Možná v tom viděli vyšší dobro... Čeští katolíci se modlí za oběti, ale i za zabijáky z Paříže

11.01.2015 17:33

Zástupci církví varují před radikalizací společnosti, vyzývají k respektování náboženství a konstatují, že nic neopravňuje člověka k teroristickému útoku. Česká katolická veřejnost reaguje na atentát v Paříži modlitbami i v regionech. Při nedělní bohoslužbě ve Vsetíně na Zlínsku se stovky věřících přidaly k prosbám za oběti atentátu. Mezi nimi byl i senátor a starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU-ČSL), který pro ParlamentníListy.cz uvedl: „Buďme hrdí na vlastní víru a neznevažujme víru ostatních. To je cesta k tomu, abychom možná i předešli problémům, které tady teď jsou.“

Možná v tom viděli vyšší dobro... Čeští katolíci se modlí za oběti, ale i za zabijáky z Paříže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před francouzskou ambasádou v Praze se sešli lidé k uctění památky zavražděných karikaturistů z týdeníku Charlie Hebdo. Je suis Charlie!

Obavy, rozčarování, slova odsouzení pro teroristický čin nesdílejí jen věřící v metropolích, ale i v malých městech. Několik set katolíků poslalo v neděli dopoledne při bohoslužbě svou modlitbu obětem teroristického útoku také z římskokatolického kostela ve Vsetíně na Zlínsku. Tématu terorismu se dotkl místní farář při svém kázání: „Moc dobře víme, kolik zla se děje ve světě. Pustíme-li si sdělovací prostředky, vidíme Paříž, kde byli lidé zabiti. Možná nevíme o mnoha lidech ve světě, kteří umírají hladem, válkou, jakýmkoli zlem, násilím. Jaký k tomu my křesťané zaujímáme postoj? Možná si řekneme, že nás se to netýká, ale někdy si můžeme položit otázku: Nejsem právě někdy já tím, kdo koná zlo?“ sáhl farář každému do svědomí.

Vsetínští věřící: Katolíci by se za ně měli modlit, aby hledali ve víře něco jiného než nenávist

Místní lidé přidávají modlitby nejen za oběti, ale i za pachatele atentátu. „Je nutné se modlit jak za mrtvé novináře, tak za ty, kteří to udělali. Takový čin není o víře, spíš o hledání nepřítele,“ říká pro ParlamentníListy.cz devětadvacetiletá Jitka Babicová ze Vsetína, která přišla na nedělní bohoslužbu. „Když to vezmu z hlediska katolíků a křesťanů, přeci se také kreslí karikatury papeže, ale nikdo nejde a nezabije novináře. Je to selhání konkrétních lidí. Katolíci by se za ně měli modlit, aby hledali ve víře něco jiného než je nenávist, ale Boha a vše dobré.“ Sama nemá velké obavy, že by se mohly spory rozšířit natolik, že se dotknou i města, kde žije. V podstatě podobně smířlivý názor na adresu teroristů má pětadvacetiletá Marie ze Vsetína. „Možná si neuvědomovali v tu chvíli, co dělají, protože viděli vyšší dobrý smysl. Zřejmě se v takové atmosféře asi narodili, takže nevím, jestli je to přímo jejich vina, když přišli ze zfanatizovaného prostředí,“ přemýšlí.

Je něco otřesného, jak lidé mohou být zfanatizovaní. Připomíná to kamikaze

Pětaosmdesátiletý pan Jaromír ze Vsetína je také katolík. Bohoslužeb se ale pravidelně neúčastní, někdy jen doprovází manželku ke kostelu. Současná situace mu připomíná sebevražedné atentáty z druhé světové války. „Je to vrchol terorismu. Je něco otřesného, jak mohou být lidé tak zfanatizovaní. Připomíná mi to kamikaze za druhé světové války, letce, kteří si sedli do letadla a sami najeli na lodě,“ upozorňuje. „Všichni mohou proti tomu něco dělat, ale každá aktivita stojí nějaké oběti. Já si myslím, že fanatismus by se neměl tolerovat. Upřímně řečeno, náboženství vždycky bylo zapleteno do válek, vezměte si historii od středověku,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.  

Čunek: Je to střet náboženských radikálních skupin s jinou civilizací

Nedělní bohoslužbu nevynechal ani starosta Vsetína a senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). V kontextu událostí z Francie zdůraznil obecnou nutnost větší úcty a respektu. K atentátu v Paříži řekl: „Je to střet náboženských radikálních skupin s jinou civilizací. Je nám všem jasné, že jde o zavrženíhodný čin.“ Zároveň ale Čunek v obecné rovině doporučuje, aby společnost začala více přemýšlet nad respektováním víry a neporušovala citlivé mantinely. „Měli bychom se také zamyslet nad tím, kam až můžeme zajít. Zda naše společnost obecně nepřipouští chování, jednání, karikování, které uráží náboženské cítění někoho jiného, ať už křesťanského, buddhistického nebo islámského, zkrátka jakéhokoli vyznání. Karikujme jednání a chování, na které je potřeba poukazovat.“

Podle senátora to ale neznamená, že bychom v rámci tolerance a respektu měli ustupovat z vlastních křesťanských kořenů, právě naopak. „Našimi symboly v křesťanské Evropě budou kříže, vánoční stromy atd. Nebudeme je schovávat,“ podotýká Čunek. Pak shrnul: „Nezesměšňujme jinou víru, važme si náboženství, ze kterého jsme vznikli, křesťanství. Buďme hrdí na vlastní víru a neznevažujme víru ostatních. To je cesta k tomu, abychom možná i předešli problémům, které tady teď jsou,“ komentoval pro ParlamentníListy.cz.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor
 

Duka: Dle křesťanské morálky nic neopravňuje člověka k teroristickému útoku

Reprezentace církví se vyjadřuje k atentátu ve společném prohlášení. Za Českou biskupskou konferenci její předseda kardinál Dominik Duka, za Ekumenickou radu církví v ČR předseda Daniel Fajfr, za Federaci židovských obcí v ČR předseda Petr Papoušek: „Uvědomujeme si, že tyto činy jsou zoufalým vyústěním hlubších tendencí a bolestí současného dění ve světě,“ uvádí mimo jiné. „V mnoha lidech mohou atentáty, jako je např. ten středeční, vyvolat pocit, že je třeba jednat stejně radikálně, že již padla poslední hranice, poslední morální zábrana. Za této situace vyjadřujeme přesvědčení, že i přes hněv a bolest, které s sebou terorismus a extremismus přinášejí, je stále třeba trvat na základních principech otevřené společnosti. Především pak na svobodě projevu, na lidských právech, ale také na vzájemném respektu náboženství a kultur i na hledání cest společného soužití,“ píší ve společném prohlášení. Kardinál Duka také vyzval k modlitbám za oběti nepochopitelného činu a jejich blízké. „Chtěl bych zdůraznit, že dle křesťanské morálky nic neopravňuje člověka k teroristickému útoku, a to za žádných okolností,“ říká Duka ve vyjádření, které zveřejnilo například Radio Proglas.

Papež František vyjádřil soustrast rodinám a odsoudil násilí

Server radiovaticana.cz informuje o soustrastném telegramu, který zaslal svatý otec František prostřednictvím státního sekretáře kard. Parolina, ve kterém vyjádřil soustrast rodinám, odsuzuje násilí a prosí Boha o dar míru. Server také uvádí: „Kondolence a odsouzení atentátu v sídle francouzského satirického týdeníku přicházejí od všech náboženských představitelů. Od masakru, hodnoceného jako dílo profesionálních teroristů, se distancovala Liga arabských států i nejvyšší autorita sunnitského islámu, káhirská univerzita Al Azhar. Jednohlasné odsouzení vyslovilo sdružení francouzských muslimských komunit. Čtyři francouzští imámové se shodou okolností v době atentátu účastnili středeční generální audience papeže Františka.“ Pro vatikánský rozhlas se vyjádřil také Dalil Boubakeur, rektor Velké mešity v Paříži. „Byl to šok také pro všechny muslimy. Stejně jako celá francouzská společnost, rozhodně odsuzujeme atentát a pokus prezentovat jej tak, jako by měl co do činění s islámem. Odsuzujeme vraždu a útok na život.”

Papež František vyzval k motlitbám za kruté

Satirický týdeník „Charlie Hebdo” si servítky nebral. Autoři karikaturami testovali muslimy, křesťany, politiky, bankéře. Redakce satirického týdeníku nešetřila ani katolickou církev. Jak připomíná server radiovaticana.cz, v minulosti na jejich činnost reagoval Svatý stolec, který vyzval k úctě k víře a symbolům různých náboženství. Deník Svatého stolce L´Osservatore Romano v této souvislosti psal o „přilévání oleje do ohně” (Benzina sul fuoco, 19. 9. 2012). Papež František zveřejnil na svém účtu na sociální síti Twitter výzvu k modlitbám za Paříž. „Modleme se při této mši svaté za oběti této krutosti. Mnoho obětí. A modleme se také za kruté, ať Pán změní jejich srdce,“ řekl papež František ve své promluvě při bohoslužbě v kapli Domu svaté Marty.

Vlna teroristických útoků prý nekončí

Paříž se nevzpamatovala z teroristických útoků uplynulých dnů a je tu další špatná zpráva tentokrát z Německa, kde žháři zaútočili na redakci německého listu Hamburger Morgenpost, který přetiskl karikaturu proroka Mohameda z dílny redaktorů týdeníku Charlie Hebdo. Přicházejí informace o tom, že dopadení pachatelů, kteří vyvraždili redakci satirického týdeníku, neznamená konec, právě naopak. S odvoláním na německý list Bild média hovoří na základě odposlechů NSA o šňůře nebezpečí v dalších evropských městech.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …