Nesnáším arabáče, rákosníky a negráče. Drsná akce „zeleného" proti Okamurovi

06.05.2014 18:05

Nesnáším arabáče, rákosníky a negráče. Polojaponci jsou v pohodě. Tato slova píše kandidát do europarlamentu za Stranu zelených Šádí Shanaáh na jednom z letáků, kterým reaguje na politiku Úsvitu. Úsměvná kampaň, která měla vztahy mezi politickými stranami odlehčit, má ale i velmi kontroverzní podtext.

Nesnáším arabáče, rákosníky a negráče. Drsná akce „zeleného" proti Okamurovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Anketa

Podporujete výukový program o islámu, který má dle jeho organizátorů zmírnit u českých školáků mýty a předsudky vůči tomuto náboženství?

5%
95%
hlasovalo: 12176 lidí

Shanaáha dopálily předvolební aktivity hnutí Úsvit, petice za zpřísnění imigrační politiky a celková atmosféra, která údajně rozeštvává národnostní menšiny. A tak zareagoval vlastní kampaní s názvem Humorem proti nenávisti – Úsvit lidské slušnosti Šádího Shanaáha. „Politické strany typu Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury si zcela chladnokrevně spočetly, že lze získat hlasy přesměrováním frustrace krizí zasažených spoluobčanů proti imigrantům, muslimům nebo Romům,“ vysvětlil Shannáh, který je také koordinátorem projektu Česko hledá budoucnost a iniciátorem aktivit Muslimové očima českých školáků.

„Lidé jako Klára Samková unesli tradiční koncept liberálních hodnot a svobod, pasovali se do role jeho ochránců a naroubovali na něj svůj druh novodobého rasismu,“ dodal. Mírněji se k hodnocení politiky Úsvitu vyjádřila známá socioložka Jiřina Šiklová, která figuruje na čerstvých letácích Shanaáha jako jeho podporovatelka: „To jsou špatně použité pojmy. Je to na úrovni velice stupidního nebo populistického nacionalismu,“ reagovala pro ParlamentníListy.cz. „Lidé skočí na jakékoli heslo, které jim jednoduše označí svět. A Tomio Okamura ho tak označuje. To mají lidi rádi, takže ho volí,“ dodala Šiklová.

Podle Šiklové volbou Shanaáha ukážeme, že nejsme rasističtí

Společnost by se měla vymezit proti xenofobům a vykázat je do příslušných mezí. I k tomu nabádá Shanaáh. „Já ho podporuji, protože kandiduje za Stranu zelených a bude dobrý představitel republiky v Evropském parlamentu. České republice může dělat jen reprezentaci a ukázat, že jsme tak málo rasističtí a málo xenofobní, že jsme zvolili někoho, kdo není české národnosti a má naše občanství,“ uvedla Šiklová. Šádí Shanaáh je syn Češky a Palestince, dlouhodobě studoval mezinárodní vztahy. „Těch stran, které mají protiromská témata nebo se vymezují proti imigrantům, je více. Cítím, že se rozeštvávají skupiny lidí proti sobě,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz Shanaáh, který zároveň řekl i to, že chtěl situaci humornými letáky spíš odlehčit než rozdmýchávat další kontroverze.

Okamura: Zřejmě se snaží šplhat po zádech úspěšnějších

Šéfa Úsvitu informace o nové kampani kandidáta Strany zelených překvapily. „Já toho pána vůbec neznám a vůbec nevím, o koho jde. Slyším to jméno poprvé v životě. Zřejmě má potřebu se zviditelňovat na mé osobě. Bylo by asi dobré, aby se každá strana zviditelňovala spíš díky svým vlastním tématům. Zřejmě Strana zelených žádná témata nemá. Co se týká mé osoby, tak se ke mně vyjadřuje denně spousta lidí. Zřejmě se snaží šplhat po zádech někoho jiného a dehonestovat mě. My vedeme kampaň slušně a soustřeďujeme se na svůj program,“ reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz Tomio Okamura. „Lidí, kteří mě pomlouvají a snaží se mě dehonestovat, těch je celá řada, takže se asi tato skupina rozšířila o někoho dalšího,“ dodal Okamura, který už mnohokrát v médiích zmínil, že rasistou rozhodně není a jde mu jen o stejné podmínky pro všechny občany státu.

Kandidát má problémy na síti. Označují ho za zrůdu a vraha

I když se teď zdá, že Okamura a Shanaáh hájí jiné názory, jedno je přeci jen spojuje. Stejně jako Okamura byl kdysi terčem rasových útoků, teď si takovou situaci prožívá i kandidát Strany zelených. „Na sociálních sítích jsem nazýván například zrůdou a vrahem dětí,“ říká a jako důvod vidí to, že hájí práva muslimů a má arabské jméno. „Já osobně jsem byl a stále jsem terčem této nenávisti. Můj e-mail i facebookový účet byly napadeny pravicovými extremisty, dostávám vzkazy, abych se připravil na deportaci a další znepokojivé výhrůžky a ultimáta,“ tvrdí.

Okamura je z Marsu, Liška z Venuše

Nastavení hnutí Úsvit a Strany zelených vyhodnotil pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček: „Tyto dva subjekty jsou naprosto rozdílné. Jsou to úplně jiné světy a jejich příznivci uznávají zcela jiné hodnoty. Jak se užívá příměr, že muži jsou z Marsu a ženy z Venuše, tak tady by se dalo říci, že Okamura je z Marsu a Strana zelených a předseda Liška jsou z Venuše,“ komentoval politolog Jan Kubáček. Situaci voličů vůči sobě navzájem pak přirovnal k fanouškům při fotbalovém zápasu. I když v tomto případě se mač odehrává hlavně na sociálních sítích. „Přestřelka může utužit přesvědčené podporovatele Strany zelených i Úsvitu. Oba dva mohou být spokojení. Nemohou si nic lepšího přát. Navíc voliči, nejen, že budou hájit své předáky, ale mohou se vyhecovat i k účasti ve volbách. To je pro obě tyto strany velmi důležité. S účastí u voleb to mají špatné. Voliči Strany zelených jsou často mimo domov a neberou volby tak vážně a protestní voliči Úsvitu chodí k volbám nárazově,“ popsal Kubáček. „Navíc tohle téma dává i určitý mediální prostor,“ dodal.

U nás nejde o xenofobii a rasismus, říká politolog

Problematika národnostních menšin a cizinecká politika podle Kubáčka zatím ale není pro voliče zásadní. „Jsou to pro společnost okrajovější témata. Lidé vnímají problematiku národnostních menšin nebo muslimů hlavně jako zahraniční, i když se postupně začíná přibližovat. V Německu, Belgii nebo Francii je to důležité téma. Nedávno netknuté skandinávské země tuto problematiku začaly rovněž řešit,“ uvedl Kubáček. „Do prvního velkého konfliktu a rozčarování, do doby, než prožijeme nějaký otřes, tak to bude téma stažené do občanského soužití, nastavení sociálních dávek a do tématu, jak stát vymáhá spravedlnost. Ukazuje se, že u nás nejde o xenofobii, rasismus či barvu pleti. Vymezování vůči skupinám je postavené částečně na předsudcích, ale hlavně na tom, že stát není schopen v rizikových oblastech vymáhat právo. To je to nejzásadnější. Lidé nemají možnost dovolat se spravedlnosti,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …