Marek Černoch: To je nesmyslný návrh, pane Sobotko. Ochraňte naše hranice. Jsem chlap, musím ochránit naše ženy a občany vůbec

21.01.2016 9:10

Poslanci by dnes měli probrat migrační krizi a ochranu hranic, a to na žádost Úsvitu. Mimořádný bod se totiž podařilo prosadit předsedovi poslanecké frakce Úsvitu Marku Černochovi. Ten pak k tomu v rozhovoru ParlamentnímListům.cz řekl: „Jsem rád, že se tento bod povedl Úsvitu ve Sněmovně prosadit, protože vláda se v rámci migrační krize zavázala usnesením z loňského roku, že bude podávat Poslanecké sněmovně a občanům ČR pravidelnou informaci. Migrační vlna přitom kulminuje, a dokonce se počítá s tím, že od března by měla být ještě větší nežli v minulém roce.“

Marek Černoch: To je nesmyslný návrh, pane Sobotko. Ochraňte naše hranice. Jsem chlap, musím ochránit naše ženy a občany vůbec
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

Poslanecká sněmovna by se migrační krizí měla zabývat na váš osobní návrh už dnes, těsně po písemných interpelacích. S jakými návrhy Úsvit a vy osobně přijdete?

Jsem rád, že se tento bod povedl Úsvitu ve Sněmovně prosadit, protože vláda se v rámci migrační krize zavázala usnesením z loňského roku, že bude podávat Poslanecké sněmovně a občanům ČR pravidelnou informaci. Migrační vlna přitom kulminuje, a dokonce se počítá s tím, že od března by měla být ještě větší nežli v minulém roce. Státy jako Francie, Německo, Švédsko a další severské země momentálně deklarují, že už nebudou přijímat další migranty. Což znamená, že ta příští migrační vlna se Česka může dotknout velmi reálně. A proto na to musíme být připraveni. Kroky, které EU dělá, jsou ale naprosto nedostačující. Hovoří se sice o společné pohraniční stráži EU, ovšem tento návrh je podle nás absolutně nesmyslný, protože teprve v polovině tohoto roku se bude projednávat úplně první návrh, který naznačí, jak by společná pohraniční stráž vůbec mohla vypadat. To ale již bude pozdě, neboť to bude ve chvíli, kdy migrační vlny budou opět kulminovat. Proto chceme po vládě podrobnou informaci o tom, jakým způsobem plánuje migranty přijímat a hlavně kolik migrantů přijme. Budeme bojovat proti přijímání těch lidí, kteří nechtějí respektovat naše zákony, tradice a zvyky. Po ministru Chovancovi budeme požadovat okamžité zavedení ochrany státních hranic; ostatně Úsvit s podporou Bloku proti islámu požaduje již několik měsíců ochranu našich hranic před nelegálními imigranty. My jsme totiž povinni postarat se o bezpečnost ČR a našich občanů. Dále budeme prosazovat návrh azylového zákona, který předkládá Úsvit. Jde o to, aby azyl nemohl dostat žádný cizinec, který spáchá trestný čin. Také nás zajímá, proč vláda zaujala negativní stanovisko k našemu návrhu, aby se azylové řízení mohlo vést ve třetích zemích, tedy mimo schengenský prostor, takže migranti by se do EU vůbec nedostávali. Chceme prostě vědět, jak je ČR připravena na zvládání nastávající migrační krize. Úsvit byl přitom neustále napadán, že straší lidi migrační vlnou, a nyní se potvrdilo, že jsme měli pravdu.

Na linii Bulharsko–Makedonie by měl vzniknout „záložní hraniční systém“, pokud se nepodaří posílit vnější ochranu schengenského prostoru. V úterý to řekl premiér Bohuslav Sobotka. Jak se na tyto jeho návrhy díváte?

Podle nás tyto návrhy nikam nepovedou a ničemu nepomohou. My jsme v Makedonii před Vánoci byli a jednali jsme tam jak s makedonskými politiky, tak i s tamní vládou, přičemž nám bylo řečeno, jaká situace tam opravdu je. Stát, který není členem Evropské unie, vlastně čelí náporu migrantů, kteří přecházejí z jedné evropské země do druhé. Situace na tamějších hranicích s Řeckem je kritická, dochází tam k násilnostem, takže já nevěřím tomu, že by nějaké podobné kroky vůbec byly realizovatelné. To, co říká v této věcí pan premiér, není až tak úplně pravda. Místo proklamací, které tvrdí, je zapotřebí, aby se věci reálně pohnuly. My teď potřebujeme hlavně konkrétní činy, a to nejen v rámci EU, ale hlavně v rámci ČR. Ukázalo se, že nápady, co by mohlo být a co by mohlo fungovat, buď nejsou, nebo nefungují. Budeme vůči premiérovi i ministrovi vnitra Chovancovi zdůrazňovat, že je nutné, aby se Česká republika uměla v této věci postarat sama o sebe.

Předseda Evropské rady Donald Tusk v europarlamentu v úterý řekl, že EU má jen dva měsíce na to, aby dostala pod kontrolu uprchlickou krizi, a že EU jako politický projekt selže, pokud nedokáže chránit své vnější hranice. Jeho slova ale působí dojmem, jako by EU celou tu dobu přešlapovala na místě. Anebo je to jinak?

EU nejenom že celou tu dobu přešlapovala na místě, ale přešlapuje na místě dál. Minulý týden jsem byl na jednání s Federicou Mogheriniovou, což je místopředsedkyně Junckerovy komise (komisařka pro bezpečnost a potažmo i migrační politiku), a tato paní nám nebyla schopná odpovědět ani na jednu otázku, kterou jsem jí dal, aniž by to nebyly prázdné fráze anebo kličkování. Na můj přímý dotaz, jakým způsobem bude EU řešit sexuální útoky na ženy, které proběhly na silvestra v Německu, a jak se EU postará o bezpečnost našich žen, dokonce řekla, že se nic tak hrozného nestalo, protože něco takového přece dělají i starousedlíci! A pak ještě k tomu dodala, že to bylo v Německu, takže neví, proč by něco takového měla řešit. Tak to je přístup evropských politiků?! To je nehoráznost! Migrační krize se zhoršuje roky, není to tak pouze otázka měsíců nebo týdnů. Během těchto roků ovšem EU neudělala žádné konkrétní kroky, které by byly funkční či efektivní. Naopak. Namísto toho vymyslela nesmyslné kvóty na přerozdělení uprchlíků, dělá naprosto nepochopitelné kroky a perzekvuje lidi, kteří před hrozbou migrace varují. Výroky, které učinila paní Merkelová, že Německo přijme všechny imigranty, jsou dokonce skandální. Jakmile totiž začali ve velkém migranti do Německa proudit, tak se najednou zjistilo, že otevřená náruč prostě nefunguje. Německo díky krokům paní Merkelové dnes kolabuje. Bavorsko vyhrožuje žalobou na spolkovou vládu, němečtí starostové píší dopisy, že migrační nápor nezvládají. Podobná situace je i v dalších západoevropských státech. Evropská unie jako taková je prostě v koncích a nedokáže problém migrační krize nijak řešit. To je realita.

A to zmiňované prohlášení předsedy Evropské rady Donalda Tuska jste vy osobně vyhodnotil jak?

Já si myslím, že evropským politikům již neřešitelnost této krize postupně dochází a stejně tak jim dochází i fakt, že se opravdu bude muset přistoupit k radikálnějším řešením v rámci návratové politiky a v rámci ostrahy hranic a v přístupu k migrantům, neboť jinak se EU začne jako taková rozpadat. Některé státy se nechtějí už jen spoléhat na EU, což čerstvě ukázaly případy Maďarska, Slovenska a dalších zemí. A my se k těmto státům v rámci ochrany našich občanů musíme připojit. Vyjádření pana Tuska je postavené na realitě, neboť on ví, jak na tom EU je. Že EU v této zkoušce naprosto selhala.

Jak lze posoudit v této věci aktivitu V4? Myslíte si, že Visegrádská čtyřka vyvíjí dostatečný tlak na evropské orgány?

Já bych V4 bral jako takový akční spolek států, které situaci vážně berou, ale na straně druhé bohužel předvedlo Polsko při hlasování o kvótách, že členové čtyřky netáhnou za jeden provaz. I když Polsko před hlasováním deklarovalo, že bude hlasovat proti kvótám, tak na poslední chvíli otočilo a povinné kvóty odsouhlasilo a přijalo. Takže úplně se spoléhat na V4 nelze. Musí být vůle vytvořit opravdu silné uskupení států, které pak společně může poměrně úspěšně tlačit i na velké evropské státy, jako je Německo nebo Francie. Vidím V4 jako akční spolek menších států, který ale může v realitu přeměnit tvrzení, že v jednotě je síla. Musí ovšem držet spolu.

Jak se vám jeví s ohlédnutím na loňský rok jednání německé kancléřky Angely Merkelové?

Paní kancléřka podle mne naprosto selhala. Zklamání je vidět i na samotných Němcích, kteří do ní vkládali naděje, že to bude taková druhá paní Margaret Thatcherová, tedy politička, která bude schopná vést nejen Německo, ale prosazovat plně i zájmy celé EU. To, co ale paní Merkelová předvedla, se snad ani nedá popsat. Ona ještě teď dokola prohlašuje, že musíme vytvořit multikulturní Evropu a jsme povinni pomáhat. Neuvědomuje si realitu, že Evropa v tuto chvílí bojuje o své přežití, že bojuje za to, aby i nadále byla tou Evropou, jakou ji známe. Můžeme pomáhat, ale když je to možné a lidé si pak této pomoci váží. Nikdo nás ale nemůže nutit, abychom zahubili vlastní národ lidmi, kteří nás nerespektují, nedodržují zákony a vlastně o naši pomoc ani nestojí. Já paní Merkelovou považuji za jednu z hlavních, ne-li největších tvůrců migrační krize, která nyní je.

Úplně nakonec nelze nezmínit ono napadání a znásilňování žen v Německu a v Rakousku a dalších zemích. V souvislosti s tím se totiž objevilo poměrně peprné prohlášení kolínského imáma Sami abú Jusúfa, který řekl, že to sexuální napadení žen v Kolíně nad Rýnem je vina samotných Němek, protože prý muže provokovaly odvážným oblečením a voňavkami. Reakce muslimů tak byla podle něj logická...

To je absolutní nesmysl a nehorázné tvrzení! Jakékoli podobné prohlášení si zaslouží okamžité vyhoštění. Za skandální ale považujeme i prohlášení ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. Ten totiž bagatelizoval tyto útoky podobně jako média v Německu, která o napadeních napřed vůbec neinformovala, a lidé, kteří o nich informovali, tak byli dokonce perzekvováni podobně jako Pegida, s níž my spolupracujeme. Je to skandální chování! My musíme v prvé řadě chránit své ženy, své děti a své občany. Já osobně nikdy nebudu tolerovat podobné násilné chování lidí, kteří sem do Evropy přicházejí. Není přece možné, aby se chovali k našim ženám nepřístojně a měli jakési podivné představy o tom, že ve chvíli, kdy je žena na ulici sama, tak mají právo ji osahávat, mají právo ji obtěžovat a v horším případě že mají právo ji i znásilnit. Co to je nesmysl? Tito lidé by měli být okamžitě potrestáni a vyhoštěni! Je skandální, když někdo pod rouškou čehokoliv tuto věc bagatelizuje, anebo naopak ještě k tomu říká, že si ty ženy za to mohly samy. Skandální také je, že se budou vydávat i jakési příručky, kde bude uvedeno, jak se ženy mají chovat, aby muslimy neprovokovaly. Přeci my se nebudeme podřizovat jim! Jsme tady doma a nepotřebujeme žádné příručky k tomu, abychom věděli, jak se máme chovat. Pokud ti lidé nejsou schopni respektovat naše obyvatele, naši kulturu a naše zákony, tak pak tady nemají vůbec co dělat.

Prý muslimové evropské ženy, tedy nemuslimky, automaticky považují za otrokyně, s nimiž si mohou dělat, co chtějí...

Na to je jediná odpověď: kdokoliv toto z imigrantů tvrdí, tak ať se spakuje a odjede zpátky. K tomu já mohu slíbit, že budu bojovat do posledního dechu, aby taková situace v České republice nejen nenastala, ale ani nehrozila. Pro mne to je jako pro chlapa výzva k tomu, abych využil všechny potřebné prostředky, aby byly naše ženy, a vůbec občané, ochráněny.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…