Nemáme strach stíhat kohokoli, zdůraznil šéf žalobců Zeman. Pak došlo na MUS

13.10.2013 12:55

Již rok a devět měsíců v Česku platí zákon, na jehož základě lze v některých případech stíhat trestní odpovědnost firem. V tuto chvíli se tento zákon dotkl 34 firem. Nejvyšší státní zástupce je s tímto číslem spokojen, uměl by si však představit širší seznam zločinů, za který by mělo být možné firmy stíhat. Zdůraznil přitom, že čeští státní zástupci nemají strach ze stíhání kohokoliv. A pak promluvil o kauze MUS.

Nemáme strach stíhat kohokoli, zdůraznil šéf žalobců Zeman. Pak došlo na MUS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zásupkyní v Praze

Největší stavební firma v Česku - Metrostav - hraje podle kriminalistů svou roli v kauze někdejšího poslance ČSSD Davida Ratha. Na tu se tak může vztahovat nový zákon, jenž umožňuje činit firmy trestně odpovědné za rozhodnutí jejich manažerů. Nejen o možných dopadech tohoto zákona v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize hovořil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Firmu nelze stíhat za lichvu. Bohužel, naznačuje Zeman

Podle Zemana zákon platí příliš krátkou dobu na to, aby ho bylo možné nějak výrazněji hodnotit. Zákon platí rok a devět měsíců. „Měli bychom mít tak něco kolem stovky případů, aby bylo možné tento zákon analyzovat,“ nastiňuje Zeman, kdy bude možné zobecňovat. Firmy lze stíhat za konkrétních 79 možných zločinů. Za skutky, které se v zákonném výčtu nenacházejí, pak právnické osoby stíhat nelze.

Čeští zákonodárci šli tou nejsnazší cestou a do zákona uvedli pouze ty skutky, které vyžadují mezinárodní smlouvy. Nenajdeme tam např. trestný čin obecného ohrožení, lichvu či ublížení na zdraví z nedbalosti. Za tyto trestné činy tedy firmy v Česku stíhat nelze. Zeman by si ale uměl představit možnost, že by to mohlo být možné.

Nejčastěji stíháme neplacení daní

A za co kriminalisté stíhají firmy nejčastěji? „Nejčastěji se jedná o trestné činy spojené s nezaplacením daně, pak jde o podvody, o trestné činy poškozující životní prostředí - je tam třeba poškození lesa,“ popisuje situaci Zeman. Prozatím lze říci, že jde tedy především o ekonomické trestné činy. „Neřekl bych, že žalobci s tím zákonem neumí pracovat... Beru za zdravé, když policie a státní zástupci přistupují zodpovědně k tomuto zákonu... Pro mě to není honba za čárkami... Nepotřebuji mít sto až dvě stě případů ročně v prvních dvou letech účinnosti tohoto zákona,“ podotýká Zeman.

Podstatné podle Zemana je, že právo má měřit všem stejně, pro neznámého člověka i pro velkou firmu. A díky tomuto zákonu je to již možné. A co v případě, že se v souvislosti s trestním stíháním mluví o největší stavební firmě v zemi a následně se ukáže, že je nevinná? Bude se pak tato firma obracet na stát a bude ho žalovat o náhradu škody?

„Pane redaktore, Vy se mě v podstatě ptáte, jestli máme strach. Strach skutečně nemáme, ale státní zastupitelství není ani kamikadze, aby se vrhalo do věcí po hlavě."

Kauza MUS

Stojí-li Češi o spravedlnost, mohou vyjet třeba do Švýcarska. Tato věta padla v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize ve spojitosti s kauzou MUS a švýcarským verdiktem v této kauze, jenž stanovuje, že České republice vznikla v souvislosti s počínáním někdejších manažerů MUS škoda.

Z hlediska Zemana byla v této kauze důležitá poslední dvě léta, kdy české státní zastupitelství velmi intenzivně spolupracovalo se švýcarskou stranou. Ale co se dělo předchozích deset let? „Já nehodnotím to předcházející období, já jen říkám jednu věc. V Česku jsme odborníky na to, abychom se sebemrskali, ale já beru to, že se kauzu podařilo dotáhnout až do tohoto stádia, za velmi dobrou týmovou spolupráci.“

V pořadu také přiznal, že svou roli mohla sehrát i nezkušenost českých orgánů při vyšetřování takto velkých kauz. Do roku 2003 se tak nevyšetřilo nic moc. „Ale je nutné se na to dívat tím, že Česká republika je pouze tou zemí, kde mělo dojít ke spáchání zdrojového trestného činu. Ale následně došlo k možné trestné činnosti v dalších zemích - např. ve Švýcarsku. Řekněme, že stejně jako je dnes snadné cestovat, je možné páchat i mezinárodní trestnou činnost. K jejímu potírání je tak třeba navázat dobrou mezinárodní spolupráci,“ podotkl Zeman.

V pořadu také prozradil, že se stále prověřuje, proč se Česko nepřihlásilo ve Švýcarsku k utrpění možné škody. Proč se tak nestalo, bychom se podle Zemana mohli dozvědět v řádu měsíců. V tuto chvíli se čeká především na písemné vyhotovení švýcarského rozsudku, pak se uvidí, co bude dál.

Švýcarští žalobci mají také informace o převzetí plzeňské škodovky společností Appian Group. Zeman ve vysílání potvrdil je tolik, že v této věci probíhá spolupráce se švýcarskou stranou, ale nic dalšího prozradit nechtěl, protože jde o živou kauzu. Mohu Vám pouze říci, že se tímto případem budeme velmi pečlivě zabývat, protože jde o závažnou věc,“ podotkl na závěr svého vystoupení Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …