Nagyová a spol. skončí ve funkcích. Jen o Kovandovi ministr ještě rozhodne

16.06.2013 20:49

Poté, co policie zadržela několik osob při čtvrteční protikorupční razii, se rozhoduje o jejich dalším osudu. Šéfka kabinetu premiéra Jana Nagyová už svůj post musela opustit, odejít by měl i ředitel Správy státních hmotných rezerv Ondrej Páleník, jehož odvolání chce navrhnout ministr průmyslu Martin Kuba. Ministr dopravy Zbyněk Stanjura chce nechat odvolat i člena představenstva Českých drah Romana Bočka.

Nagyová a spol. skončí ve funkcích. Jen o Kovandovi ministr ještě rozhodne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci Šnajdr s Fuksou oznámili složení poslaneckého mandátu

Své funkce předsedy dozorčí rady státního podniku Čepro se dle slov svého obhájce vzdá i exposlanec Marek Šnajdr. O osudu Milana Kovandy by se mělo rozhodnout do úterý. Píše to Česká televize na svém zpravodajském serveru.

"V téhle chvíli mi spíše připadá, že ne a že bude třeba tuto pozici změnit. Zvlášť, když se Státní hmotné rezervy podílejí na zajištění škod po povodních," odpověděl Kuba ČT na otázku, zda je podle něj schůdné, aby Páleník zůstal ve své funkci, když je ve vazbě.

V podobném duchu se vyjádřil také Stanjura o Romanu Bočkovi. "V současné době je pan Boček ve vazbě, tudíž nemůže vykonávat své povinnosti, které má jako člen představenstva Českých drah," řekl ministr.

Šnajdr odejde sám

Obviněné exposlance Ivana Fuksu, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře zatím koalice odvolávat nehodlá. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) k jejich odchodu není důvod. "Já myslím, že je možné ctít presumpci neviny a počkat na průběh vyšetřování," uvedl k situaci Kalousek. Šnajdr se prý ale rozhodl odejít z Čepra sám, řekl jeho advokát Lukáš Trojan. O odchodu z dozorčí rady VZP ovšem řeč nebyla, Šnajdr s Tluchořem tak i nadále budou pobírat desetitisícové měsíční odměny.

O případném odvolání Petra Tluchoře a Marka Šnajdra ze správní rady VZP, které velmi pravděpodobně navrhne sociální demokracie v čele s předsedou Bohuslavem Sobotkou, by mohla sněmovna hlasovat už na své příští schůzi.

O Kovandovi rozhodne ministr Picek

V úterý bude komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství řešit selhání vojenské zpravodajské služby. Dokumenty k případu se nyní probírá ministr obrany Vlastimil Picek. Je možné, že z funkce dočasně odvolá obviněného šéfa vojenské rozvědky Milana Kovandu. Další možnou variantou je podle ČT Kovandova rezignace.

Milan Kovanda se ke sledování přiznal a kriminalistům vše popsal. To byl také jeden z důvodů, proč je vyšetřován na svobodě. "On měl za to, že v té věci jedná v zájmech České republiky," dodal k výslechu jeho advokát Jiří Matzner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …