Mnichovský šéfkuchař: Fuj, Češi neumí vařit ani vládnout. Kníže na Hrad

10.04.2012 8:41

JINÝMA OČIMA Jak se Češi chovají v kuchyni, tak i v politice. Neumí vařit, neumí vládnout, je to fuj. Takový náhled má na tuzemskou politiku specialista na staročeskou kuchyni a mnichovský kuchař Erhard Špaček. ČSSD moc nevěří, protože za bývalého režimu kolaborovala. Komunisti zanedlouho vymřou, takže je netřeba zakazovat. Nicméně politika není až tak o stranách, ale hlavně o lidech. A ti v Česku prý necítí žádnou zodpovědnost.

Mnichovský šéfkuchař: Fuj, Češi neumí vařit ani vládnout. Kníže na Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erhard Špaček, majitel české hospody v Mnichově

„Politik je volený proto, aby sloužil lidem a ne sobě.  Má vůči voličům velkou zodpovědnost. V Česku je to naopak. Každý chce dobrou rentu, vilu, jachtu. Bohatí zbohatli, chudí zchudli a pořád je to horší a horší,“ děsí se pohledu přes hranice kuchař Erhard Špaček, co má poblíž centra bavorské metropole nevelké Bistro Hardy. Stejně jako čeští kuchaři prý neumějí udělat staročeské speciality, neumí se ani tuzemští politici navrátit k hodnotám první republiky.

Kuchyně jako za komunistů, takže kantýna

Když přijede do Prahy a dá si českou specialitu, chce se mu plakat. Čeští kuchaři jsou podle něj líní a úplně zapomněli vařit. Svíčková, španělský ptáček, koprovka. To jim nic neříká. „Politika nebo kuchyň, to je jedno. V Česku ještě straší víc než dvě zabedněné generace, pomatené minulým režimem. Když za komunistů vedoucí nedostal všimné do kapsy, nebylo z čeho vařit. Ostatně to u vás zůstalo. Pořád je na všechno potřeba úplatků. Takhle to ale nefunguje. Kuchyně tehdy dopadla jako kantýna, politika dnes jako varta korupce,“ porovnává.

Pro levicové strany má jen slova nedůvěry. „Sociálním demokratům moc nevěřím, vždyť se hned po komunistickém převratu roku 1948 přidali k bolševikům, sloučili se s nimi, čímž jim dost zjednodušili nástup k moci. Zakazovat dnes komunistickou stranu nicméně nemá vůbec cenu. Zajde sama od sebe. Komunisté jsou většinou v důchodovém věku, takže postupně sami vymřou,“ podotýká s tím, že staří nacisté v Německu také pomalu, ale jistě, vymírají.

Schwarzenberga na Hrad, stáří nevadí

Václav Havel byl podle Špačka mnohem lepším prezidentem, než nyní Václav Klaus. Šlo o osobnost, kterou znal celý svět, a všude si ho vážili. Před Klausem, jehož však hodnotí jako schopného ekonoma, si prý ve světě leda schovávají pera. „Karel Schwarzenberg by nebyl špatným prezidentem. Také si ho všude váží. A jeho stáří není na překážku. Prezidenti musí hlavně reprezentovat, což by zvládl dobře. Vystupování má, řeči zná, reprezentovat umí,“ sděluje svůj tip na budoucího prezidenta Česka s tím, že kníže Schwarzenberg je osobností evropského formátu.

Ostatně Evropskou unii zcela podporuje. „Globalizace je obrovská. Kdyby se malé země na starém kontinentě nějak nespojily, Asie a Amerika by nás spolkly jako malinu. Identita států musí zůstat zachována, ale v hospodářské politice musíme postupovat pohromadě. Kdyby se unie rozpadla, ekonomika každé z evropských zemí by na tom byla ještě hůř. Až se z krize vymotáme, bude to ještě chvíli trvat, přijdou zase lepší časy,“ dodává optimisticky.

Kuchař Špaček v Německu

„Utekl jsem kvůli nesvobodě. Vždyť máma byla Němka a po válce jsme si zažívali peklo. Do pohraničí, vyrůstal jsem totiž v Teplicích, se tehdy nahrnuli samí kovaní komunisti a smíšené rodiny, protože táta byl Čech jako poleno, neměly na růžích ustláno. Ve třídě jsem musel sedět v zadní lavici, na studia jsem mohl zapomenout, prostě výhledy do budoucna nic moc,“ líčí Erhard Špaček. První roky v Německu byly drsné, ale pak se chytil.

Poté, co roku 1964 emigroval do německého Mnichova, pracoval nejdřív v restauraci Golden Stadt. Následně se roku 1976 osamostatnil a třiadvacet let vedl Restauraci svatého Václava. Z té doby má v knize hostí podepsaného mimo jiné i ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Také sepsal knihu receptů českých jídel v němčině, jejíž náklad už je rozebrán, a představil tuzemskou kuchyni v řadě pořadů německé televize. Provozování Bistra Hardy bere jako zábavu v důchodu. Má dost rozsáhlou klientelu. Když přijdou hosté, je v lokále, když ne, zůstává doma.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …