Nejvyšší soud odmítl dovolání Kotrouše, za korupci si odpyká 5,5 roku vězení

19.08.2013 10:20

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání bývalého ředitele pražských strážníků Vladimíra Kotrouše. Za přijetí úplatku si tak Kotrouš s konečnou platností odpyká 5,5 roku. Do vězení nastoupil v březnu. Soudci jeho dovolání označili za zjevně neopodstatněné, řekl dnes mluvčí NS Petr Knötig.

Nejvyšší soud odmítl dovolání Kotrouše, za korupci si odpyká 5,5 roku vězení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo městské policie

Bývalý šéf metropolitní policie v dovolání navrhl, aby NS vrátil případ na úplný začátek, tedy k soudu prvního stupně. Své odsouzení označil za nezákonné a nedůvodné. Stěžoval si také na údajně příliš přísný trest. Podle Nejvyššího soudu ale Kotroušovi hrozilo pět až 12 let vězení, vyměřený trest je proto na spodní hranici sazby.

Kotrouš si podle pravomocného verdiktu řekl o úplatek za to, že zajistí trvání smlouvy městské policie s autoservisem Jíša. Chtěl tak získat nejméně 1,2 milionu korun. Soudy mu kromě uloženého trestu vězení také na pět let zakázaly pracovat v bezpečnostních ozbrojených sborech a nařídily mu zaplatit pokutu 400 tisíc korun.

S úplatkem byl zadržen

Kotrouš podle spisu převzal od majitele servisu na dvou schůzkách nejdříve 200 tisíc korun a poté dalších 150 tisíc korun. S druhým úplatkem jej detektivové zadrželi v jeho služebním voze.

Městský soud v Praze původně uložil Kotroušovi šestiletý trest vězení a desetiletý zákaz činnosti u státní a městské policie. Odvolací Vrchní soud v Praze zmírnil vězení o půl roku, zkrátil zákaz činnosti o polovinu, ale rozšířil jeho platnost na všechny ozbrojené bezpečnostní sbory. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …