Manžel Vondráčkové: Přijít Hitler, bude mu alpinista Fischer sloužit jako první

09.09.2012 16:00

NA HRANĚ S XAVEREM Šéf Agentury MM Praha a manžel Heleny Vondráčkové Martin Michal hovoří v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz o důvodech své kandidatury do zastupitelstva Středočeského kraje a na mušku si bere i vliv médií na veřejné mínění. V České republice podle něj nerozhoduje vláda, ale právě média, která jsou nepostižitelná a všehoschopná.

Manžel Vondráčkové: Přijít Hitler, bude mu alpinista Fischer sloužit jako první
Foto: archiv
Popisek: Martin Michal a Helena Vondráčková

Rozhovor s Martinem Michalem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

Kdy u vás dozrálo rozhodnutí vstoupit do politiky?
Vnímám to spíše jako snahu o to něco ve Středočeském kraji změnit. Protože když se dívám, jak se tady dvakrát za sebou asfaltují silnice, a rozbité úseky zůstávají, jak jsou, nebo že se v chráněné krajinné oblasti začíná stavět  spalovna německého odpadu, to mě opravdu irituje. Pokud ale někomu propůjčím své jméno, musí to být člověk, kterému naprosto věřím a shodnu se s ním i v názorech, což je Jana Bobošíková.

Je v současnosti Středočeský kraj něčím specifický vzhledem ke kauze Davida Ratha?
Kauzu Davida Ratha vnímám tak, že o ní zase tak moc nevím. Vztáhnu-li to k důvodům odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho, otevírá se mi kudla v kapse. Dvanáct let tady bojuji za to, aby se začaly uplatňovat sankce za trestný čin pomluvy, a dvanáct let dostávám od policie přípisy, že se tím nebudou zabývat. A najednou, když se má zlikvidovat Lessy, použije se banální věta, která v podstatě nemohla nikomu uškodit, a Petrovi Lessymu je okamžitě zrušen pracovní poměr. Ten, který za tím stojí, patří do kriminálu. Jde o porušení rovnosti před zákonem. Tento paragraf byl hrubě zneužit a je vidět, že naše policie slouží jen k mafiánským záměrům. To není policie, to je soukromá mafiánská služba.

A pokud se tedy vrátíme zpět k Rathovi.
Stejným způsobem právě přistupuji i k exhejtmanu Rathovi. Nikdo o tom totiž nic neví a zatím tady všichni jenom čerpají z odposlechů. A já se ptám, jak je možné, že policie pouští přepisy odposlechů do médií, jak to, že se odposlechy, které nemají k dispozici ani Rathovi advokáti, objeví v novinách? Myslím, že tady je naprosto jasné propojení policejní mafie, státních zástupců a médií. Nežijeme zkrátka v právním státě a jsem přesvědčen, že novinář, pokud se dostane k nelegálním odposlechům a zveřejní je, stává se automaticky spolupachatelem.

Když jste vy a vaše žena podávali žaloby na ochranu práv, s čím to policie smetla ze stolu? Ptám se v návaznosti právě na kauzu Lessy.
Trestný čin pomluvy je ultima ratio, což znamená, že podle slov policie a státních zástupců nepatří do trestního zákona a má se řešit výhradně občanskoprávní cestou, což mám samozřejmě od nich potvrzeno i písemně. Jakékoliv další podání na trestný čin pomluvy bude jednoduše bez jakéhokoliv šetření odložen. Znamená to tedy, že pokud někdo pomluví mě nebo mou ženu, trestný čin to není, pokud ale někoho pomluví Petr Lessy, trestný čin to je. Je to přesně ten příklad, kdy byla porušena ústava v rovnosti před zákonem, a za to by někdo měl pykat.

Plánujete nějaký další vývoj své politické kariéry, nebo skončí jen u angažmá na krajské úrovni?
V mém případě bych na 99 procent zůstal jen u tohoto. Nejsem politik, nebudu politik a nechci být politik. Splnil bych si zkrátka vůči Středočeskému kraji, kde žiju, to, co mě tam trápí. Pokud by se mi podařilo aspoň něco napravit, kandidoval bych možná do kraje znovu. Nebo by se mi to nepodařilo a zjistil bych, že tato země je tak prolezlá korupcí, že to nemá smysl, a vykašlal bych se na to.

Nemáte například chuť zabývat se oblastmi, které regionální politika neobsahuje, ale ke kterým máte vy osobně blízko? Narážím na spojení politiky a médií.
Toto se podle mě ani tak netýká politiky jako spíše veřejnoprávních médií. Je zcela jasně prokazatelné, že jak Český rozhlas, tak i Česká televize provádí cenzuru jako v padesátých letech a je jedno, jestli tomu šéfuje Dvořák nebo Duhan. My máme vůči veřejnoprávním médiím jenom jedinou povinnost - platit koncesionářské poplatky. To, co například předvádějí na Radiožurnálu s písněmi Helenky, Karla Gotta, Dalibora Jandy, Michala Davida, Ivety Bartošové, to je prostě skandál a v jakékoliv jiné zemi se to prostě nemůže stát. Jestliže písně těchto interpretů hrají všechna ostatní rádia, samozřejmě pokud to odpovídá formátu, a Radiožurnál řekne, že je hrát nebude, je to prostě problém.

Říkáte, že veřejnoprávní média stojí mimo politiku, ale členy mediálních rad přece navrhují politické strany a schvaluje je parlament.
Ve své podstatě se samozřejmě dá říct, že tato média jsou ovlivňována politicky. Ale každé veřejnoprávní médium má svého generálního ředitele a ten je podle mého názoru placený za to, že bude dodržovat pravidla - nezávislost, objektivitu a pravdivost informací. To, co se momentálně děje v ČT, prostě pravdivé není. Je tady opět předvolební období, a pokud se podíváme konkrétně na Otázky Václava Moravce, nemá to se seriózností absolutně nic společného. Redaktor typu Václava Moravce podle mě na obrazovce v demokratické společnosti vůbec nemá co dělat.

Podobné je to s Radiožurnálem. Tam nemám tolik výtek ke zpravodajství, protože to tam není tak tendenční jako v ČT, nicméně hudební vložku tam dělá člověk, který tomu buď nerozumí, nebo se chová jako cenzor k těm nejúspěšnějším a nejprodávanějším. Naše média jednoduše nejsou média. Dělají si, co chtějí, aniž by brala ohled na objektivitu.

Je třeba mít z médií strach?
Musíme si uvědomit, že v této zemi nevládne vláda, ale bulvár. Vláda proti médiím neudělá nikdy nic. Můžou si tady za účelem svého vlastního zisku dělat naprosto, co chtějí. A pokud si myslíme, že si budeme sami volit svého prezidenta, jsme na omylu, zvolí si ho totiž opět a zase média. Obyčejným lidem, kteří pak půjdou k volbám, vymyjí mozky pomocí průzkumů a preferováním jednotlivých kandidátů.

Dlouhodobě sledujeme téma Přímá volba prezidenta

A konkrétně?
Například Jan Fischer. Tento člověk je zaprvé bývalý komunista, zadruhé ke každému režimu loajální kariérista, který kdyby sem přišel Hitler, on bude první, který řekne: já vám budu sloužit. A zatřetí ještě ani není prezidentem, ale už tady zasahuje do nezávislosti soudů. Takového prezidenta já prostě nechci. Ale pro média je to jediný vhodný kandidát, protože vědí, že je natolik slabý a loajální, že jim nikdy nebude dělat problém, a naopak se vůči nim bude vždy chovat jako anální alpinista.

Kdo z prezidentských kandidátů je pro vás přijatelný?
Pro mě je to zcela jednoznačné - Jana Bobošíková. Její názory jsou zcela konzistentní, má zkušenosti a je natolik zabezpečená, že nemá zapotřebí dělat si z této funkce nějakou výdělečnou činnost.

A když ne Jana Bobošíková?
Pak ještě dva kandidáti by pro mě byli přijatelní, a to pánové Zeman a Dlouhý.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …