Mladý pravičák z Plzně půjde vítat konvoj USA: I kdyby tady zůstali do dalšího zatmění slunce, jsou to naši přátelé!

23.03.2015 14:51

ROZHOVOR O průjezd americké armády západními Čechami se zajímají i mladí lidé. Jednadvacetiletý Jakub Kylián z fakulty elektrotechniky Západočeské univerzity v Plzni zvažuje vstup do Občanské demokratické strany. Strana Svobodných občanů jej neoslovila, a tak jako pravicově orientovaný vyslyšel volání současného předsedy ODS po nové krvi. Jakub se tak vyjadřuje k aktuálnímu dění v západočeské metropoli. Americká vojska na Plzeňsku – byť jen jejich početná kolona – k tomu bezesporu patří.

Mladý pravičák z Plzně půjde vítat konvoj USA: I kdyby tady zůstali do dalšího zatmění slunce, jsou to naši přátelé!
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Vojenská vozidla, ilustrační foto

Jaký máte názor na hysterii kolem průjezdu amerických armádních vozidel naší republikou? Nevyvolává se tu záměrně a účelově hysterie?

Myslím si, že se vyvolává účelově, naše „nezávislá“ média asi nemají co na práci, prověrka našeho kancléře a státní byznys pana Babiše jsou přeci jen méně zajímavá témata pro jejich čtenáře a posluchače.

Upřímně si myslím, že jako členové NATO bychom měli být naopak hrdí, že můžeme alespoň malým dílem přispět našim spojencům, navíc Plzeň a Plzeňský kraj by nikdy neměly zapomínat, kdo tuto krásnou krajinu v roce 1945 osvobodil. Mrzí mě, že je naše společnost rozdělena na dva tábory. Jen si tím děláme řádnou ostudu nejen u našich spojenců, ale i v podvědomí celého civilizovaného světa,

...nejvíce proti jsou především komunisté...

Co čekat od lidí, kteří zpívají u hrobu masového vraha Klementa Gottwalda. Plně to ukazuje jejich politický směr, který praktikují více než sedmdesát let a ke kterému se bohužel hrdě hlásí. Je na zamyšlení, co by tito lidé dělali, kdyby přijel soudruh Stalin na věži rudého tanku… To by se demonstrace nepořádaly, ba naopak, lid by byl svoláván na uvítací shromáždění.

V Plzni se ozývají hlasy, že by bylo dobré je uvítat na náměstí a udělat kolem toho velkou show, co vy na to říkáte jako plzeňský student a pravicově založený občan?

S tím rozhodně nesouhlasím, ač vůči našim spojencům chovám velký respekt.  Oslavy, respektive show, by se měly dělat  na významnější den, jako je osvobození města a regionu. Na tuto dobu by se  rozhodně nemělo zapomínat, a to je ten správný čas, kdy opravdu nějakou pořádnou show udělat. Myslím si, že není třeba dělat ze všedního dne svátek.

Jakub Kylián

 Někdo namítá, že když sem vjedou, už neodjedou... má to podle vás logiku?

Podívejme se na to z druhé stránky a zamiřme k našim sousedům. V Německu, našem největším obchodním partnerovi,  základny Američanů jsou a žádná hysterie nenastává. I kdyby tady  vojska NATO měla zůstat až do dalšího zatmění Slunce, jsou to pořád a stále naši přátelé a spojenci. Rozhodně ne okupační vojska jako po roce 1968. Tímto by mne zajímalo, proč komunisté k naší okupaci sovětskými vojsky nijak neprotestují.

Někdo za průjezdem kolony hledá problém poškozených dálnic, dopravních kolon a omezení, případně i bezpečnostního rizika ze strany třeba islamistů. Co byste k tomu řekl vy? Nejsou to jen zástupné problémy?

Ohrožení ze strany Islámského státu a jeho fanatiků na nás číhá na každém kroku. Je mylné si myslet, že Dálný východ je pro nás opravdu jen dálný, a musíme si konečně uvědomit, že hrozba fanatiků nás může potkat na každém rohu. Průjezd  kolony amerických vojenských vozidel není žádnou záminkou k nějaké odvetné akci ze strany islamistů. Upřímně si myslím, že pokud člověk urazí opravdového fanatika třeba jenom tím, že upozorní na jeho krátký vous, tak je to stejná provokace jako průjezd armádních hraček našich spojenců.

Argumentovat tím, že budou zničené silnice je stejné, jako protestovat proti zemědělci, který s těžkou technikou vyjede na silnici, aby se přesunul na svůj pozemek. Nikdo si na to také nestěžuje kromě naštvaných řidičů za ním.

Informuje se podle vás dostatečně o skutečných událostech při osvobození západních Čech?

Rozhodně ne. Na základních a středních školách je pro učitele dějepisu, i podle osnov nejspíše, důležitější vyprávět nezáživnou látku z dob kamenných a bronzových.  Na téma druhé světové války a obecně dvacátého století se student dostává až na sklonku školního roku a tudíž informací dostane poskrovnu.  Osobně si myslím, že bychom si měli připomínat novodobé dějiny ve větším měřítku, ať už se to týká našich statečných legionářů za dob první světové války, o kterých se během studia na základní a střední škole skoro nic nedozvíte, nebo samozřejmě utrpení našeho národa během druhé světové války a toho, kdo toto utrpení ukončil.


 


 


 

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …