Německý komunista ctí Gottwalda a tvrdí: Vědecky je dokázáno, že socialismus ve světě zvítězí

03.04.2015 17:45

JINÝMA OČIMA Zahraniční politika Spojených států amerických objektivně není v národním zájmu většiny zemí světa. Spolupracují jen s takovými zeměmi, které nebrání jejich touze po ovládnutí světa. To brání skutečnému partnerství s Ruskem, Čínou, ale i Indií. Tohle tvrdí občan Německa, kde je rozmístěno v Evropě největší množství amerických základen, Karl-Heinz Wendt, spolkový předseda Společnosti pro ochranu občanských práv a lidské důstojnosti, což je německá sekce Evropského mírového fóra.

Německý komunista ctí Gottwalda a tvrdí: Vědecky je dokázáno, že socialismus ve světě zvítězí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karl-Heinz Wendt

"Americká zahraniční politika má přinejmenším od konce druhé světové války za cíl zajistit dominantní ulohu USA ve světě. Tento úkol je vidět na všech úrovních. V ekonomice, politice i armádě," říká Karl-Heinz Wendt. Právě on se jako jediný zahraniční host zúčastnil piety u hrobu Klementa Gottwalda v Praze při příležitosti sedmašedesátiletého výročí Vítezného února. Mezi tuzemskými kovanými komunisty hovořil dokonce česky.

Světová nadvláda USA

Wendt dostal od ParlamentníchListů.cz otázek mnohem více, ale byl zatím schopen odpovědět jen na dvě. První se týkala zhraniční politiky Baracka Obamy, druhá jeho víry v návrat ideologie socialismu do Evropy. "Spojené státy si v první řadě snaží podřídit všemi dostupnými prostředky ekonomické možnosti potencionálních konkurentů. Jde také o americký dolar, který je zatím stále ještě používán jako globální měna. Proti těmto konkurentům začaly Spojené státy uplatňovat politiku sankcí a odvetných opatření. Jedná se o omezení vývozu a dovozu, manipulace s měnou, ale i vojenské prostředky. To je zvláště patrné po zhroucení socialistického tábora," sdělil pro ParlamentníListy.cz.

Spojené státy si podle něj nadále činí nárok zůstat i v příštích sto letech první světovou velmocí. "Obama to říká i v oficiálních projevech. Na tomto základě nelze dosáhnout důvěryhodné spolupráce na mezinárodní úrovni. USA spolupracují totiž jen s takovýmy zeměmi, které nestojí jejich nároku na ovládnutí světa v cestě. To brání skutečnému partnerství s Ruskem, Čínou a Indií. Zachraniční politika USA objektivně není v národním zajmu většiny zemí," doplňuje.

Návrat socialismu do Evropy

Socialismus se do Evropy a na další kontinenty podle Wendta vrátí. "To je zcela jasné, protože kapitalismus je jen jeden stupeň společenského vývoje. O tom existuje dostatečné množství vědecké literatury od Karla Marxe, Bedřicha Englese, Vladimira Lenina a dalších. Současný vývoj v našich zemích a ve světě ukazuje, že kapitalismus jako společenský systém nedokáže řešit ty problémy, kterým lidstvo čelí. Kapitalismus a jeho již v mnoha zemích vyvinutá vyšší forma státního monopolního kapitalismu objektivně nejsou schopny zabezpečit lidstvu mírový rozvoj. Nejsou schopny přinést uspokojení základních potřeb lidí, jako jsou přiměřená strava, dobré školství a zdravotnictví či demokratická účast v návrzích sociálních procesů a dalších. Kapitalismus je totiž zaměřen výhradně na maximalizaci zisku ve všech oblastech společenského života. Tyto podmínky vedou k prohlubování sociálních a politických rozporů ve společnosti a k prohlubovaní propasti mezi bohatými a chudými," vysvětluje.

Proto socialismus musí prý objektivně nahradit kapitalismus. O tom, kdy a za jakých okolností, můžeme podle něj jen spekulovat. Spolkový předseda Společnosti pro ochranu občanských práv a lidské důstojnosti, což je německá sekce Evropského mírového fóra, Karl-Heinz Wendt nakonec pro ParlamentníListy.cz dodává: "Kolaps socialistického tábora nelze považovat za důkaz neschopnosti socialismu, ale především jako důsledek stále nedostatečně zralých sociálních podmínek pro vybudování trvalých nových socialistických společností. Přechod od feudalismu ke kapitalismu byl také dlouhý a byl spojen s mnoha nezdary. To je sociální vývoj. Konečnému vítězství vyšší úrovně sociálního rozvoje to ale nezabrání."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …