobní závazek při pravidelných návštěvách domovů pro válečné veterány, kdy jmenovaný bez nároku na odměnu bude aktivně nápomocen při vyřizování veškeré agendy spojené s nároky válečných veteránů a bude aktivně pomáhat při jejich rekvalifikaci v rámci programu Zaměstnanost lidských zdrojů,“ navrhl soudu předseda veteránů, lékař Pavel Budinský. Veteráni soud požádali, aby proto Havlínovi udělil podmíněný trest. „Pouze v takovém případě budeme moci naplnit smysl a obsah naší společenské záruky,“ stojí na konci dopisu, který ParlamentníListy.cz získaly. Soudce Petr Sedlařík ale tuto výzvu nereflektoval. Při vynášení rozsudku Sedlařík konstatoval, že tím, kdo byl v celé kauze aktivní, byl Havlín. Hrozilo mu až deset let vězení. „Trest soud nepovažuje za exemplární,“ uvedl Sedlařík.

Text navržené záruky ZDE



Vyjma Ondřeje Havlína pražská Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová osobně obžalovala dalších šest podezřelých. Mimo jiné státního zástupce z Prahy 2 Františka Fialu, advokáta Karla Matějku a bývalého šéfa policejní inspekce a advokátního koncipienta Borise Štefla, který je bývalým šéfem policejní inspekce. Těm soud „nadělil“ tresty „natvrdo“ i podmínky. Fialovi uložil trest vězení tři roky a deset měsíců, Šteflovi 2,5 roku vězení se čtyřletou podmínkou.

„Tento výrok soudu jasně deklaruje, že korupce v justici je spojení, které je neslučitelné. Na druhou stranu tento proces ukázal, že systémové mechanismy fungují, neboť dva příslušníci justice, státní zástupce a soudce, byli odsouzeni, i když nepravomocně,“ ohodnotila svoji práci žalobkyně Lenka Bradáčová.

Málokdo ví, že se Bradáčová velmi dobře zná s manželkou soudce Havlína, Ditou Havlínovou, která je náměstkyní pražských žalobců. Tykají si. Podle neoficiálních informací ParlamentníchListů.cz problémy soudce Havlína Bradáčová s jeho manželkou osobně probírala. Dita Havlínová měla navíc z okruhu orgánů činných v trestním řízení získat dokonce informaci o milence soudce, která se v trestním řízení „propírala“, i o připravované domovní prohlídce s případem související.



Bývalý soudce Ondřej Havlín se v okruhu svých známých podle informací ParlamentníchListů.cz nechal slyšet, že odposlechy, na základě kterých byli aktéři případu odsouzeni, jsou v drtivé většině založeny na frajerských vyjádřeních a černém humoru. Verdikt soudce Sedlaříka proto nechápe. Včetně toho, že soudce nepřečetl jeho závěrečnou řeč, protože se procesu neúčastnil. Přísností rozsudku nad soudcem Havlínem, ve kterém šlo údajně o desítky tisíc korun, je překvapena řada advokátů, ale i žalobců a soudců.

Havlín podle zjištění ParlamentníchListů.cz rozporuje i trest za nezákonné držení malorážné pistole, kterou si legálně pořídil na zbrojní pas, když působil jako velvyslanec v Bulharsku. Navíc, obviněn z nezákonného držení zbraně byl podle některých zjištění ještě před tím, než k tomuto stíhání svolil prezident republiky, což zákon přikazuje.

Případ proto s drtivou pravděpodobností skončí u odvolacího středočeského Krajského soudu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…