Miliardová kauza na jihu Čech. Senioři ve strachu, Jandák nemá slov

02.05.2013 20:23

Nevídaná sprosťárna! Aspoň to říká na 150 klientů i další věřitelé o kauze vytunelovaného největšího českého soukromého Senior domu v Českých Budějovicích. Podnikatel Stanislav Snášel z Tábora, který byl i podle soudu hlavním strůjcem podvodů za neuvěřitelnou skoro miliardu korun, a byl odsouzen, je už zase na svobodě. Neodseděl si ani rok a poškozeným se směje do očí. A teď prý nikdo neví, kde je.

Miliardová kauza na jihu Čech. Senioři ve strachu, Jandák nemá slov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

I když je stíhán pro další trestné činy, užívá si skoro dva týdny na svobodě. „Je to rozhodnutí soudu a nám nepřísluší to komentovat. Není to ale rozhodně dobrý signál pro veřejnost,“ uvedl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Dluhy za miliardu

Policie odvedla skvělou práci a dokázala jak Snášelovi, tak jeho dvěma kolegům z firem, které byly vzájemně propojeny, že seniory a věřitele opravdu podvedli. Ve skutečnosti jdou dluhy do miliardy korun. Senior dům funguje, lidé se nemusí o bydlení bát, ale objekt je na prodej a ani 200 milionů korun, byť jde o nové moderní zařízení, nikdo zatím dát nechtěl. Nyní se čeká, co bude dál.

Obyvatelé domova zděšeni, ředitel uklidňuje

Obyvatele Senior domu, který je obsazen jen z poloviny, ale jímá hrůza z toho, že Snášel si běhá po svobodě. „Je to podvodník, lhář, manipulátor a vyděrač a ti jeho nohsledi taky. Užili jsme si tu svoje a teď zmetek běhá po svobodě! Neuvěřitelné, co se tady děje,“ říká paní Marie, která v domě žije od začátku. Stejně tak pan Jaroslav, který se těšil na klidné stáří, ale doposud má strach, co ho v nejbližší budoucnosti čeká.

Ředitel domova Jan Bulvas uklidňuje, že situaci se podařilo stabilizovat, že všichni senioři mají smlouvu na dobu neurčitou a vystěhování jim nehrozí. To, že Snášel, který si žil v luxusu a za pár let vystřídal ta nejluxusnější auta, postavil si luxusní vily a žil si jako král, lidé ale nemohou přenést přes srdce.

Jandák: Žijeme v ČR, není se čemu divit

„Nedivme se, žijeme v ČR. Není to vždy jen o tom, jak jsou námi poslanci tvořeny zákony. Ale i o tom, jak je policie a soudy umí naplňovat a jak rozhodují. Je s podivem, že takový člověk, který je stíhán pro další trestné a zvlášť závažné činy, je na svobodě, že mu byl zkrácen trest. Opravdu to rozhodnutí soudu nechápu. Nemám slov,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz zaraženě i poslanec za Jihočeský kraj Vítězslav Jandák (ČSSD).

Původně byl Stanislav Snášel, který měl problémy už v minulosti s neplacením závazků, krajským soudem odsouzen dokonce na osm let za úvěrový podvod ve výši 270 milionů korun. Peníze si půjčil, nesplatil ani korunu, a navíc bance zatajil, že již měl další 30milionový dluh. Celkově jdou dluhy ale do miliardy korun.

Sám Snášel se hájil tím, že banka škodná nebyla, protože Senior dům měl podle něj mnohem vyšší cenu. Jenže po řadě neúspěšných dražeb se ukazuje, že to není pravda. Na poslední aukci na začátku roku nepřišel žádný zájemce, cena přitom byla 249 milionů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …