Možná to nezachrání už ani Bůh, natož Herman, bojí se divadelník vývoje české kultury

12.01.2014 21:30

Gloriol a opěvujících ód se od mnohých umělců příliš nedočká kandidát na ministra kultury Daniel Herman. Zaznívá to i z regionů. Tenhle rezort nemá v posledních letech příliš na růžích ustláno a asi se to nezmění.

Možná to nezachrání už ani Bůh, natož Herman, bojí se divadelník vývoje české kultury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Jiří Rumpík, ředitel Městského divadla v Mostě, které se dlouhodobě drží mimo jiné na stříbrné příčce co do zájmu dětského publika, si nehraje jen na svém písečku. Je si vědom, že Ministerstvo kultury má široký záběr. „Měl by tam být člověk, který je alespoň částečně ´načichlý´ kulturou, přestože je to politická funkce, jak se teď hodí říkat,“ je přesvědčen.

I přesto by ale podle jeho mínění nebylo vyhráno. Háček je totiž ještě někde jinde. „Pokud z ministerstva nezmizí někteří  ´kostlivci´ a ministr se nezbaví letitých našeptávačů, nezachrání tento opomíjený post ani Bůh!“ varuje.

I bez schopného kormidelníka na ministerském postu severočeské divadlo zvládne i další sezony bez úhony. Ředitel Rumpík totiž uvádí, že rozhodně není bytostným fatalistou, ale snaží se stát nohama pevně na zemi a spoléhá se, pokud možno, sám na sebe a své blízké. V tom je podle jeho názoru největší síla vedoucí ke spokojenosti a radosti ze života, jak uvedl v novoroční zdravici.

Začarovaný rezort

Rezort kultury se mnohým kumštýřům jeví jako začarovaný kruh. Jejich úctu si příliš nezískala ani bývalá ministryně kultury Alena Hanáková, která ve funkci nepůsobila ani celé dva roky. Kontroverzní byl i její nástupce Jiří Balvín (od července 2013).

Ke kandidatuře Daniela Hermana na židli ministra kultury mimo jiné vznikla na internetu skupina „Nechceme Hermana ministrem kultury“. Zahájila sběr podpisů pod petici, která má zabránit tomu, aby byl lidovecký poslanec, bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a někdejší mluvčí České biskupské konference Herman jmenován ministrem. Petice je vyvěšena na serveru Petice24.com.

***

Celé znění petice:

My, níže podepsaní občané, nechceme, aby se stal Daniel Herman ministrem kultury České republiky! Vyzýváme proto prezidenta republiky, aby kandidáta na tento post, Mgr. Hermana, nejmenoval do funkce.

Jako důvod uvádíme, že je Herman velmi kontroverzní osobností, jednak pro jeho dřívější rozporuplné pracovní působení v roli mluvčího České biskupské konference a později pak jako ředitele ÚSTR, který byl odvolán za nevyjasněných okolností a důvody jeho odvolání jsou dosud sporné. Dále pak, a to především, pro Hermanovu prokazatelnou spolupráci se světovou extremistickou náboženskou skupinou a jinými hnutími. Dalším důvodem, proč nesouhlasíme s jeho jmenováním do čela Ministerstva kultury, jsou církevní restituce. Právě prostřednictvím tohoto ministerstva se budou vyhodnocovat žádosti o navrácení majetku. Obáváme se, že právě spojení Hermana s některými zahraničními spolky a organizacemi může mít pro český stát neblahé a nevratné následky.

Osoba, která vzbuzuje ještě před svým jmenováním u veřejnosti a v médiích takové pochybnosti a nedůvěru, nemá ve vedení státu co dělat, nemá naši podporu a nechceme, aby jí byla svěřena jakákoliv vládní funkce!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …