Nebyl to déšť, na jaký jsme zvyklí. Žádné bouřky z vedra, varoval klimatolog

09.06.2013 14:16

Podle klimatologa a geologa Václava Cílka nebyly deště, které způsobily povodně, takové, na jaké jsme zvyklí. V podstatě stále pršelo a nebylo jasné, kde se voda bere. Nebyly to totiž žádné klasické bouřky z vedra, jak uvedl v Otázkách Václava Moravce na ČT.

Nebyl to déšť, na jaký jsme zvyklí. Žádné bouřky z vedra, varoval klimatolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Cílek

„Počasí se hrozně těžko předvídá a já jsem nečekal takovou povodeň ještě v pátek,“ prohlásil Václav Cílek. Překvapila ho prý i celková podoba jara. „Já jsem čekal rychlý nástup jara s vlnou veder,“ dodal.

Takto klimatolog vysvětloval i některé nejasnosti či nepřipravenost v otázce povodní. „Není to to, na co jsme byli zvyklí – prostě bouřka z vedra,“ popisoval téměř nekončící déšť, o němž prohlásil, že skoro nebylo vidět, kde se voda bere. „Je to doopravdy něco hodně masivního,“ dodal s tím, že další povodně očekává až na podzim.

Václav Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nechtěl příliš předvídat dalekou budoucnost. Poukázal ale na podle něj neoddiskutovatelné změny klimatu, které se dějí kvůli oxidům uhlíku v atmosféře. „V tomto období je moc brzy na to, abychom to mohli pozorovat,“ dodal ale k výrazným klimatickým změnám a budoucnosti.

„20. století bylo období tzv. povodňového klidu,“ ponořil se také do historie. Naopak v 19. století bylo podle něj povodní hodně. A tak čistě jen ze statistického hlediska může století 21. být také „povodňové“, nabídl další možnost Dvořák.

V pořadu se hovořilo i o postupu státu a Povodí Vltavy v době povodní. Krátce hovořil i premiér Petr Nečas, který mimo jiné odsoudil spor mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem ohledně velvyslanců. Minulý týden Česká republika řešila větší problémy než právě tuto roztržku.

Povodí Vltavy bylo několikrát nařčeno, zda nemohlo pro lidi zaplavené řekou udělat více – především více upustit vodu z Vltavské kaskády. Padla i domněnka, zda se nehledělo více na energetiku než na občany. „Nic takového se nedělo, neděje a dít nemůže,“ ujišťoval v ČT 1. náměstek ministra zemědělství Vilém Žák. „Není to ani doložitelné,“ dodal.

Nelze jen tak vypustit celou přehradu

Lidé na přehradách se museli jednoduše řídit rozhodnutím krizového štábu. A nešlo okamžitě vypustit vodu ze dvou důvodů. „Na začátku povodně se samozřejmě ta řeka musí na to připravit,“ uvedl Žák. Bylo potřeba vyklidit náplavky, uvázat lodě apod.

Zadruhé prý nebyly jasné předpovědi. „I Vltavská kaskáda reagovala na meteorologickou předpověď a její pravděpodobnost, takže trvám na tom, že ta manipulace byla udělána tak, jak mohla být,“ míní Žák. „Rakouské přehrady vypouštěly o dva dny dřív před námi,“ poznamenal pouze klimatolog Cílek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …