Marta Kubišová, Zdeněk Troška, Táňa Fischerová a režisér Marhoul k sestřelenému letadlu. Co dodat? Čtěte

23.07.2014 7:52

REVUE Čeští umělci jsou pobouřeni tím, jak se vyšetřuje sestřelení civilního letounu nad Ukrajinou. „Vypadá to tam jako úklid zahrady a ne jako úklid neštěstí. Určitě chtějí něco zatajit,“ zdůraznila k tomu pro ParlamentníListy.cz zpěvačka a moderátorka Marta Kubišová. Podle režiséra Václava Marhoula je zase tristní, jak se na území, kde se trosky letadla nacházejí, nakládá s těly. „Jak s pytli brambor! Ožralí je tam tahají po zemi, to je prostě neuvěřitelné, co se tam děje!“ řekl Marhoul.

Marta Kubišová, Zdeněk Troška, Táňa Fischerová a režisér Marhoul k sestřelenému letadlu. Co dodat? Čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Kubišová

Situace kolem sestřeleného malajsijského Boeingu 777 nad Ukrajinou je čím dál více nepřehlednější. Stále se totiž stoprocentně neví, kdo za katastrofu může, i když známy jsou tři varianty, kdo mohl civilní letoun plný žen, mužů a dětí sestřelit. Na prvním místě figurují proruští separatisté, kteří již mají na svědomí „sundání“ vojenských letadel. Na druhém místě je ukrajinská armáda, která podobnými zařízeními, jako je mobilní systém Buk, disponuje. Na třetím místě podeželého se ocitá Rusko.

Po sestřelení letu MH17 nad Ukrajinou to ale podle mnohých prý dopadá nejhůř hlavně na Vladimira Putina. „Putin je vrah, objevuje se na Facebooku i v médiích,“ připomněl ve svém komentáři někdejší náměstek ministra vnitra Martin Fendrych. Že je podle nich Putin vrah, a dokonce masový, demonstrovali po sestřelu letadla protiruští aktivisté před ambasádou Ruské federace v Praze. A že oběti spadlého malajsijského boeingu zabil Putin, tvrdily například i palcové titulky nejčtenějších britských bulvárních listů.

Když vidí, jak se s jejich těly nakládá...

„Nelze jen tak přejít sestřelení civilního letadla a říci, že je to jen oběť nějakého válečného konfliktu a že o nic nejde. Nelze opominout 298 mrtvých lidí! Když se člověk jen vžije do myslí pozůstalých v Nizozemsku (většina z obětí jsou Nizozemci – pozn. red.), nebo kdekoliv jinde, co to pro ně znamená, když vidí v televizi, jak se s těly těch mrtvých nakládá... Jak s pytli brambor! Ožralí je tahají po zemi, to je prostě neuvěřitelné, co se tam děje!“ uvedl k tragédii pro ParlamentníListy.cz Václav Marhoul.

„Já mám z toho všeho pocit - a to na 99 procent - že to sestřelili rebelové, a to na základě faktů, nikoliv dojmů. Oni se koneckonců ještě ten den chlubili tím, že to letadlo sestřelili, aby zjistili, že sestřelili jiné letadlo a pak stáhli z Twitteru všechny příspěvky k tomu,“ připomněl fakta Marhoul.

Podle něj se separatisté vůbec celkově chovají velmi podivně. „Týden předtím zveřejnili sami fotografie, že ukořistili mobilní systém Buk a chlubili se s tím. No a teď zase říkají, že ho nikdy neměli. Rusko ale dělá všechno pro to, aby to nesla na svých bedrech Ukrajina, samozřejmě,“ řekl.

K celé akci by se ale dle jeho mínění měl postavit velmi jasně hlavně ruský prezident Vladimir Putin. „Putin by se měl zachovat tak, aby bylo jasné, že nepodporuje teroristy a vrahy. Ale to on nikdy neudělá - fakticky - a Rusko bude samozřejmě i nadále podporovat separatisty. Má od nich zbraně, instruktora i munici...“ zmínil v zamyšlení dále Marhoul.

OSN by měla přijmout rezoluci ve faktické rovině

Z mezinárodních organizací by se k tragédii měla podle něj jasně vyjádřit hlavně OSN. „Protože není možné, aby se sestřelovala civilní letadla. Byla sice vydána jakási rezoluce, která to řeší minimálně v nějaké morální rovině, ale bylo by dobré, aby se k tomu OSN postavila v nějaké faktické rovině. Dnes (rozhovor byl veden v úterý - pozn. red.) zasedá Evropská rada, která by měla na Rusko uvalit další sankce, s čímž souhlasím, neboť se tady jedná o mezinárodní terorismus,“ zdůraznil.

Nizozemci musejí podle jeho slov každopádně prosadit fakt, aby sestřelení letadla vyšetřila Mezinárodní letecká komise: „Tam se musí stoprocentně potvrdit, že to letadlo sestřelila raketa, neboť povstalci také tvrdí, že měli ve vzduchu letadlo a že zachytili výsostné znaky ukrajinského letectva... No, to je tedy hodně přitažené za vlasy!“

Marhoula prý také zaujal fakt, že vůdce povstalců v jednu chvíli tvrdil, že letadlo bylo už dávno plné mrtvých lidí a že to prý byla ukrajinská provokace. „Jak mohou tvrdit takové nesmysly?“ otázal se na to řečnicky. „Fakta naprosto jasně dokazují to, že Rusko zbraněmi a svými specialisty podporuje rebely. A tvrdí přitom, že to nedělá, což je pro mne naprosto absurdní situace, to lhaní do očí celému světu,“ dodal režisér nakonec.

Zpěvačka Marta Kubišová má jako mnoho jiných lidí z celého neštěstí také prý pocity „hrůzostrašné".

„Mám z toho pocity strašné, tím víc umocněné tím, že za chvíli také sedám do letadla, neboť letím na dovolenou, a říkám si, že už snad nikde není zaručené žádné bezpečí. Když se to týká vzdušného prostoru, který nebyl nijak dopředu tabuizovaný, tak je to hrůza a může se to tak stát kdykoliv a kdekoliv, proto je to strašné. Já ale věřím v to, že se to nezávisle vyřeší, protože teď zrovna v televizi poslouchám, že už v Charkově je vlak s těly obětí a že budou ještě dnes převezena do Nizozemí. Tak snad se alespoň tato etapa vyřeší,“ poznamenala k tragédii pro ParlamentníListy.cz Kubišová.

Kubišová: Jako úklid zahrady

Podle jejího míněni je ale problém v tom, že se nehoda nemohla od začátku řádně vyšetřovat, tedy že na místo nebyli dlouho vpuštěni vyšetřovatelé a ani zástupci OBSE.

„To je problém podle mne toho, že to území doslova ruští separatisté okupují. Kdyby tam neoperovali, tak by se tato nehoda určitě vyšetřovala podobně jako jiné – vždy se k tomu rychle dostali odborníci a odklízelo se tam vše takovým ´lidským´ způsobem. Jak říkal jeden z těch holandských pozorovatelů, vypadá to tam na místě dopadu trosek spíše jako úklid zahrady a ne jako úklid neštěstí. Asi je to tím, že chtějí něco zatajit. Na sobě si vinu nenechá nikdo,“ zmínila Kubišová.

Že se ale již teď píše, že je Putin vrah, tak to je podle ní spíše přehnané.

„Pokud ještě celá tragédie není vyšetřena, tak se to samozřejmě psát takto nemá. Mělo by se každopádně počkat na to, až se to vyřeší. Já jsem si ale v souvislosti s touto nehodou vzpomněla na neštěstí v Anglii v osmdesátých letech, na onu aféru Lockerbie,“ řekla dále zpěvačka.

Aférou Lockerbie se totiž označuje let z roku 1988 společnosti Pan American World Airways směřující z londýnského letiště Heathrow na newyorské John F. Kennedy International. Let byl ukončen odpálením plastické trhaviny Semtex československé výroby na palubě letadla nad skotským městečkem Lockerbie, v kraji Dumfries a Galloway. V letadle celkem zahynulo 270 obětí z 21 států, i s 11 obětmi zahynuvšími pod troskami na zemi. Událost byla nadto považována až do teroristických útoků 11. září 2001 jako největší teroristický útok na občany USA, kvůli celkovému počtu 189 obětí z tohoto státu.

Bude to na dlouhé lokte

„Tato aféra se navíc vyšetřovala dlouhá léta. Ono, ostatně, vyšetřování všech leteckých neštěstí je hodně složité už proto, že různé strany do toho přispívají svými poznatky, takže proto i tady v tomto případě s Ukrajinou si myslím, že se to nebude vědět jen tak hned,“ zdůraznila Kubišová.

Míní, že do šetření neštěstí by se měly rozhodně zapojit všechny mezinárodní organizace. „Určitě by se do toho měly zasadit velmi urputně, neboť jde o strašák nad celým světem, je to už globální neštěstí. S tím terorem se musí zatočit, vždyť denně slyšíme hrůzné zprávy z Afghánistánu a odjinud, což je jedna špatná zpráva za druhou a už by se to mělo zlomit,“ doplnila na závěr zpěvačka.

Režisér Zdeněk Troška především okomentoval zmínky na internetu o tom, že Putin je vrah. „Když jsem studoval ve Francii, tak to tehdy chodili protestanti přes Paříž a volali, že Nixon je vrah a Reagan, že je vrah, a já nevím, kdo všechno, když Amerika zrovna někde rozdmýchala válečný konflikt,“ vzpomněl Troška na svá mladá léta.

Vykopávat válečnou sekeru proti Rusku je předčasné

„V každém případě je to strašné neštěstí, strašlivá tragédie, k níž nemělo dojít, ale myslím, si, že v hledání viníka to až tak jednoznačné nebude. Budou v tom možná ještě nějaké jiné věci zamíchané. Proto vykopávat už nyní válečnou sekyru proti Rusku, tak v tomto bych nebyl až tak unáhlený. Já si myslím, že by se mělo vyčkat, počkat si na vyšetření celého incidentu,“ sdělil Troška dále pro ParlamentníListy.cz.

Celá tragédie prý ale nemusí být nutně černobílá: „Ono může být tady na každé straně trošku pravdy a možná bychom se i divili – kdybychom měli ty poznatky - že v tom jsou úplně jiné zájmy jiných lidí. Je ale jasné, že to budou Ukrajinci schvalovat na Rusy a Rusové zase na Ukrajince a na separatisty a možná i na jiné, ale možná, že jsou za tím i jiné věci, do nichž nevidíme, ale je to každopádně věc, která má ještě více destabilizovat situaci, jež tam panuje.“

Katastrofu by i podle jeho mínění měly vyšetřit mezinárodní organizace. „Dokonce si myslím, že by sám Putin měl pozvat tyhle lidi a říci: ´Podívejte se, co se stalo, je to neštěstí a já sám trvám na tom, aby se to vyšetřilo, jak a proč k tomu došlo a třeba i za asistence mezinárodního štábu.´ A byl by klid. Ovšem takovéto ty obranné mechanismy, jako blokáda Ruska, a že třeba Evropa půjde proti Rusku, vždyť ono to je Rusku skoro jedno... Je to tak obrovská země...“ zamyslel se režisér.

„Každopádně, že tam zahynulo tři sta lidí, tak to je věc, která by neměla být, ale jestli si ti lidé tam chtějí mezi sebou vyřizovat věci, tak ať si je vyřizují, ale neměli by to odnášet lidé, kteří s tím nemají nic společného,“ dodal Troška, jenž prý právě dokončil natáčení filmu Babovřesky 3 a začíná mu práce ve střižně. „22. ledna jde ten film do kin,“ pochlubil se nakonec na dotaz ParlamentníchListů.cz.

Fischerová: Kdo tím co získal?

Moderátorka, politička, herečka a také někdejší prezidentská kandidátka Táňa Fischerová si také napřed neodpustila poznámku o „strašlivé tragédii“.

„Myslím, že není nikdo, kdo nad tím nepřemýšlí, byli jsme z toho zděšeni všichni. Ale je pravda, že mne překvapuje, že si skoro nikdo neklade otázku, co kdo tím vším získal. Když pomineme fakt, že by to byl prachsprostý omyl, že to letadlo prostě někdo sestřelil omylem, tak také musíme vzít v úvahu, že to je velmi sofistikovaný systém - mluvím o tom systému Buk - kde potřebujete alespoň pět lidí na to, abyste to ovládali. Tak nevím, jestli i v tomto případě je reálné, že je tady možný omyl. Včera jsem navíc slyšela v rádiu, že se ty lety dají sledovat někde na internetu a že to z internetu zmizelo, což říkal i odborník na tyto věci Martin Velek. Proto se ptám: Kdo a proč to sundal?Je tam tolik otazníků, a mně je divné, že se nikdo neptá, komu by to posloužilo. Jaký by mohl být důvod toho, že se to někdo pokusil udělat? Sestřelit náhodou letadlo přece není tak snadné,“ zamyslela se Fischerová.

„Že se někde píše, že Putin je vrah? Tak toto nevnímám doslova, neboť dnešní politika, jak se praktikuje, tak mají všichni krvavé ruce a nemůžu vyvinit nikoho. Že ale na území Ukrajiny někdo dodává raketové systémy i s obsluhou, tak to je jenom rozdmýchávání problému. Není to jen o Rusku, nedělejme si iluze. Zbraně jsou dnes kšeft, a to se týká i problému Izraele. Lidi nemají prostě rozum a okamžitě při jakékoliv zámince vzniká nebezpečí požáru a člověk se musí ptát, jak je možné, že máme tak málo mechanismu, abychom to omezili. A dokud se budou prodávat zbraně a budeme bojovat o zdroje a území, tak čemu se divíme? Já si myslím, že tam jsou vinni všichni, a když se prohlásí, že část regulérního území patří někomu jinému, tak to už je zaděláno na průšvih. Tak to určitě Putin musel vědět...“ pronesla dále Fischerová.

Bojí se, že se „něco" odhalí?

Zdůraznila, že v tomto případě se hlavně vymyká rozumu, že do prostoru neštěstí nechtěli pustit zástupce OBSE a také byl podle ní vyvinut nepřiměřený tlak na zástupce Nizozemí.

„Tak to je naprosto šílené! Já si myslím, že to snad ani nejsou lidi, když nikoho k těm troskám nepustí, a ani k těm mrtvým.To se vymyká normálnímu lidskému uvažování a také nechápu, proč to dělají. Pak je ale ta vina na nich, bojí se snad, že se něco odhalí, nebo je to obecně, že tam nikoho nepouští a proč?“ otázala se.

I ona je všemi deseti pro, aby se případu ujala kterákoliv mezinárodní organizace.

„Když to někde začne takto hořet, tak se to strašlivě těžko hasí, a přitom navíc ani nikdo neví, co je vlastně třeba udělat, co by bylo nejlepší udělat, aby se stav na Ukrajině zlepšil. Měli by se ale především všichni státníci dohodnout na spolupráci, což by měl udělat především Putin, který nepochybně velký vliv má, ale musejí mít vůli i další politici. Všichni se totiž bojíme toho, že se to tam může rozhořet ještě víc a že to nebude možné už uhasit. Takže cesta jednacího stolu a odzbrojení,“ doplnila na závěr Tána Fischerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …