Nesmysl a pomluvy. Uhelné lobby nepodléhám, tvrdí Fischer

31.05.2012 21:47

ROZHOVOR Nejvážnějším kandidátem na Hrad je alespoň podle mnoha průzkumů bývalý premiér úřednické vlády Jan Fischer. Jeho přívrženci nosí trička s nápisem: „Jednám slušně.“ V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se snaží specifikovat, co pro něj slušnost v politice znamená, jak snáší kritiku, že je více v Anglii než v Česku, anebo jak se staví k obvinění z korupce, které kdysi vyřkl na jeho adresu Martin Bursík.

Nesmysl a pomluvy. Uhelné lobby nepodléhám, tvrdí Fischer
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezidentský kandidát Jan Fischer během setkání s občany

Mohl byste více rozvést vaši potřebu vrátit slušnost do české politiky? Není to jen vyprázdněná floskule? Vždyť v politice nikdy nebyla. Ve všech zemích si jdou poslanci po krku, nadávají si a někde se i fackují. Za první republiky se vysmívali Edvardu Benešovi, že je Masarykovou opičkou Bibi. Jak to tedy se slušností míníte?

Slušnost v politice a politickou kulturu nechápu ve verbální rovině. Ano, k veřejnému životu by měla patřit určitá kultura vystupování a prezident republiky by měl náš stát důstojně reprezentovat, ale mnohem důležitější je, co politici dělají a nedělají. Zda chápou politiku jako správu veřejných věcí a službu občanům nebo jako prostředek k obohacení se. Zda občany považují za své zaměstnavatele nebo za své nevolníky. Zda si váží názoru svých voličů nebo jen stojí o jejich hlas. Zda lidmi pohrdají a domnívají se, že veřejnost stráví každou do líbivých formulací zabalenou lež, nebo zájem občanů kladou před zájem vlastní. Slušnost má i rozměr ekonomický. Jen ve státě, kde platí dané slovo, jistá pravidla a slušnost se daří podnikání a jen taková země prosperuje.

Jak se stavíte ke kritice, ostatně podobné, jaká se snáší na Jana Švejnara, že jste dnes více v Anglii než v Česku a lidé vás vidí jen z fotek?

Pracuji jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) se sídlem v Londýně, ale ani tam netrávím většinu svého času. Odpovídám mimo jiné za mezinárodní vztahy banky, tedy jsem velmi často na pracovních cestách v převážně evropských a asijských zemích. V Česku bývám pravidelně a pokaždé absolvuji celou řadu nejrůznějších setkání. Například před nedávným setkáním s občany v Komořanech jsem se sešel se zástupci některých nevládních organizací, dále s vedením Ekumenické rady církví, poobědval s paní režisérkou Irenou Pavláskovou a absolvoval schůzku s novináři. A to nepočítám řadu náhodných setkání třeba na ulici nebo v mé kanceláři, kdy mě kontaktují zcela neznámí lidé a žádají o názor, radu nebo pomoc. Ostatně, i své působení v EBRD beru jako reprezentaci naší země.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Můžete se vyjádřit k tomu, co je stále napsáno ve vašem profilu na Wikipedii v rámečku "Podezření na korupci"? Stojí tam, že bývalý vicepremiér a poslanec Strany zelených Martin Bursík obvinil Fischera z podlehnutí uhelné lobby s náznaky korupce a poukázal při tom na vazby mezi uhelnou společností Czech Coal a Fischerovým poradcem Vladimírem Mlynářem a mezi Fischerem a předsedou dozorčí rady Czech Coal Janem Dobrovským…

Zopakuji, co jsem kdysi řekl i v Poslanecké sněmovně. Je to nesmysl a kromě pomluv nikdo nepředložil žádný důkaz.

Na setkání s občany v Komořanech jste mluvil o prorocích, co nabízejí jednoduchá řešení, která se mohou zvrhnout ve vládu pevné ruky. Jde o lídry DSSS, KSČM, Holešovské výzvy, odborů či jiné? Nemyslíte si, že strašit pomyslným strašákem, aniž mu dáme dostatečné kontury, je jako šíření poplašné zprávy?

Každý den publikují média nové informace o projevech extremismu a nesnášenlivosti. Vyzývám občany, aby se s podezřením dívali na každého, kdo nabízí jednoduchá řešení problémů, jež trápí naši společnost. Ať jde o ekonomickou krizi, daně, důchodový systém nebo třeba soužití s menšinami. Jednoduchá řešení složitých problémů prostě neexistují. A nejnebezpečnější jsou falešní kazatelé vybízející ke zboření současného demokratického systému nebo útočící na různé skupiny našich občanů.

Ještě jednou bych se vrátil ke slušnosti. Nemohl jsem přijít na žádné větší prohřešky proti slušnosti v chování zesnulého exprezidenta Václava Havla, Dalajlámy či Mahátmy Gándhího. Ale těch příkladů je málo a ostatní politiky nikdy nedokázali moc a hlavně dlouhodobě inspirovat svým chováním. Jak to chcete dokázat vy?

Prezident republiky má nastavit normy jednání a bez ohledu na přání a zájmy politiků nebo politických stran se jich důsledně držet. Tak si vynutí zlepšení i u ostatních veřejných činitelů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…