Nacisto, extremisto. Kníže to schytal za pochvalu cikánského státu

31.01.2012 18:48

Vicepremiér, ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se v televizním pořadu Fakta Barbory Tachecí nebránil „konečnému řešení cikánské otázky“ v tom smyslu, že by bylo hezké, aby Romové mohli mít svůj vlastní stát. Šéf TOP 09 spíše pochyboval o tom, zda se by se na světě místo pro takový stát našlo. Někteří politici jím byli šokováni.

Nacisto, extremisto. Kníže to schytal za pochvalu cikánského státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Celé interview začalo tím, že se moderátorka Tachecí ptala Schwarzenberga na jeho kandidaturu v prezidentské volbě a ptala se i na jeho názory na další případné kandidáty na funkci prezidenta republiky. Debata se stočila i na jméno Tomia Okamury.

Konečné řešení cikánské otázky

O něm sice Schwarzenberg prohlásil, že to je „kometa, která zapadne“, na druhou stranu se ale bránil označit ho za figurku, jak ho před časem označil premiér Petr Nečas. Podle něho Okamura není figurkou. „To je někdo, není to žádná figurka,“ řekl ministr s tím, že Okamura vybudoval fungující firmu. Rovněž by ministr neměl nic proti tomu, aby se prezidentem stal poloviční Japonec.

Pak se Tachecí Schwarzenberga dotázala na jeho názor na romskou otázku. „Ve spojení s ním (s Tomiem Okamurou) se objevil termín také konečné řešení cikánské otázky. Proto se na to ptám, protože je to pan Okamura, který by doporučoval, aby Romům byl zpřístupněn zvláštní stát, aby tady v uvozovkách neobtěžovali,“ ptala se ministra Tachecí.

Okamura ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz popřel, že by měl cokoli společného s termínem „konečné řešení cikánské otázky“ a že vznik romského státu nenavrhoval a nepodporoval. Pouze tuto myšlenku označil za „neextremistickou“.

Životaschopný romský stát je zajímavá a hezká myšlenka, míní kníže

A Schwarzenberg odpověděl Tachecí možná pro mnohé překvapivě vstřícně a vytvoření romského státu označil za zajímavou myšlenku.

„Kdyby našel řešení, tak by to bylo hezké. Ovšem kde, pokud pan Okamura ví místo na světě, který by bylo dobrovolně postoupeno, aby to byl životaschopný stát, tak je to zajímavá myšlenka. Ale jednou se o něco podobného pokusili v devatenáctém století Američané, když odsunuli část svých otroků černých, ze špatnýho svědomí, což by nám slušelo taky, vybudovali pro ně stát Libérie. Ale s tím je dodnes potíže,“ řekl Schwarzeneberg.

„To, že ani pan ministr neodmítá teoretickou myšlenku na založení romského státu ukazuje, že to není nic extrémistického,“ řekl redakci Tomio Okamura.

Schwarzenberg je pokrytec, zlobí se D.O.S.T.

Podle předsedy konzervativní Akce D.O.S.T. Michala Semína, který v jejím vedení nahradil Ladislava Bátoru, je chování Karla Schwarzenberga pokrytecké. „Pan Schwarzenberg a pan Kalousek společensky hnusně a sprostě zničili slušného člověka, Ladislava Bátoru, a označovali ho za rasistu, fašistu a nacistu za jeho kandidaturu za Národní stranu. Přitom Bátora s tím spiskem o cikánské otázce neměl nikdy nic společného. Sám Schwarzenberg pak de facto myšlenky tohoto spisu schvaluje, ačkoli vidí překážky v jeho praktickém provedení. Jestli je křesťan, ať si sám sáhne do zbytků svého svědomí. Měl by se stydět. Jsem zvědav, jestli pan Kalousek teď bude požadovat Schwarzenbergovu rezignaci a bude ho označovat za nacistu a rasistu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Semín.

Ladislav Bátora se nechtěl ke Schwarzenbergovým výrokům vyjadřovat. „Jsem teď soukromá osoba a do politiky se nepletu. Jen pouze opakuji, že jsem se žádným spisem o transportu Romů do Indie neměl nikdy nic společného a nic takového jsem nikdy nenavrhoval,“ řekl ParlamentnímListům.cz Bátora.

Fandí kníže nacistickým myšlenkám?

Redakce oslovila také politiky všech stran zastoupených v parlamentu, co na názory ministra zahraničí říkají. Z poslanců TOP 09 včetně předsedy poslaneckého klubu Petra Gazdíka nikdo nereagoval. Někteří politici byli vyjádřením Schwarzenebrga šokováni, některým se ale líbilo. „Nesouhlasím s hledáním státu pro nikoho. To je zcestné samo o sobě. Vlastně to je myšlenka nacistů. Madagaskar atd.,“ uvedl místopředseda ČSSD a místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

„Děkuji za otázku, ale než odpovím, musím zásadně odmítnout termín ´konečné řešení´, stejně tak odmítám populistickou a nic neřešící odpověď Karla Schwarzeneberga,“ reagoval předseda KSČM Vojtěch Filip.

„To je drsné. A z úst pana vicepremiéra...“ reagoval stručně ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných. „Myslím, že to jsou plané řeči, které k ničemu nevedou a společnosti nepomohou,“ reagoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Jeho svérázné bonmoty neznámkuji. Ale export Romů jako černého svědomí je obludná myšlenka, kterou snad nemohl myslet pan Schwarzenberg vážně - to je niveau obskurních extremistů,“ říká na Schwarzenbergovy výroky poslanec KSČM Jiří Dolejš.

„Pořad jsem neviděl na vlastní oči, proto ho nemohu komentovat,“ reagoval senátor Jaromír Štětina zvolený za TOP 09.

Cikánský stát

Některým politikům se ale Schwarzenbergovy nápady líbí. „Toto jsem s jistou nadsázkou navrhl už před časem a dokonce s řešením. Koupit od krachujícího Řecka jeden z ostrovů a tam jim dát možnost ukázat, že dokáží žít bez sociálních dávek. Pana Schwarzenberga bych jim věnoval. Nevím totiž, proč nás přirovnal k černému svědomí Ameriky. Já vůči Cikánům nemám ani v nejmenším černé svědomí. Pokud ho Karel Schwarzenberg má a některé informace kolující po internetu jsou pravdivé, říkají, že by měl mít, ať se podle toho zachová a nezatahuje do toho celý náš národ,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor Jaroslav Doubrava.

"Myšlenka Karla Schwarzenberga je celkem logická, ale poněkud neaktuální. Vzhledem k natalitě romské menšiny se brzy stanou v ČR většinou a problém území tak bude vyřešen," míní senátor Petr Pakosta.

„S panem Schwarzenbergem souhlasím v tom, že kdyby pan Okamura našel řešení, tak by to bylo hezké. Oni to cikánští předáci také prezentovali jako své právo (vlastní stát), ovšem já to vidím jako velmi komickou představu. Nějak si nedovedu představit fungování takového státu bez toho, že bychom tam denně posílali zásobovací kamiony s jídlem a paletami peněz,“ míní místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupka.

„Nesledoval jsem ten pořad, ale bylo-li to takto řečeno, tak s panem Schwarzenbergem souhlasím. Bojím se však, že životaschopný stát je problém i pro mnohé jiné národy. Nicméně já mám takové tušení, že zde jde o teoretický záměr toliko pana Okamury. Vždyť ti, které jmenoval, se nám zatím vždy z cest na moře vrací domů. Nikoli s poklady. Naopak. A náš vlastní státní dluh je už tak obludný,“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Je to hloupý nápad. Do Afriky se také nikdo nežene

Poslanec ODS Aleš Rádl považuje nápad na vytvoření romského státu za prokazatelně hloupý nápad. „Jak je vidět, tak za normálních okolností nenastává ani nějaký významný přesun osob židovského národnosti do poměrně vyspělého a navíc historicky vymezeného vlastního státu. Černoši, kromě těch, co je vykopli do Libérie, o nějakém dobrovolném opuštění USA taky ani vteřinu neuvažují, tak jak by to mohlo fungovat u Cikánů, když žádné povědomí o vlastním státu vůbec ani nemají? Geneticky jsou to Indové, ale nikdy jsem nezaznamenal, že by tento fakt byl nějak přítomen v jejich historickém povědomí a vedl je k silnějšímu uvědomování si své identity,“ uvedl Rádl.

„Jestli se v rámci sociálního inženýrství dopustil minulý režim nějaké chyby, pak to bylo to, že se silou snažili toto v podstatě nomádské etnikum proti jejich vůli usadit. To šlo jen za cenu mimořádných a trvalých sociálních transferů, což byla a je politika, která fatální důsledky prvotního chybného rozhodnutí trvale jen zvyšuje, přičemž jejich návrat k tradičnímu způsobu života je dnes už taky vyloučen. Teď už zbývá jen trpělivé a efektivnější úsilí o nějakou funkční a skutečnou integraci založenou na vertikálním sociálním rozptýlení cikánského etnika uvnitř většinové společnosti,“ dodal Rádl.

Úsměvné, ne konečné řešení

„Úsměvné návrhy, nikoli řešení,“ reagoval na Schwarzenberga poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.„Nechci nikoho nikdy nikam odsunovat,“ reagoval senátor KDU-ČSL Petr Pithart, který podporuje Schwarzenebrga na prezidenta.

„S názory pana Okamury a Schwarzenberga nesouhlasím a zásadně je odmítám,“ uvedl první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„S panem Schwarzenbergem nesouhlasím. Hlavně mě překvapila ta hrozná servilita paní Tachecí vůči jeho osobě,“ říká poslanec ČSSD Vítězslav Jandák.

Tachecí vůči mě cítí zlobu, říká Okamura

ParlamentníListy.cz požádaly přímo Tomia Okamuru o reakci na rozhovor Barbory Tachecí s Karlem Schwarzenbergem.

Podle Okamury se Barbora Tachecí pokoušela cíleně přivést hovor na na jeho osobu v negativních souvislostech. „Pan Schwarzenberg mě mile potěšil, že na její narážky o populárních kandidátech (rozumějme populistických rychlokvaškách) reagoval překvapivě a místo mě jmenoval pana Fischera. Paní Tachecí to pak nevydržela a jmenovala mě přímo, a když ani poté nereagoval pan ministr negativně, tak už natvrdo začala lhát a pomlouvat,“ uvedl Okamura.

„Tady mě překvapila mírou té zloby - řekla nejprve, že ve spojitosti se mnou se ´objevil termín konečné řešení romské otázky´a dál že ´Okamura doporučoval, aby byl Romům zpřístupněn zvláštní stát, aby tady, v uvozovkách, neobtěžovali.´ Ta snaha ze mě udělat hitlerovského nacistu a rasistu je pozoruhodná a jen se překvapeně ptám po příčině, proč podsouvá veřejnosti takové lži?“ zlobil se Okamura.

Jak to začalo

Vysvětlil celý příběh o svém vyjádření k Romům: Vše začalo tím, že Ladislav Bátora byl obviněný z extrémismu, protože kandidoval za Národní stranu. Tato strana byla označená za extrémistickou a média tím odůvodnila, že Bátora je extrémista. Národní strana byla pro média extrémistická proto, že prý chtěla prosadit konečné řešení romské otázky nuceným vystěhováním Romů z ČR.

„Já napsal, že vše je ve stylu rádia Jerevan a uvedl jsem pravdivá fakta: Pan Bátora kandidoval za Národní stranu několik let před tím, než se na webu Národní strany objevilo pojednání studenta o možnostech založení romského státu či autonomního území a dobrovolného vystěhovávání Romů, kteří v daném čase tak jako tak emigrovali do cizích zemí (Kanada, Británie). Napsal jsem, že tato úvaha mi nepřijde extrémistická, protože stejně tak se v první polovině dvacátého století vedly legitimní úvahy o založení židovského státu a ty se pak dokonce za přispění světových velmocí naplnily. Mít svůj stát či autonomii je legitimní metou pro každý národ. Já osobně jsem ovšem žádnou myšlenku o vystěhovalectví ani romském státu ani nerozvíjel ani nepropagoval - jen jsem napsal, že není extrémistická. Což je nezpochybnitelný fakt - není ani násilná, rasistická ani nehlásá potlačování jakékoli svobody,“ vysvětlil Okamura.

Tachecí budu žalovat

V případě problémových Romů Okamura dle svých slov navrhoval jiná řešení - v prvé řadě aktivizaci romských elit, které musí pomoci měnit hodnotové žebříčky v problémových komunitách a úspěšní Romové mají být svým způsobem vzory a tahouny pro ostatní. Taky navrhoval změny v exekučních zákonech, aby sociálně slabí nebyli exekucemi ruinováni a na doživotí vyvrženi ze společnosti.

„Proto navrhuji také možnost oddlužení pro sociálně nejslabší - tak, aby mohli znovu legálně pracovat a stát je nenutil k práci na černo a ke kriminální činnosti. Samozřejmě jsem také oprášil starý romský návrh na to, aby podmínkou vybraných veřejných zakázek byla práce pro nezaměstnané. Ukrajinští kopáči a nádeníci vytlačili Romy a to je špatné, protože jako první musí dostat práci Čech (kam počítám i Romy), to znamená český občan a teprve poté zahraniční dělník,“ říká Okamura

„Každopádně děkuji panu Schwarzenbergovi za nadhled, velkorysost a za vlídnost k mojí osobě. Musím říct, že vzhledem k mé známé antipatii k reformám z dílny TOP 09 to velkorysé bylo. To, že ani pan ministr neodmítá teoretickou myšlenku na založení romského státu, ukazuje, že to není nic extrémistického - extrémní jsou názory paní Tachecí, která se snaží jít ode zdi ke zdi. To, že nacisté chtěli v jistou dobu vytvořit židovský stát, stavěli dálnice nebo zavedli závodní stravování nedělá ze jmenovaného něco extrémistického. Negativní je, když cokoli se snažím vnutit druhým násilím, jako to dělali nacisté - anebo formou lži jako paní Tachecí. O to, aby paní Tachecí už přestala lhát a pomlouvat v médiích, požádám v nejbližších dnech soud,“ uzavřel své prohlášení Okamura.

Autor studie dostal podmínku

Autor studie Konečné řešení otázky cikánské Jiří Gaudin si vloni od soudu odnesl 14 měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

Gaudin byl do předloňského roku členem zemské rady Národní strany a jeho studie se stala oficiálním materiálem partaje. Ta na politické scéně působila od roku 2002, loni se ale rozpadla. Gaudin popírá, že by jeho studie byla nějakým útokem, nebo že by navazovala na Hitlerovo "konečné řešení" židovské otázky. Obsahuje ovšem například myšlenku vystěhovat Romy do Indie.

"Není to žádná provokace, je to seriózní vědecká práce, na které se podíleli i současně publikující akademici," řekl Gaudin České televizi. Akademici prý nejsou v publikaci uvedeni, protože se báli, že by mohli mít problémy ve své další činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …