Masivní reklama a pak tohle! Výprask dramaturgii ČT za pořad se Zemanem

13.08.2014 21:25

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Rozhovor České televize s prezidentem Milošem Zemanem byl natočen ve formátu pořadu Interview ČT - tedy jako dvacetiminutový rozhovor, během kterého se vystřídala tři témata. Podle mediálního analytika Jiřího Mikeše z Vysoké školy ekonomické prezident kvůli tomu vůbec nedostal příležitost se k tématům vyjádřit. Navíc podle něj zařazení hlavy státu do klasického formátu podvečerní debaty bylo nedůstojné.

Masivní reklama a pak tohle! Výprask dramaturgii ČT za pořad se Zemanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Anketa

Který z následujících státníků minulosti je vám nejbližší?

hlasovalo: 15297 lidí

„Dal bych to na ČT 1 a měli to posunout na osmou hodinu, do hlavního vysílacího času,“ vytkl Mikeš dramaturgii České televize. Ta podle něj sice dokázala masivní reklamou přilákat diváky i na zpravodajský kanál, ale hlavní problém je podle něj v tom, že debata nesplnila účel, který by interview s prezidentem republiky mělo mít.

Vhodný podle něj nebyl ani formát pořadu, který se nevymykal běžným vydáním Interview ČT. „Bylo to strašně rozmělněné, a těch témat bylo až příliš,“ poznamenal s tím, že dvacet minut je na rozhovor, ve kterém má hlava státu něco podstatného říct, opravdu málo. Navíc podle něj nepůsobí vhodně, když moderátorka musí hlavu státu přerušovat a popohánět, aby se stihl časový limit. Krátké stopáže pořadu si v průběhu pořadu povšiml i sám prezident.

Pokud jde o prezidenta Zemana, ten podle Mikeše působil v pořadu skutečně jako státník. „Byl nad věcí, mluvil rozumně,“ zhodnotil vystoupení pro ParlamentníListy.cz. Hlava státu podle něj dokázala své názory prezentovat v klidu, kultivovaným způsobem a s nadhledem. „Skutečně jsem dneska měl pocit, že koukám na prezidenta,“ uvedl dále analytik.

Prvním tématem bylo zhodnocení nejzásadnějších bodů jeho již rok a půl trvající prezidentské kariéry. Prezident jmenoval dění po pádu Nečasovy vlády, a rovněž sestavování povolební vlády Sobotkovy, zejména pak námitky proti jmenování ministra financí Andreje Babiše kvůli absenci lustračního osvědčení. Zeman zmínil, že současná vláda neměla ve sněmovně alternativu, takže pokud by jej odmítl jmenovat, vyhodil by vládu do povětří. Pak ještě ocenil, že Babiš zatím dělá svou práci dobře a v tomto smyslu bylo jeho jmenování pro Českou republiku dobré. Zeman pak ještě vyjádřil naději, že se ministru financí podaří „konečně začít zabavovat nakradené majetky“, neboť to by podle prezidenta mohlo přinést prostředky zajímavé i z hlediska státního rozpočtu. Mikeš ocenil, že prezidentova argumentace ve prospěch Babišova jmenování byla srozumitelná a smysluplná. „Oni lidi beztak vědí, že pan Babiš tehdy s žádným vnitřním nepřítelem nebojoval,“ poznamenal analytik.

Náměstek s pěšinkou

Dalším tématem debaty byl služební zákon, na jehož podobě se v minulém týdnu dokázala vláda shodnout s opozicí, ovšem proti vůli tvůrce zákona, ministra Jiřího Dienstbiera. Zeman se vyjádřil, že od služebního zákona očekával především zrušení „politických náměstků“, které ale nenastalo. Zeman se obává, že v nové úpravě nebude politický náměstek mít co na práci. „Bude sedět ve své kanceláři, sekretářka mu bude vařit kávu, bude si česat pěšinku a pak ho řidič zase odveze domů. A za to bude brát stotisícový plat,“ popisoval Zeman se zjevnou ironií. Pak zdůraznil, že je třeba odlišovat politické náměstky od náměstků koaličních. Pokud koaliční strana jmenuje na ministerstvo náměstka, který je současně expertem a může řídit příslušnou část ministerské agendy, nelze proti tomu dle prezidenta mít námitek.

Mikeš připomněl, že služební zákon byl kdysi jednou z priorit Zemanovy vlády, takže se nelze divit, že se prezident i dnes o danou problematiku zajímá. Expert si navíc povšiml, že prezidentovi na ní neobyčejně záleží, takže ji komentuje z přísně věcného hlediska. „Já jsem trochu čekal, jestli si smlsne na Jiřím Dienstbierovi, se kterým se, jak známo, nemají příliš rádi, ale on se zachoval skutečně jako prezident a tyto osobní averze zcela opominul,“ ocenil Mikeš. Zaujala jej rovněž prezidentova slova, že si nevytížený náměstek bude „česat pěšinku“. „To se chytí, to si určitě budou říkat lidé po hospodách,“ pochválil bonmot.


Prezident Miloš Zeman v pořadu Interview ČT24 (ReproFoto: ČT)

Řekl to lépe než Válková

Poté se debata přesunula k dění na Ukrajině a prezident Miloš Zeman poznamenal, že se nám snadno radí, když u nás takové věci jako lidé na Ukrajině nemusíme zažívat. „My jsme už dlouhá léta nezažili válku, a i tu poslední jen tak okrajově,“ poznamenal prezident. Podle Mikeše zcela správně upozornil, že naší zemí se za druhé světové války nevalily válečné fronty, a ani naše města, ani náš průmysl nebyly zdevastovány tak, jako v jiných zemích.

Samozřejmě se prý objeví lidé, kteří budou rozohněně vykřikovat o hanobení památky našich obětí, ale na druhou stranu analytik věří, že vyslovení těchto slov z úst prezidenta, který vždy vystupoval proti pokusům zkreslit výsledky druhé světové války, by některé lidi mohlo přivést k zamyšlení. Zeman má podle něj v tomto směru lepší pozici než třeba ministryně spravedlnosti Helena Válková, která výrokem, že Čechům se za protektorátu zase tolik nedělo, vzbudila bouři. Mikeš si navíc myslí, že prezident Zeman přece jen volil slova obezřetněji a formuloval myšlenku tak, že proti tomu nelze mít námitek.

O Arabech tenktokrát bez průšvihu

Posledním tématem pak bylo dění na Blízkém východě a v arabských zemích. Právě zde se podle Mikeše nejvíce projevilo to, že se prezident kvůli nemilosrdně se blížícímu konci pořadu nemohl pořádně rozhovořit. Téma by si přitom podle něj obsáhlejší stanovisko hlavy státu bezesporu zasloužilo.

Téma Blízkého východu je po posledních střetech v Pásmu Gazy velmi ožehavé, a o prezidentovi je známo, že jako sympatizant Izraele dokáže k této věci vystupovat velmi prostořece. Řada jeho výroků již v minulosti vzbudila kontroverze.

To však prý nebyl případ této debaty, kde naopak prezident vystupoval velmi konstruktivně. Vymezení islámského terorismu bylo podle něj velmi srozumitelné. „Jen jsem čekal, že trochu víc řekne o problému sunnitů a šíitů, což je fundamentální problém islámu již přes tisíc let,“ připomněl pro ParlamentníListy.cz Mikeš.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …