Miliardové podvody s eurodotacemi bude opět řešit soud

19.07.2013 11:44

Podvody s evropskými dotacemi, kterých se měli v rámci operačního programu ROP Jihozápad dopouštět ředitel úřadu Jiří Trnka a jeho zástupce Martin Půlpytel, se bude opět zabývat soud. Městský soud v Praze v září totiž znovu projedná kauzu, která hýbala celou ČR. Vrchní soud totiž zrušil osvobozující rozsudek z loňského července. Muži čelí obvinění, že manipulovali s dotacemi, hrozí jim až dvanáct let vězení

Miliardové podvody s eurodotacemi bude opět řešit soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro, ilustrační foto

„Jednání před pražským městským soudem je nařízeno na konec září," uvedla mluvčí Markéta Puci.

Trnka s Půlpytlem čelí obvinění ze zneužití pravomoci kvůli údajným machinacím s evropskými dotacemi. Hrozí jim až dvanáct let za mřížemi. Oba jakoukoli vinu popírají.

Kauza se týká páté výzvy Regionálního operačního programu ROP Jihozápad, která byla vyhlášena v březnu 2009 a v níž mělo být rozděleno přes 3,7 miliardy korun.

Oba obžalovaní podle soudu údajně zasahovali do schvalování a hodnocení výběru jednotlivých projektů a žádostí o dotace. Některé kvalitnější projekty prý vyřadili a zařadili místo nich jiné. Měli chtít, aby soutěžní projekty z Plzeňského kraje čerpaly srovnatelné množství peněz jako projekty podané v Jihočeském kraji.

Sám Trnka a Půlpytel považují vše za absurdní

Státní zástupkyně viní oba obžalované ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, pokusu o pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a z pokusu o poškozování finančních zájmů Evropských společenství.

Peníze na projekty, které Trnka a Půlpytel údajně nezákonně dostali na seznam, ministerstvo pro místní rozvoj na základě upozornění od policie neodeslalo. Pokud by se tak stalo, bylo by podle žalobkyně nesprávně použito zhruba 26,8 milionu korun.

Jiří Trnka už dříve prohlásil, že byl jeden z mála úředníků, který se snažil rozdělovat dotace nezávisle a spravedlivě. Naopak prý musel neustále čelit tlaku politiků, aby vybral projekty z obou krajů ve stejné hodnotě. Tlačili na něj prý i žadatelé.

Oba muži byli původně po obvinění ve vazbě. Nyní jsou stíháni na svobodě. Za podvody, kterých se podle obžaloby měli dopustit, jim hrozí až deset let vězení. Sami jihočeští a plzeňští představitelé krajů chtěli, aby kauza byla poctivě prověřena a vyřešena a viníce potrestáni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …