Nagyová s Rittigem prý zasáhli i do eurovoleb. Zahradil v Partii vyslovil obavy

25.05.2014 12:40

O čem svědčí předpokládaná nízká volební účast ve skončených eurovolbách? Podle Luďka Niedermayera o tom, že lidé mají málo informací o EU. Poslankyně Kateřina Konečná má za to, že EU musí začít řešit skutečné problémy občanů, především oblast nezaměstnanosti. Místopředseda ODS Jan Zahradil je přesvědčen, že lidé dali EU jasný vzkaz: Kráčíte špatným směrem.

Nagyová s Rittigem prý zasáhli i do eurovoleb. Zahradil v Partii vyslovil obavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

V nedělní Partii TV Prima zasedli k jednomu diskuznímu stolu tři lídři stran do v sobotu skončených evropských voleb - Kateřina Konečná (KSČM), Luděk Niedermayer (TOP 09 a Starostové) a první místopředseda ODS Jan Zahradil. Shodli se na tom, že nízká volební účast v evropských volbách neznamená, že by europoslanci měli slabší mandát, ale už se diametrálně lišili v hodnocení toho, o čem nízká volební účast vypovídá.

Bude stačit více informací pro občany, nebo se musí EU zásadně změnit?

„Svou roli mohly sehrát i různé euronesmysly, které možná lidi ovlivnily,“ podotýká Konečná. Zdůraznila ale, že Evropský parlament je jediným přímo voleným tělesem EU. „Velká část politické reprezentace vzkazuje, že je Evropa špatná, že ji nepotřebujeme,“ poznamenal Niedermayer. A pak se nesmíme divit, že lidé k volbám nejdou.

Zahradil to ale viděl jinak. „Já se musím smát. Za nízkou účast prý mohou euroskeptici, pak za to může Klaus, mohou za to zlá média, která o Unii nehezky píší, a dokonce jsem četl, že za to může školství, protože o EU málo učí... Tady je něco koncepčně špatně a nevyřeší se to tím, že se to bude svádět na euroskeptiky," varoval Zahradil. Připomněl, že volební účast klesá v celé EU od roku 1979. To signalizuje, že se něco musí změnit. Odpovědnost by podle jeho názoru měla převzít např. i Evropská komise. Konečná v tomto dala Zahradilovi za pravdu. Evropská komise by si měla uvědomit, že je tady pro lidi,“ podotkla Konečná.

Niedermayer je přesvědčen, že občané mají příliš málo informací o EU. Zahradil se však znovu postavil proti. Zásadním problémem totiž podle něj je, že neexistuje žádný jednotný evropský lid. Jde o umělý konstrukt, se kterým se lidé zkrátka neztotožnili. Přesto do tohoto tělesa kandiduje, protože by ho rád zreformoval. „Ta reforma prostě musí nastat. Nemůžeme už jenom plavat s hlavním proudem a tvářit se, že se nic neděje,“ upozornil Zahradil

„Pan Zahradil tady kreslí nějakou vizi EU jako skupiny lidí, kteří by chtěli získat pravomoci původních národních států,“ prohlásil Niedermayer. „Pokud se stanete europoslancem, tak to velmi rychle pocítíte. Zvlášť, pokud zamíříte do lidové frakce,“ odpověděl obratem místopředseda ODS.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Má Evropský parlament navrhovat zákony?

Konečná následně poukázala na to, že Evropský parlament je snad jediným parlamentem na světě, který nemá zákonodárnou iniciativu. V tomto směru by to podle jejího názoru bylo třeba změnit. Europarlament by měl podle jejího názoru řešit otázku zaměstnanosti v celé Evropě, podpory výzkumu a podobně. Aby se Evropa postavila na nohy. Ale už by neměly vznikat zbytečné směrnice.

Podle Zahradila se v této otázce ukazují dvě odlišné cesty na směřování EU. „Já nechci, aby Evropský parlament měl zákonodárnou iniciativu. Já si myslím, že legislativní iniciativy EP by v sobě nesly značné riziko, europoslanci by totiž zřejmě chytili příležitost za pačasy,“ varoval Zahradil. Již tak přebujelá legislativní činnost EU by nabrala ještě obludnějších rozměrů. Podle jeho názoru hrozí vznik evropského superstátu.

„Pane Zahradile, já nevím, kde berete tyto názory, já žádné mírové kroky vedoucí k evropskému superstátu nevidím,“ oponoval Niedermayer. Při debatách s občany si ale všiml, že lidé stojí například o zesílení ochrany spotřebitele, což považuje za dobré. Oproti Konečné se ale nedomnívá, že by se EU měla zabývat tvořením nových pracovních míst.

Zahradil vzápětí Niedermayera politoval. „Nevím, jak se v té frakci budete cítit komfortně, protože z vašich slov cítím jistou rezervovanost, což se mi líbí, ale lidovecká frakce je skutečně stoupencem federalizace,“ podotkl místopředseda ODS. Ale aby EU jen nekritizoval, tak její přínos vidí v obchodní oblasti a v energetické oblasti. V energetické oblasti by měla být EU soběstačnější, a co se týče obchodu, tam si je Zahradil vědom, že EU jako celek je schopna obchodně vyjednat více s Indií, Japonskem a dalšími zeměmi, než by dokázala Česká republika vyjednat sama.

Konečná si také myslí, že EU v očích voličů poškodily žabomyší války nad národními spory. Niedermayer zopakoval, že čeští občané Evropské unii nerozumí, a TOP 09 a Starostové se to prý pokoušeli změnit. Občas se to prý i dařilo.

Voliči stále ještě hodnotí Nagyovou a Rittiga, míní Zahradil

Zahradil zkonstatoval, že ODS se stále potýká s kauzou Nagyová. „V našem případě se, obávám se, hlasovalo pořád ještě více o kabelkách Jany Nagyové a panu Rittigovi než o Evropské unii,“ zmínil. Zároveň je ale přesvědčen, že petice zaměřená proti euru měla svůj smysl, protože reflektovala fakt, že až 75 % občanů si nepřeje euro. „Myslím si, že v budoucnu to bude v české společnosti stále víc a jsem přesvědčen, že zde mluvíme hlasem většiny české veřejnosti,“ zdůraznil Zahradil.

Konečná se ohradila, že ODS není jedinou stranou, která se zabývá otázkou evropské společné měny. Ráda ale vidí, že ODS by podpořila referendum o opuštění koruny, byť by jako poslankyně KSČM byla raději, kdyby občanští demokraté podpořili referenda v obecné rovině. Především ODS pak obvinila z toho, že za jejích vlád Česko nedokázalo jasně formulovat své zájmy.

Niedermayer však poukázal na to, že podnikatelé jsou přijetí eura nakloněni, protože vidí, že jim to po ekonomické stránce prospělo. Podstatně větší kus práce by pak podle Niedermayera měli odvést i češti europoslanci směrem ke svým voličům doma.

„Polovina práce je ta v Bruselu, která je podle mého názoru velmi technicistní, ale druhá polovina práce by měla směřovat dovnitř do České republiky, aby občané věděli, co EU dělá a aby se tady v této věci nemystifikovalo,“ míní volební lídr TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …