Možné šéfce ÚSTR Blaive jdou po krku odboráři, prý podváděla v životopise

28.03.2014 15:03

Horká kandidátka na ředitelku Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Muriel Blaive má problém. Odboráři z ústavu na ni totiž vytáhli, že podváděla v životopise. Francouzská historička s ParlamentnímiListy.cz sice živě diskutovala, ale nařčení dlouho nevyvracela. Nakonec však napsala, že je to blbost.

Možné šéfce ÚSTR Blaive jdou po krku odboráři, prý podváděla v životopise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule ÚSTR

„Je pravdivá informace, uvedená v Koncepci rozvoje ÚSTR kandidátky Dr. Muriel Blaive, v níž tvrdí, že byla hlavní ředitelkou Ludwig Boltzmann Institut ve Vídni v letech 2011 až 2013?" Takovou otázku položili odboráři z ÚSTRu jednatelce Společnosti Ludwiga Boltzmanna Claudii Ligner ve Vídni, která jim odvětila, že je vše uvedeno na oficiálních internetových stránkách. Nicméně tam je uvedeno něco jiného.

Uvedla nepravdivý údaj

„Jednatelka Společnosti Ludwiga Boltzmanna paní Mag. Claudia Lingner nám sdělila, že veškeré informace týkající se řízení a činnosti této instituce a jejích jednotlivých ústavů jsou zveřejněny na oficiálních internetových stránkách, které jsou směrodatné," stojí ve zprávě Nezávislé odborové organizace Ústavu pro studium totalitních režimů (NOO ÚSTR), pod níž jsou podepsáni předsedkyně Hana Kmetíková a místopředsedové Miroslav Vodrážka a Radek Schovánek, a kterou zaslali redaktorovi ParlamentníchListů.cz.

„V oficiálně zveřejněném dokumentu Institutu Ludwiga Boltzmanna pro evropské dějiny a veřejnou sféru je uvedeno, že Dr. Muriel Blaive byla jen jedním z jeho koordinátorů, a to navíc pouze od poloviny roku 2012 do května 2013, kdy byl institut zrušen, dotázali jsme se proto jednatelky Společnosti Ludwiga Boltzmanna, zda byla tato funkce shodná s funkcí hlavní ředitelky Institutu Ludwiga Boltzmanna. Bylo nám sděleno, že nikoliv," píší odboráři dále.

Podle nich jde o skutečnost zpochybňující výsledky druhého kola výběrového řízení na ředitele či ředitelku ÚSTRu, v němž kandidátka Muriel Blaive získala největší počet bodů. „Výběrová komise ÚSTR v rámci bodového systému ohodnotila samotné organizační a manažerské zkušenosti Dr. Muriel Blaive druhým nejvyšším počtem bodů. Podle informací získaných od Společnosti Ludwiga Boltzmanna ve Vídni Dr. Muriel Blaive ve své koncepci uvedla nepravdivý údaj, který ovlivnil hodnocení a výsledky druhého kola výběrového řízení. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem může být i výběrové řízení na ředitele či ředitelku některými kandidáty oprávněně zpochybněno u soudu a dlouhodobá nestabilita této instituce bude pokračovat," zakončují svou zprávu členové NOO ÚSTR.

Redaktor ParlamentníchListů.cz ihned přeposlal výše uvedené informace francouzské historičce Blaive, která se uchází o post šéfky protitotalitního ústavu, s požadavkem, aby se k nim vyjádřila. Komunikace byla hojná, ale odpověď na to, jestli Blaive uvedla nepravdivý údaj, či jde o lež, je až na konci. ParlamentníListy.cz proto komunikaci zveřejňují v plném znění a bez jazykové úpravy:

„Urcite. Napisu zitra!" Tak to začalo. „Take zdravim! Divala jsem se na to, to je obycejne narceni. Asi nebudu reagovat, pripadne dodam jen jednu vetu do rozhovoru, ktery ma vyjit v pristim Respektu - ktery by mel byt o mnohem zajimavejsich otazkach, aspon to tak doufam. Omlouvam se, ze jsem Vas nechala cekat na moji ne-odpoved!" pokračovala komunikace.

„Pardon, ted jsem si vsimla, ze jsem se snad vyjadrila spatne: nechtela jsem rici, ze nejsou zajimave Vase clanky, nybrz ta narceni!!" napsala Blaive dále do závorky, a když jí redaktor ParlamentníchListů.cz odvětil, že tedy komunikaci přepíše jako její odpověď, e-mailová diskuse pokračovala takto: „Jo, chapu Vas. Ale co chcete napsat, cely clanek k tomu, nebo jen sloupek, jak to vidite?"

„Jo, a jeste otazka: odkud jste to prohlaseni dostal? Nikde jinde jsem ho nenasla. Diky!" zeptala se Blaive, protože jí redaktor ParlamentníchListů.cz poslal jen přímé citace ve zprávě. „Nojo, ale vidite: kdybych musela venovat cely clanek na kazde narceni, nedelala bych nic jineho. Bylo jich uz desitky a bude jich dalsi desitky, a kdyz to neni o mne, to je o namestku Hazdrovi, o rade, o vyberove komisi, o reditelce Foglove, atd. atd. Chci zvedat uroven debaty a ne ztratit se v nevyznamnych, neinformovanych diskusich, do kterych mne prave tolik tahat chteji. Odbory se uz stezovaly u rady. Rada na ne odpovidala (to vyslo vcera.) At se na ni obrati, jestli jsou nespokojene, jsem jen kandidatka. Skoro bych na Vas jako na dalsi novinare apelovala, abyste nehrali hru tech, kdo nediskutuji o tom ustavu v konstruktivnim duchu a otravi verejnou atmosferu (a tim prave posili presvedceni tech, kdo chteji ten ustav zrusit). Jestli chcete mluvit o podstatnich otazkach, co se tyce minulosti a budoucnosti toho ustavu ci politiky pameti vseobecne, jsem ale Vam rada k dispozici," napsala Blaive dále s tím, že redaktora ParlamentníchListů.cz prosí, aby nepoužíval soukromý e-mail.

Soukromá diskuse s novinářem?

A toto přišlo, s dodatkem, že je to soukromé, před chvílí: „Mily pane Rychetsky, nevyjadruji se k tomu, protoze neni co k tomu rict, je to blbost. Upresnila jsem ve svem zivotopisu do USTRu, ze jsem byla 'hlavni reditelkou ('Institute Coordinator') LBI EHP' v '2012-2013', a moji funkci jsme si vyjasnili behem pohovoru. Rada ani vyberova komise nebyly uvedene v zadny omyl, proto tak odpovedela rada na jejich zadost. Ted mi zpetne prosim vysvetlujte, jak je mozne, ze jen Vy a dalsi redaktor dostali to prohlaseni, ktere nemohu nikde jinde najit? Nezda se to Vam jako pokus umele nafouknout jejich neovereny 'objev'?"

Před měsícem komunikovala historička a kandidátka Muriel Blaive s redaktorem ParlamentníchListů.cz podobným způsobem. V komunikaci, z níž vzešel rozhovor s titulkem Francouzská kandidátka na šéfku ÚSTR o kauze Kundera i politických tlacích, se vyjádřila například k tomu, proč ÚSTRu klesá prestiž v Evropě: „Protože se ÚSTR v minulosti proslavil nešťastnou metodologickou prací s prameny a skandalizováním veřejných osobností. Tím vzbuzovali dotyční výzkumníci ÚSTRu dojem, že jim jde především o osobní status, prestiž a politickou moc v české společnosti. Nepochybně jim tato sociální pozice, ve smyslu sociologa Luca Boltanského, pomohla legitimizovat jejich výklad v domácím kontextu, ale na mezinárodním, vědeckém poli to nemohlo a nemůže přispět k jejich renomé. Je to tím větší škoda, že velká část výzkumníků ÚSTRu se snaží dělat dobrou práci."

Tehdy ujišťovala, že komunikace e-mailem je v pořádku a číslo mobilního telefonu je zbytečné poskytnout, neboť je často v zahraničí. Proto se jí redaktor ParlamentníchListů.cz nyní dotázal na zprávu NOO ÚSTR e-mailem. Muriel Blaive věděla, že komunikuje s novinářem, vždyť s ním stejnou cestou komunikovala před měsícem za účelem rozhovoru. Proto nelze brát současnou komunikaci za soukromou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …