Na Bártu cáká Janouškova špína. „Mazánek“ se dostal do cely

01.11.2013 21:21

Ještě před pár dny vystupoval Vít Bárta opět jako staronový krotitel dinosaurů, v cele pak zřejmě přemýšlel spíš o „kolibřících.“ Čtvrteční zatčení šéfa Věcí veřejných Víta Bárty a vedoucího odboru analytiky a informatiky protikorupční policie Jana Petržílka totiž podle posledních informací souvisí s kauzou odposlechů lobbisty Romana Janouška a pražského exprimátora Pavla Béma.

Na Bártu cáká Janouškova špína. „Mazánek“ se dostal do cely
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soud s Vítem Bártou

Přivírání očí nad „šílenými projekty“, vydírání Tlustého, ze kterého byl prý Topolánek „posranej až za ušima“. I to bylo obsahem odposlechů, které v březnu 2012 zveřejnila Mf Dnes.Odposlechy pořídila BIS v roce 2007, do Bártovy ABL měly uniknout o dva roky později. Připomeňme, že tehdejší politickou situaci například komentoval směrem k Bémovi Janoušek takto: „Já myslím, že je všechno v pohodě. Jedinej, kdo je takovej polovyblázněnej, je Topol. Volal i takovou žárlivou scénu, že snad jdeš na Hrad. Já jsem mu říkal, že to nevím. Řekl jsem mu, že to považuji za píčovinu. Ať poslouchá mě, nebo tebe. Pak má (Topolánek) druhou hrůzu z tý tiskovky. On je někde v Liberci, chtěl tam přijet. Což já jsem mu nedoporučil. Jenom mu máš zavolat, abyste se dohodli, jak budeš mluvit o těch reformách.“

Další část odposlechu zněla: „No určitě na to dostaneš otázky. On je Tlustý vydírá. Úplně na hranu. Tlustý v rozhovorech říká, že Topolánek je podvodník. On (Topolánek) je prostě posranej až za ušima.“ Podle Mf Dnes byl právě Janoušek hybatelem dění v ODS.

Tlustý  popřel vydírání Topolánka

Zmiňovaný tehdejší poslanec ODS Vlastimil Tlustý se nařčení, že snad vydíral Topolánka, v době zveřejnění odposlechů pro ParlamentníListy.cz bránil. „Pojem, že já vydírám Topolánka, jak se mělo v odposleších pana Janouška ozvat, je naprostý nesmysl. Já jsem jenom v té době podmiňoval schválení reforem dodržením programu ODS. To se dá ostatně mediálně doložit z tehdejších výstupů,“ vysvětlil Tlustý. „Oni mi to tenkrát na výkonné radě ODS slíbili a pak to do roka a do dne popřeli. A já tehdy opravdu Topolánkovi a Kalouskovi říkal, že jsou to podvodníci a zrádci pravicové politiky, což si ostatně myslím do dneška, a z toho v těch odposleších asi vznikl ten pojem vydírání,“ dodal Tlustý.

„Mazánek“ kritizoval i Bendla

Část odposlechů se točila i kolem Petra Bendla. Někdejší ministr zemědělství byl tehdy středočeským hejtmanem. Janoušek třeba Bémovi naznačoval, že Bendl něco „dvakrát posral“. Mf Dnes pak k tomu připsala své vysvětlení. Bendl byl pro oba muže totiž tehdy klíčový spojenec zejména pro projekt Letiště Praha. „Janoušek naznačoval, že se ho bude snažit okrást, čímž měl zřejmě na mysli, že ho bude chtít získat do svého lobbistického portfolia, aby na něj měl vliv. 'Ivan' mohl být buď ministr vnitra Ivan Langer, anebo další vlivný lobbista Ivo Rittig, blízký Bendlův přítel,“ napsala Mf Dnes.

Bém se rozčílil: Chovají se jako vlci

Anketa

Je Vít Bárta vinen?

32%
68%
hlasovalo: 3331 lidí
Pavel Bém pak reagoval na zveřejnění odposlechů takto: „Právě jsem slezl z Etny, zapnul mobilní telefon, přečetl si 20 novinářských smsek, jedna šílenější a spekulativnější než druhá, nicméně jediná Vaše mě pobavila a je dle mého názoru hodna odpovědi,“ uvedl tehdejší poslanec pro ParlamentníListy.cz.

„Pražská, ale vlastně i celá ODS se chová s typickým a pro politiku příslovečným 'vlčím syndromem'. V dobrých a úspěšných časech se na vašich křídlech vezou stovky vašich podporovatelů a přátel, aby v dobách zlých se od vás odvrátili. Ti slušnější mlčí, ti méně slušní do vás kopou a ti největší grázlové hlasitě křičí chyťte zloděje. Po pravdě je třeba přiznat, že tato sice velmi neušlechtilá vlastnost je ve skutečnosti docela přirozenou lidskou slabostí a člověk je tvor veskrze slabý. Pochopitelně, až se bouře přežene, ti všichni se vrátí pod vaše ochranná křídla. Už jsem si zvykl,“ povzdechl si Bém.

Bárta má na kontě škraloupů víc

Celý případ aktuálního vyšetřování Víta Bárty prý souvisí s vynášením informací z policie. Znovu se tak dostanou na pořad dne úzké vztahy „Mazánka“ a „Cestovatele“. Podle informací České televize Bárta v pátek večer za doprovodu právníků opustil policejní služebnu.

Bárta už před soudem stanul v jiné kauze. Obžaloba tvrdila, že dal tehdejším stranickým kolegům, poslancům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí, 170.000 a 500.000 korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně. Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil. Bárta, který kvůli kauze rezignoval na funkci ministra dopravy, se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil. Soud původně uznal Bártu i Škárku vinnými, odvolací senát ale rozsudek zrušil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …