Nedržme pořád hubu a krok! Na Václaváku proběhla demonstrace plná emocí

28.09.2014 15:50

REPORTÁŽ Prezident nás pozdravuje a je s námi! Takový vzkaz přinesl účastníkům demonstrace proti sankcím senátor Jan Veleba. Nepoklonkujme, nehrbme se a odmítněme politiku sankcí a zotročování národů – taková byla hesla řečníků na nedělní demonstraci, která odmítla protiruské sankce a pokračování války na Ukrajině. Na Václavském náměstí řečnili politici, ale také režisér Zdeněk Troška.

Nedržme pořád hubu a krok! Na Václaváku proběhla demonstrace plná emocí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Razantní odmítnutí sankcí a zastavení protiruského „tažení“ v médiích i politice požadovalo v neděli kolem dvou set demonstrantů na Václavském náměstí v Praze. Mezi řečníky vystoupil exministr zahraničí Jan Kavan, senátor Jan Veleba, poslanec Jaroslav Foldyna nebo režisér Zdeněk Troška.

„Štve nás neustálé stupňování sankcí, které poškozují především Evropu, a tím i Českou republiku. Tady jsou ohroženy tisíce pracovních míst a nikoho to nezajímá. Ti normální lidé, kteří pracují v továrnách, neřeší nějakou politiku nebo politická gesta vůči Rusku, ale potřebují z něčeho uživit své rodiny,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz účel akce jeden z pořadatelů, Zdeněk Kratochvíl.

Bývalý prezident Agrární komory, senátor a předseda Strany práv občanů Jan Veleba hovořil především o dopadech protiruských sankcí. V závěru svého projevu pak demonstrantům vyřídil pozdrav od prezidenta Miloše Zemana. „Pan prezident o této akci ví, pozdravuje nás a je s námi!“ řekl Veleba za bouřlivého potlesku, který směřoval hlavě státu.

„Ruské trhy postupně obsadí země, které čekají na příležitost. Brazílie, Argentina, Chile, Čína, Turecko, Nový Zéland a další. To všechno se stane, ale v samotném Rusku se už mnohé stalo. Prezident Putin požívá podpory, o jaké se může všem ostatním státníkům světa jenom zdát,“ řekl Veleba.

Podělil se také o názory běžných ruských občanů, které si osobně vyslechl. „Současný ruský občan se cítí ponížen a získává ke všemu, co pochází z EU a USA, averzi a je založen dlouhodobý negativní vztah, který bude ovlivňovat jeho jednání v budoucnu. Chci jasně a nahlas říct, že s tímto stylem politiky EU nesouhlasím!“ hřímal senátor a kritizoval české politiky, kteří nemají odvahu takovou politiku rovněž odmítnout.

„Pouze dva vybočili z proudu a hájí naše zájmy. Je to premiér Sobotka a především prezident republiky Miloš Zeman. Prosím, abychom jim poděkovali,“ řekl Veleba a začal další potlesk.

  • Zásadní projev prezidenta Miloše Zemana z konference Dialog civilizací ZDE

Velmi důrazný ve svém projevu k demonstrantům byl známý režisér Zdeněk Troška, který ale kvůli pracovním povinnostem mimo ČR mluvil prostřednictvím telefonu. „Je načase zabránit tomu, aby o nás a za nás stále rozhodovali jiní. Neposlouchejme slepě příkazy kohokoliv a odkudkoliv, to už tady bylo. Pořád máme svou národní hrdost,“ sdělil Troška.

„Nepoklonkujme a nehrbme se před nikým, ale jako rovnocenní partneři narovinu říkejme své požadavky. To, že jsme maličká země, ještě neznamená, že musíme pořád stát někde v pozadí a držet hubu a krok, jak tomu bývalo a bohužel stále ještě je. Neměli bychom se zastrašováním nechat vmanipulovat do nebezpečných situací a hájení cizích zájmů. Ještě pořád je čas zabránit tomu, aby se naše krásná republika proměnila ve spálenou zemi,“ řekl Zdeněk Troška.

Podle poslance za ČSSD Jaroslava Foldyna dnes rozhodně nejde o to, aby na Ukrajině byla demokracie. „Kdyby to tak bylo, nebudou žádné sankce, ale politická jednání. Kdyby to tak bylo, nebude ukrajinská armáda bombardovat svá vlastní města a zabíjet své vlastní občany. Z šedesáti škol v Luhansku je funkčních jen pět. Ptal se pan ministr Stropnický z ANO, kam budou chodit ty děti? Položil si ministr Stropnický otázku, co mají tito lidé dělat, když nabídl Ukrajině pomoc jejich armádě? Uvědomil si vůbec, jaká je to armáda a proti komu bojuje? Ta armáda bojuje proti vlastním občanům své vlastní země, to je skandální!“

„Jestli někdo potřebuje pomoc, tak jsou to ti obyčejní Ukrajinci, kteří byli zneužiti k tomu, co se tam děje. Oligarchy vystřídali oligarchové, to je skandální! Toto musí zaznít. Ukrajině můžeme pomáhat, ale pomoc potřebují normální lidé. Slyšíme tady, že budeme podporovat jakési ukrajinské vojáky… uvědomuje si pan ministr Stropnický a další, jakou páchá křivdu na ukrajinském národu, když podporuje vrahy jejich dětí a otců? Toto je důsledek politiky, která rozbíjí národy. Roste chuť a síla nadnárodních finančních kruhů zotročovat národy. To nesmíme připustit!“ zakončil bouřlivě svoji řeč poslanec Foldyna.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …