Největší pitomci v Evropě. Andrej Babiš dal najevo, kam se ubírá jeho mysl: Zeman, Čína...

02.11.2016 13:28

REPORTÁŽ Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se na úterní besedě na půdě Vysoké školy ekonomie a managementu (VŠEM) vyjádřil k řadě aktuálních zahraničněpolitických témat, včetně toho nejaktuálnějšího – postoje Česka vůči Číně. Zároveň zdůraznil, že tváří v tvář bezpečnostním hrozbám, jako je uprchlická krize, bychom neměli podceňovat svoji obranu.

Největší pitomci v Evropě. Andrej Babiš dal najevo, kam se ubírá jeho mysl: Zeman, Čína...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

V první části besedy na půdě pražské soukromé vysoké školy Babiš pohovořil o státním rozpočtu. Pochlubil se, že přebytek státního rozpočtu stoupl ke konci října na 98,3 miliardy korun, což je nejlepší říjnový výsledek od vzniku České republiky. Jak k tomu došlo? Podle Babiše zkrátka proto, jelikož jsme skvěle vybrali daně. Šéf státní kasy uvedl, že meziročně jsme vybrali o 57 miliard z daní navíc.

Meziročně také stouply celkové příjmy rozpočtu o 69,5 miliardy na 1066,7 miliardy korun a zároveň poklesly celkové výdaje o 57,9 miliardy na 968,4 miliardy korun.

Anketa

Kdyby v 1. kole volby prezidenta kandidovali Miloš Zeman i Tomio Okamura, jak byste se zachoval(a)?

hlasovalo: 9528 lidí

Babiš zdůraznil, že je soutěživý tip a chtěl by mít dobré výsledky, což jak následně objasnil, znamená, že Česko bude mít jeden z nejlepších rozpočtů v Evropě. „Můj velký vzor je německý ministr financí Wolfang Schäuble. Má přebytek asi dvacet miliard eur, což je asi 550 miliard korun. Ona mu trošku paní Merkelová utratí peníze na migranty, ale Německo je stále absolutně nedostižné,“ pochválil Babiš svůj německý protějšek.

Dobrý výběr daní prý navíc Česku snižuje zadluženost. Babiš by se chtěl v žebříčku zadluženosti dostat na páté místo v Evropě. Aktuálně bude poměr státního dluhu vůči HDP nějakých 35 %. Oproti tomu Řecko se dle Babiše pohybuje na 180 %, Itálie na 135 %.

„Šílené na tom je to, že státy nefungují jako firmy nebo soukromníci,“ povzdechl si šéf hnutí ANO s tím, že Řecko má dnes 335 miliard dluhů a každý ví, že to nikdy nesplatí. Byť se v eurozóně prý všichni tváří, že splatí.

Co se české vládě naopak nepovedlo, je dle Babiše zavedení snížené sazby DPH na knihy, léky a dětskou výživu na přání ČSSD. Jako neúspěch to ministr financí hodnotí proto, neboť se toto opatření neprojevilo v cenách pro obyvatelstvo.

V zahraničněpolitické oblasti Babiš nejprve nakousl téma obranyschopnosti České republiky. V této souvislosti uvedl, že ho strašně mrzí, že jsme zlikvidovali náš zbrojní průmysl, v němž jsme byli skvělí. Vzhledem k tomu, že dnes je situace ve světě špatná z hlediska bezpečnosti a my musíme zbrojit, to bylo dle Babiše zkrátka nešťastné rozhodnutí.

Zbrojit bychom dle ministra financí měli i přes to, že jsme členy NATO. „Nemůže tam být úplně černý pasažér,“ upozorňuje Babiš, podle něhož čelíme různým bezpečnostním hrozbám od terorismu po potencionálně nebezpečné Turecko, z jehož obrovské armády, která čítá jeden milion vojáků, prý jde strach. Navíc v čele Turecka stojí Erdogan, který „bůhví, co má v hlavě“. Navíc není jasné, kdo v USA vyhraje prezidentské volby a jak se poté změní role Spojených států ve světě i v NATO.

Samotná Severoatlantická aliance by se dle jeho názoru měla změnit. Babiš vzpomenul, že již v srpnu 2015 se ptal, na co máme NATO. Všichni z něho tehdy prý dělali hlupáka a říkali mu, že je „blbej“, když se ptá na takovou věc.

„Byl jsem na večeři s generálním tajemníkem NATO a ptal jsem se ho: Co to NATO? Jste obranný pakt? Čekáte na Godota? Myslíte si, že přijde Putin a začne po nás pálit? Doufejme, že ne…,“ uvedl také Babiš a poukázal na to, že to bylo v době, kdy se mluvilo o resetu vztahů mezi USA a Ruskem. Tedy když Spojené státy říkaly, že Putin je kámoš.

Podle Babiše by se NATO mělo více soustředit na boj proti pašerákům, kteří nelegálně převáží uprchlíky do Evropy. Co se týče uprchlíků, ministr financí soudí, že bychom se měli postarat o ty, kteří utíkají před válkou. Řešení migrační krize Babiš nespatřuje ve kvótách na uprchlíky, základem je prý mír v Sýrii.

„Jsme jediná země, která má takovou benevolentní imigrační politiku. Pokud sem pan Obama přišel a říkal: paní Merkelová, vy jste skvělá, navrhnu vás na Nobelovu cenu míru…Znám Jardu Jágra dvacet let a on si požádal o zelenou kartu. Proč mu to ten Obama nedal?“ poukázal Babiš na to, že i USA mají nějaká pravidla pro imigrační politiku, která musí dodržovat i taková hokejová star, jako je Jaromír Jágr.

Šéf hnutí ANO poukázal také na to, že byl nedávno v jedné části Německa, kde žije 30 000 migrantů, kteří neumí psát ani číst. Babiš podotkl, že slyšel, že nikdo z nich nebude pracovat, potrvá léta, než se vůbec naučí číst a psát a pak se ještě musí naučit německy. Proto bychom prý měli raději pomoci lidem u nich doma – třeba uzavřít mír v Sýrii.

„Evropa nemá politika, který by byl schopen předstoupit před Bezpečnostní radu OSN a donutit Putina a Obamu, aby našli řešení. Bez Ruska to nejde, můžeme samozřejmě říkat Putin-agresor na Krymu, sankce… Ale to je ten přístup, ne nějaké kvóty a nějaké nesmysly…,“ myslí si Babiš.

V odpovědi na otázku z publika ministr financí okomentoval současnou debatu kolem Číny. Vzpomenul, že o návštěvě čínského prezidenta v Česku na vládě vůbec nedebatovali – dohledal prý zpětně, že dostali pouze informaci o tom, že čínský prezident navštíví naši zemi.

Babiš také upozornil, že Čína tu zatím nic nepřevedla. Vše, co tu udělala, jsou dle něho soukromé investice čínské firmy, která v Česku koupila podíly ve firmách. Tyto peníze dostali do kapsy soukromí majitelé, státní kase však prý nepřinesou vůbec nic, což on z pozice ministra financí nehodnotí kladně.

„Říkal jsem to i čínskému prezidentovi, že by měli něco postavit. Potřebujeme investory, kteří postaví fabriku, zaměstnají lidi…,“ uvedl Babiš s tím, že naše obchodní bilance s Čínou je výrazně v náš neprospěch – vývoz do Číny je prý desetkrát menší, než co k nám dovezou Číňané.

Spor o dalajlámu se dle něho dal vyřešit diplomatickou cestou, aniž by z toho vznikl skandál. To se však nestalo a teď se celá kauza zneužívá politicky. Co se týče prezidenta Zemana, Babiš poukázal na to, že byl jako první český prezident zvolen přímo a naznačil, že kvůli případné obhajobě mandátu (další prezidentské volby budou v roce 2018) páchá Zeman různé excesy.

On sám mu prý během schůzky v Lánech říkal, aby Jiřímu Bradymu dal státní vyznamenání. Dle svých slov prezidentovi radil, aby byl nad věcí, a když už to jeho okolí „podělalo“ a dali přeživšímu holocaustu naději na ocenění tím, že mu volali, měl to vyznamenání Brady dostat. „Mohl být klid,“ konstatoval Babiš.

Ministr financí odhalil, že pro něho je dalajlámou podnikatel Michael Bloomberg. Podle něho měl kandidovat na amerického prezidenta.

„Je mi líto, že naše společnost je tak rozdělená a stále se hádá, protože si myslím, že stačí hádky ve vládě a ve Sněmovně,“ zdůraznil Babiš s tím, že prohlášení čtyř našich ústavních činitelů vůči Číně je nešťastné a nemělo být. „Nikdy jsme to neudělali vůči žádnému státu a není důvod to dělat vůči Číně,“ myslí si.

Nakonec došlo i na Evropskou unii. Babiš zkritizoval, že jsme podcenili vstup do EU, když jsme tam posílali lidi, kteří neuměli anglicky.  

„Měli jsme předsednictví v EU – ODS ztopila pět set milionů pro PROMOPRO a položili jsme vládu – to byli největší pitomci v Evropě,“ rozčílil se šéf hnutí ANO. Dle jeho názoru se totiž jedná o důležitou funkci.

„Měli jsme usilovat, abychom do EU poslali naši elitu. Hlavně, aby se tam někdo domluvil – někteří totiž neumí ani anglicky. Aby neměli pocit, že tady žijeme na kokosových palmách, že neumíme držet příbor… Stále mají pocit, že jsme tady na východě nějací…,“ nastínil Babiš, aby následně poukázal na to, že za první republiky jsme byli v TOP 5 v Evropě. Dle jeho názoru máme na to tam být znovu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Štěchová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …