Nejen Nagyová a Tluchoř. Představujeme vám ty, pro které si přišla policie

13.06.2013 12:40

Nejrozsáhlejší policejní akce v nejvyšších politických patrech v moderních dějinách naší země stále probíhá. Vedle známých politiků bylo zadrženo i několik lidí, kteří jsou spojováni buď právě s politiky, nebo s vlivnými lobbisty.

Nejen Nagyová a Tluchoř. Představujeme vám ty, pro které si přišla policie
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Patrně největším šokem je zatčení šéfky kabinetu premiéra Nečase Jany Nagyové. Ta bývá označována za pravou ruku předsedy vlády, která má na Petra Nečase velký vliv. Premiér se k akci dosud nejen nevyjádřil, ale nedostavil se ani do Poslanecké sněmovny na interpelace, poslanci proto přerušili jednání sněmovny až do pátečního rána.

Za mřížemi i exšéf vojenské tajné služby

Policisté z „protimafiánského“ útvaru zadrželi i generálporučíka Ondreje Páleníka, bývalého ředitele Vojenského zpravodajství. Páleník byl v současnosti ředitelem Správy státních hmotných rezerv, což je ústřední orgán státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a právě státních hmotných rezerv.

Mezi zadrženými je i bývalý náměstek ministra zemědělství Petra Bendla Roman Boček, který aktuálně působil jako člen představenstva Českých drah. Podle některých médií je spojován s vlivným pražským lobbistou a podnikatelem Ivo Rittigem.

V Rittigově domě na pražských Vinohradech policie zasahuje také. Reportér ParlamentníchListů.cz u jeho kanceláře viděl zhruba třicet zakuklených mužů ze zásahové jednotky. Policisté se pohybují po domě a zabavují materiály. U domu postával hlouček zhruba deseti neznámých osob a na místě byla i sanitka.

K Janouškovi se policie dostávala beranidlem

Policejní komando proniklo i do kanceláře dalšího z vlivných lobbistů, Romana Janouška. V jeho sídle v centru Prahy podle serveru Lidovky.cz probíhá zásah velmi dramaticky. Policistům údajně bylo ve vstupu bráněno a nakonec si k proniknutí do kanceláří museli prý přinést beranidlo.

Janoušek je spojován především s bývalým primátorem Pavlem Bémem. MF Dnes v minulosti publikovala přepisy rozsáhlých odposlechů, které měly dokládat jejich propojení a ovlivňování významných rozhodnutí pražského magistrátu. Policejní „návštěva“ se navíc nevyhnula ani sídlu kanceláří zmiňované pražské radnice ve Škodově paláci.

Nitky sahají až k justici…

Série zatýkání a domovních prohlídek ale sahá až do justice. Policie totiž podle zjištění ParlamentníchListů.cz zasahuje i u Libora Grygárka, bývalého náměstka Vrchního státního zastupitelství v Praze. Prohlídka probíhá v jeho domě na Praze 4.

Grygárek působil jako náměstek na vrchním státním zastupitelství v éře Vlastimila Rampuly. Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová jej zahrnula do skupiny „justiční mafie“, která prý ovládá české soudnictví a zastupitelství. V červnu 2012 dočasně zastupoval odvolaného šéfa pražského zastupitelství Vlastimila Rampulu. Po jeho výměně sám ze státního zastupitelství odešel.

Policie zatkla exministra zemědělství za ODS Ivana Fuksu a bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře. Oba se loni v listopadu vzdali poslaneckých mandátů, když odmítali podpořit vládní návrh na zvýšení daní. Následně za to získali významné posty ve státních firmách.

Bývalí rebelové ODS z vlivných trafik rovnou „do tepláků“

Tluchoř měl získat post ve státním energetickém gigantu ČEZ, Fuksa se uchytil jako místopředseda představenstva Českého aeroholdingu, který sdružuje firmy působící v letecké přepravě. Pod aeroholding spadá například firma Letiště Praha. Šnajdr byl jmenován do dozorčí rady státního podniku Čepro, později se stal dokonce předsedou dozorčí rady. Čepro zajišťuje především přepravu, skladování a prodej ropných produktů a jejím posláním je také ochrana zásob státních hmotných rezerv.

Celá monstrózní policejní akce probíhá pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Policie zasahovala vedle Úřadu vlády i na Ministerstvu obrany a také v sídle pražského magistrátu ve Škodově paláci.

Podle informací deníku Právo bylo zadrženo i osm lidí v Jihočeském kraji. Server iDnes tvrdí, že policie do akce nasadila 400 lidí. Premiér Petr Nečas je podle tvrzení serveru Česká pozice v nemocnici, mluvčí vlády Jan Hrubeš to však popřel.

Situaci bude v pátek po návratu ze summitu prezidentů střední Evropy v Bratislavě řešit i prezident Miloše Zeman. Podle tiskové zprávy Kanceláře prezidenta republiky se Zeman na Hradě sejde s premiérem Nečasem, policejním prezidentem Červíčkem a šéfem ČSSD Sobotkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …