Miloš Zeman si vzal k ruce vaše dotazy a nadávky. A toto vám vzkazuje

23.03.2015 16:04

PROFIL Prezident Miloš Zeman po čase zodpověděl sérii dotazů, které mu položili čtenáři našeho serveru ParlamentníListy.cz. Hlava státu se nevyhnula ani ne zrovna lichotivě položeným otázkám ohledně některých výroků. Zeman reagoval i na výzvu, aby zvýšil plat svému mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi.

Miloš Zeman si vzal k ruce vaše dotazy a nadávky. A toto vám vzkazuje
Foto: Jiří Hroza
Popisek: Prezident během setkání se zastupiteli Plzeňského kraje

"Vážený pane prezidente, děkuji vám, že jste nepodlehl té mediální masáži a že jedete do Moskvy uctít památku padlých rudoarmějců. Velmi si toho vážím. Vlastenci nezapomínají,“ vzkázal prezidentu Zemanovi jeden ze čtenářů.

A Miloš Zeman ho ubezpečil, že se nehodlá řídit tím, co mu radí média. "Pokud bych 9. května do Moskvy na oslavu 70. výročí vítězství nad nacismem nejel, považoval bych to za urážku těch, kteří položili své životy při osvobozování Československa. Považuji to za svoji povinnost a nebudu se v žádném případě řídit mediálními 'doporučeními',“ uvedl v odpovědi.

V rámci reakce na podobný dotaz k tomu ještě prezident doplnil: "Doplním, že stejně jako jsem se v loňském roce zúčastnil oslav vylodění v Normandii, zavítám letos na připomínku ukončení druhé světové války do Moskvy.“

Další otázka směřovala k tomu, proč si prezident stále nechává jako svého poradce Martina Nejedlého. "A proč se obklopujete takovými lidmi jako je on, Mynář apod.? Vždyť vám akorát škodí. A druhý dotaz, který je spíš na vašeho mluvčího. Z čeho pramení jeho poznání, že ČT měla u příležitosti tiskové konference na hradním nádvoří jako vždy připraven satelitní přenosový vůz, ale nevysílala?“

"Zásadně nehodnotím své spolupracovníky podle toho, co o nich tvrdí novináři. Pokud jde o druhou otázku k tiskové konferenci, můj tiskový mluvčí i jeho spolupracovníci se osobně o této skutečnosti přesvědčili,“ vysvětlil Miloš Zeman.

Jiná z otázek směřovala na Zemanovo vyjadřování a prvního československého prezidenta: "Masaryk údajně velmi dbal na prestiž prezidentského úřadu. Nemyslíte, že vy svými vulgaritami jeho úsilí degradujete?“

"Nepatřím mezi ty, kteří mají taková slova zařazena ve svém běžném slovníku. Na druhou stranu, doporučuji přečíst si doslov Jaroslava Haška k prvnímu dílu Švejka,“ vyzval tazatele prezident republiky.

Miloš Zeman dále v odpovědi na otázku týkající se pátečního reprezentačního plesu na Hradě vyvrátil spekulace některých médií, že ples většina pozvaných ignorovala a nepřišla. "I z hlediska účasti měl páteční ples velký úspěch, pro velký zájem musela být na poslední chvíli přidána další místa k sezení,“ sdělil prezident.

Hlava státu ale v žádném případě neodpovídala jen na otázky příjemné, pozitivní či přátelsky formulované. Důkazem budiž další dotaz: "Pane Zemane, moje obě děti jsou nekuřáci, abstinenti a syn vegetarián. Oba jsou dobrými rodiči svých dětí. Proč by měly proboha zemřít?! Co to je zase za blábol Ovčáčka, že jste to myslel na Hitlera?! Vždyť Hitler byl jen jeden a vy vyhlašujete smrt nekuřákům, abstinentům a vegetariánům. Kdy se konečně začnete chovat jako představitel státu?! Uvědomujete si, že ty vaše bláboly jsou s radostí a s patřičným komentářem překládány a zveřejněny v zahraničním tisku?! Proč děláte stále Česku ostudu? A ještě v den tragédie v Uherském Brodě! Styďte se!“

"Šlo o jednoznačnou nadsázku, kterou pochopili nejen všichni přítomní, ale dokonce, a to je co říct, i někteří novináři. Pokud jde o reakci mého tiskového mluvčího, šlo o zcela přiměřenou reakci na zcela nepřiměřený dotaz,“ zareagoval prezident Zeman.

Přišla i otázka týkající se novinářů, konkrétně pak, zda si prezident nemyslí, že boj s "pátou velmocí“, tedy médii, není jako bojovat proti větrným mlýnům. "S 'pátou velmocí' se stýkám a potýkám po celou tu dobu, co jsem v politice. Důležité je nepodléhat mediálnímu mainstreamu,“ zdůraznil Zeman.

"Zvednete Ovčáčkovi plat, jak požaduje petice, a proč nechcete prozradit, kolik bere? Stejně daleko více určitě dostane na odměnách, jak už to u takových pozic bývá,“ tázal se čtenář ParlamentníchListů.cz.

"Můj tiskový mluvčí už svůj plat zveřejnil v jednom z rozhovorů, který absolvoval. Textu petice jsme se společně zasmáli, jde samozřejmě o nadsázku,“ podotkl prezident Miloš Zeman.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček výši svého platu prozradil v nedávném rozhovoru pro bulvární deník Blesk. Podle svých slov měsíčně pobírá 40 tisíc korun čistého.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …