Napsali jsme o šikaně pošťáků. A objevil se drsný návod na řešení

27.09.2013 10:04

Po středečním článku, ve kterém ParlamentníListy.cz informovaly o protestu jedné skupiny odborů zaměstnanců České pošty proti pracovním podmínkám, se na našich stránkách rozpoutala zajímavá debata. Jeden z diskutujících v ní upozornil například na to, že kdyby se ti lidé semkli, obrana by existovala – ovšem nikoli v podobě podobných protestů… Někde to tak prý už udělali.

Napsali jsme o šikaně pošťáků. A objevil se drsný návod na řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zaměstnanec v laboratoři

„Je to z říše snů... ale řešení je,“ napsal muž, který vystupuje na webu ParlamentníchListů.cz pod nickem Šovelén. „Domluvte se a podejte hromadnou výpověď. Manageři rádi buzerují, vyrazit jednotlivce není problém, přijít o komplet kolektiv jedné pobočky už problém je – i když řešitelný. Jenomže přijít najednou alespoň o 30-40 procent veškerého republikového personálu s jednotným důvodem na výpovědích – tedy šikanou – managery opravdu přivede ‚do ouzkých‘. I když se málokdy takový jednotný postup zadaří, když už je Čech zahnaný do kouta, dokáže kousat. A funguje to,“ nahodil udičku dalším diskutujícím muž.

Samozřejmě, že následovala logická otázka – zda už to někde viděl, když tvrdí, že to funguje?

„Ano, například u maloobchodní pobočky Planeo firmy FAST ČR a.s., letos na jaře,“ reagoval vzápětí muž skrytý pod nickem, jehož identitu redakce zná, ale slíbila mu zachovat anonymitu. I proto, že se rozhodl detailněji probrat svůj příběh a zkušenosti v této oblasti. (Článek redakce připravuje, vyjde v nejbližší době, pozn. red.)

A lidi se prostě naštvali – trpělivost přetekla

A popsal dál, proč nakonec k jemu uvedenému postupu z řad zaměstnanců došlo. „Chtěli omezovat personál, neustále měnili výpočet mzdy - samozřejmě v neprospěch prodejců. Změny výpočtu se dělaly pravidelně zhruba od roku 2010  - vždy v neprospěch prodávajících. Tlačilo se na personál tak dlouho, až to prostě lidi nevydrželi,“ uvedl. A jako příklad uvedl jednu z prodejen v městečku v Pardubickém kraji.

„Lidi se tam naštvali a vyjma loajálního vedoucího podali všichni hromadnou výpověď  - tedy prodavači, kancelářské síly, rozvozci, vedoucí směn. A když se o ‚novém modelu mezd‘ a výpovědi pokusných králíků dozvěděli jinde, začali se vyjadřovat stejným způsobem. A tak se vedení firmy pokakalo... Ono vyškolit kvalitní prodejce chvilku trvá (déle jak dva měsíce) a hromadný exodus JE noční můra každého managera i při zaplněných pracácích,“ vylíčil Šovelén.

Situace je neúnosná i jinde. Ale nechtějte, aby vám to někdo oficiálně potvrdil

ParlamentníListy.cz se na webových stránkách zmiňované firmy pokoušely dohledat někoho kompetentního, kdo by mohl popisovanou situaci potvrdit či vyvrátit. Jak se zdá, nikdo příliš velký zájem uvést věci na pravou míru neměl, po každém přepojení na dotyčného člověka, který by se mohl k tématu vyjádřit, telefon jen hluše a marně vyzváněl. Nakonec však situaci, na kterou upozornil čtenář, potvrdil, pod slibem zachování jeho anonymity, jeden z obchodníků. „Ano, ta situace, na kterou se ptáte, je poměrně věrohodně vykreslená. I když mluvíte ale jen o jednom městě, s velkou pravděpodobností se týká i jiných míst. Mnohdy je ten stav neúnosný – bohužel. Trochu na obranu naší firmy je ale třeba dodat, že jak jezdíme po celé republice a setkáváme se s lidmi pracujícími pod jinými hlavičkami a logy dalších firem, i oni líčí ve svých vyprávěních podobné scénáře. Šikana, vykořišťování, nelidské poměry panují v mnoha firmách, stejně jako v různých obchodních řetězcích. Ale nikdo vám to na jméno nepotvrdí. Lidi se opravdu bojí o práci,“ uvedl muž z jedné z kritizovaných firem pro ParlamentníListy.cz. Ta má v tuto chvíli asi 1200 až 1300 zaměstnanců.

To je – ve srovnání s Českou poštou, kde nově nastavené pracovní podmínky tíží řadu jejích zaměstnanců – nesrovnatelně méně. Česká pošta je totiž stále jedním z největších zaměstnavatelů v zemi. Pracuje v ní kolem 34 tisíc lidí.  

Šikany na pracovištích přibývá, poznal ji každý pátý zaměstnanec

Nutno dodat, že urážky, ponižování, nepřiměřené pracovní požadavky, diskriminace, ale i fyzické napadání - to jsou podoby šikany, se kterou se v Česku setkává stále více zaměstnanců.

Šikanu na pracovišti zažívá podle nedávného průzkumu společnosti STEM/MARK pětina českých zaměstnanců. Problém mobbingu, jak se také šikaně říká, je záležitostí všech věkových i vzdělanostních skupin. Neomezuje se, jak tomu bylo dříve, jen například na osoby s nejnižším vzděláním či na ženy.

Více než polovina šikanovaných osob, přesně 55 procent, je některé z forem mobbingu vystavována jednou týdně, či ještě častěji, a to téměř ve dvou třetinách případů po dobu delší než jeden rok.

Pokud se udělá srovnání výsledků stejného šetření před dvěma roky, počet ponižování, kritiky a nedoceňování pracovních úkolů se mírně zvyšuje. Roste však také počet lidí, kteří si takové chování od kolegů, nebo nadřízených nenechají líbit a začnou problém řešit. Nejčastěji to oznámí nadřízenému či vedení firmy. Kvůli šikaně lidé také často podávají výpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …