Nestydatost, hysterie, hnus! Ringo Čech bičuje tvůrce hry proti Zemanovi

11.11.2013 17:17

Ve foyer Nové scény Národního divadla se v pondělí večer koná premiéra politické satiry s názvem Miloš Ubu aneb... málem králem. Autoři v ní zesměšňují Zemanovo pití alkoholu nebo urážení novinářů. Názory umělců na to, zda jde ještě o svobodnou diskusi a zda je vhodné, aby se takovéto představení odehrálo v prostorách Národního divadla, se liší. Například František Ringo Čech to považuje za nestoudnost. Naopak Michalu Pavlatovi hra nevadí.

Nestydatost, hysterie, hnus! Ringo Čech bičuje tvůrce hry proti Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Ringo Čech

Autorem této divadelní hry je novinář Ondřej Formánek a režisér Tomáš Svoboda. Ten má také na svědomí sérii představení s názvem Blonďatá bestie pojednávající o rozkolu ve Věcech veřejných a odposleších Kristýny Kočí. Pondělní premiéra politické grotesky namířené proti prezidentovi vznikla na motivy absurdního dramatu Alfreda Jerryho Ubu králem.

Rusnočka o patnácti ingrediencích

„Touto inscenací jsme chtěli vzdát hold této slavné světové dramatické postavě a zároveň i našemu panu prezidentovi. Mají několik zajímavých společných rysů,“ uvedli autoři inscenace Tomáš Svoboda a Ondřej Formánek pro Český rozhlas. „Vybrali jsme si hru, která adoruje pažravost primitivního individua a našli jsme paralelu s naší současnou hlavou státu," přiznal pro server Aktuálně.cz Svoboda.

Celá hra prý zaznamenává vstup Miloše Zemana do prezidentské volby i jeho počínání ve funkci, včetně jmenování úřednické vlády. Divadelníci na scéně například vaří „rusnočku" o patnácti ingrediencích. „Každý idiot ví, že dobrotu z odborníků ti Češi sežerou vždycky. Mohou se po ní utlouct. Doslova. Proto si ji dávají už potřetí," vysvětluje prý nad hrncem podle tvůrců Miloš Ubu.

Pošli Livii někam hodně daleko...

Vedle něj se v inscenaci objeví také postava Václava Klause, Jiřího Rusnoka, Václava Havla, Jany Nagyové, Petra Nečase a Miroslava Šloufa. Zmínka by tu měla být i o Františku Mrázkovi, Andreji Babišovi, Tomiu Okamurovi či Livii Klausové a její nominaci na pozici velvyslankyně na Slovensku. „Pošli Livii někam hodně daleko, ať mám pokoj," žádá v inscenaci podle serveru Aktuálně.cz Miloše král Václav s tím, že nakonec se domluví, že bude stačit i sousední Slovensko.

Výpravu tvoří mimo jiné několik toalet, za nimiž stojí prázdné lahve. Z jedné z toalet čouhají ruce, na další je imitace korunovačních klenotů na červeně polstrovaném prkénku.

Prezident prý neprokazuje úctu svému úřadu

Autoři chtějí podle svých slov záměrně provokovat. Odmítavých reakcí veřejnosti se ale neobávají. „Já doufám, že to vyvolá kontroverze. Politický kabaret je veskrze provokativní. Kdybych říkal, že se kontroverze bojím, byl bych blázen," tvrdí Svoboda. A dodává: „Jestliže sám prezident tomu úřadu neprokazuje vůbec žádnou úctu svým chováním, je to důvod udělat si z toho legraci i v takto vyhroceném představení."

Ringo Čech: Nestydatost, ubohost, hnus...

František Ringo Čech je však jiného názoru. „Je to nestydatost, překračuje to všechny meze. Co vlastně provedl? Já to nevím. Je to hysterie, ubohost a neúcta, vzájemná netolerence, hnus. Já jsem byl za komunistů odsouzený za paragraf urážení představitelů strany a vlády, čelných představitelů socialistické soustavy. Dostal jsem půl roku, ale oni si to zasloužili, Miloš ne," řekl ParlamentnímListům.cz hudebník, herec a Zemanův přítel v reakci na premiéru této inscenace.

Troška: Pokud jde o mstu, je to hloupé

Také režisér Zdeněk Troška je proti. „Myslím si, že Národní divadlo je Národní divadlo. Pokud chce někdo dělat nějakou takovouto taškařici, tak by ji měl dělat na jiných scénách. Je tady dost alternativních scén, kde uvádějí takovéto hry, ale myslím, že do Národního divadla to rozhodně nepatří. Jestli to je msta někoho za něco, tak je to hloupé," uvádí pro ParlamentníListy.cz Troška.

Pavlata: Je mi to jedno, ale Zeman...

Herci a dabérovi Michalu Pavlatovi hra nijak nevadí. „Je mi to jedno. Ať si dělají, co chtějí. Pokud je to proti Miloši Zemanovi, tak to je člověk, o kterém jsem už dlouho neměl sen," řekl Pavlata. 

Představení se do konce roku bude kromě premiéry hrát ještě 14. listopadu a 16. prosince. V hlavní roli Miloše Ubu se objeví Vasil Fridrich, v roli matky Ubu, respektive Miroslava Šloufa, se představí Dušan Sitek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …