Nevyřešená minulost knížete: Případ české podnikatelky v Rakousku

17.07.2013 13:36

Česká podnikatelka Jana Václavíková ze Zlínského kraje byla nezákonným omezením užívání jediné příjezdové cesty ke svému penzionu v Rakousku tamními úřady de facto „vyvlastněna“ a přišla o svou investici, potažmo o celé své podnikání. Už před několika lety klepala na kdejaké dveře, vydala peníze na právníky, až nakonec její apartmánový objekt pod rakouským ledovcem skončil v dražbě.

Nevyřešená minulost knížete: Případ české podnikatelky v Rakousku
Foto: Archiv JV
Popisek: Jana Václavíková před vyvlastněným penzionem

Žena, jejíž příběh negativně živil exmanžel spolčený s rakouskými sousedy, však ani po několika letech nevzdává boj, který působí jako ten don Quijotův s větrnými mlýny.

Úřady a zákonodárci míní, že vyčerpali veškeré možnosti, nebo že vůbec nemají jak pomoci. Ještě jednou se pokusí prapor zvednout někdejší ministr pro místní rozvoj a dnes senátor a zastupitel Zlínského kraje Jiří Čunek. Penzion pro 45 osob, který zrenovovala a vzápětí o něj přišla, sice Jana Václavíková už zpátky nedostane, snad se jí však konečně dostane zaslouženého odškodnění.

Podle právníka selhaly i české orgány

Ten příběh se táhne už několik let a v roce 2012 o něm informovala i Česká televize v pořadu Reportéři ČT. Mimochodem Michaela Nálepková, tehdejší právnička velvyslanectví a posléze pracovnice Ministerstva zahraničních věcí ČR, jej označila za „nejtěžší případ okradení a kriminalizace českého podnikatele rakouskými úřady, co pamatuje české velvyslanectví ve Vídni“.

Přesto ženě dosud nikdo pořádně nepomohl. „V této kauze selhaly české státní orgány, zejména ministerstva financí a zahraničí, která neposkytla účinnou pomoc a neochránila tak investice českého podnikatele, což mají podle smlouvy dělat,“ vyjádřil se její právní zástupce Josef Červinka. Exministr financí Miroslav Kalousek postup „vyvlastnění“ prý sice kritizoval, ale nezasadil se o jakoukoliv nápravu. Nečekaná byla pro paní Václavíkovou také reakce Evropského soudu pro lidská práva. Stížnost označili za pozdní a odložili ji. „Toto kritérium přitom v rámci mezinárodních stížností neexistuje,“ uvedl advokát Červinka.

Marný lobbing u poslanců?

Česká obyvatelka se pokusila obrátit mimo jiné i na dva zkušené politiky ve Zlínském kraji, kde žije a kde působí v krajském zastupitelstvu například Petr Gazdík (TOP 09). „Obrátila se na mě asi před rokem a půl. Snažil jsem se jí pomoci přes Ministerstvo zahraničních věcí, kde jsem intervenoval a pokusil se jí zprostředkovat schůzku. Bohužel pravomocí poslance není plést se do soudních sporů a vměšovat se do jejich rozhodování,“ krčí rameny nad tím, že více ze své pozice zastupitele ani poslance Parlamentu nezmůže.

„Mým úkolem jako poslance je tvořit zákony a rozhodovat o nich. Mrzí mě to, snažím se reagovat na nespočet e-mailů a žádostí obyvatel, které mnohdy s mým mandátem ani nesouvisí, ale víc udělat opravdu již nemohu. Navíc skutečně tento případ je opravdu velmi komplikovaný,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.

Vsetínský senátor Čunek se ještě pokusí

Podporu podnikatelce projevil i jeho kolega v zastupitelstvu Zlínského kraje, senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Jako tehdejší ministr pro místní rozvoj svými osobními dopisy soudkyni okresního soudu ve Schladmingu a starostovi Groebmingu, kde je penzion umístěn, upozorňoval na porušení mezinárodní úmluvy o ochraně investic rakouskou stranou a vyzýval je k nápravě. Jako senátor posléze prý slíbil zasadit se o to, aby česká kancelář Evropské komise stížnost řádně prošetřila a zajistila, aby česká podnikatelka byla odškodněna nejen za penzion, o který ji nezákonně připravily rakouské úřady, ale také o ušlý zisk od roku 2007 a aby byla odškodněna i za kriminalizaci své firmy a osoby.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

„Podívá se na to nyní odbor na Ministerstvu financí, který řeší přímo arbitráže. Případ sice nespadá do kompetencí státu, ale příslušný odbor může pomoci aspoň radou, co by podnikatelka měla udělat. Je to specializovaný odbor na mezistátní spory. Slíbili mi, že věc projdou, ale opravdu jde o pomoc ve formě rady,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že jde o podnikání na rakouském území, řešil jej rakouský soud a každý podnikatel se musí prostě orientovat sám a mít své právníky.

„Řešil jsem to již dříve s rakouským velvyslanectvím. Možná že nyní ministerský odbor přijde na nové řešení. Není vyloučeno, že například v případech zvláštního zřetele může stát pomoci urgencí,“ snaží se povzbudit podnikatelku, která nezdolně doufá, že se jednou domůže svých práv. „Tam, kde pomoci jde, tak to máme udělat. Nespravedlivé to vůči ní je,“ dodává senátor Čunek.

Zpackali to Češi z kanceláře Evropského soudu, Schwarzenberg nic neudělal

Vsetínský senátor nemusí podle podnikatelky nic objevného vymýšlet. „Stačí jen, když udělá to, co neudělal - tedy zasadí se, aby byla stížnost na rakouský stát řádně projednána u Evropského soudu a nyní již přednostně a s tím, že byla nezákonně pro pochybení JUDr. Evy Hubálkové v české kanceláři Evropského soudu stížnost odložena pro důvod, který je u mezinárodní stížnosti nepřijatelný - pozdní podání. Ač jsme informovali tehdejšího ministra zahraničních věcí o nezákonnostech páchaných českou kanceláří u Evropského soudu a žádali o projednání naší stížnosti, nic Karel Schwarzenberg neudělal,“ dodává ještě důležité souvislosti podnikatelka Jana Václavíková.

Osobní příběh milovnice lyžování

Všechno podle Jany Václavíkové začalo před lety intrikami jejího souseda Rakušana a bývalého manžela. „To, že šlo o zločinné spolčení exmanžela Martina Václavíka a sousedů penzionu Franze Mosera, Martina Mosera, Roberta Royera a Rudolfa Royera, bylo prokázáno v trestní kauze 3T 183/2009 vedené u Okresního soudu ve Vsetíně. V rozsudku je uvedeno, že bylo prokázáno, že Martin Václavík se vbourával opakovaně do mé firemní e-mailové schránky. Jen v roce 2008 to učinil v nočních hodinách 170krát, a tiskl firemní e-maily  a zasílal je svým společníkům do Rakouska,“ vzpomíná Jana Václavíková s tím, že bohužel procesními opakovanými pochybeními okresního státního zástupce J. Sachra, který i přes opakované písemné výzvy činit své zákonné povinnosti a rozšířit obžalobu o nové prokázané trestné činy, obžalobu nerozšířil a tak se skandální kauza dostala k přestupkovému oddělení k městskému úřadu a stížnost na procesní pochybení státního zástupce i soudce J. Matochy mělo vyšetřovat Vrchní státní zastupitelství Olomouc.

Bylo by složité na několika řádcích popsat nespočet hozených klacků od sousedů, kteří se všemožně snažili podnikatelce její působení a pobyt turistů znepříjemnit. Stěžejní bylo úřadem posvěcené znepřístupnění cesty k jejímu pozemku a dále omezení ubytovacích možností jen v uvozovkách „pro rodinu“. Zbavit se břímě tím, že opustí milované Rakousko a své podnikání zde vzdá, byť investovala do přebudování na penzion pro 45 osob, ale rovněž nedopadlo dobře. Objekt se stal v podstatě pro jakéhokoliv dalšího podnikatele nezajímavý a tím neprodejný. Náklady na právníky však paní Janě rostly. Nakonec dům skončil v nezákonné dražbě, kde ho za směšnou cenu odkoupil člen zločinného spolčení, který se podílel dokonce i výrobou billboardů na antikampani během snahy prodeje penzionu a na sledování Jany Václavíkové i jejích hostů a poskytování těchto záznamů úřadům.

Kauza podnikatelku neodrovnala, ta naopak založila občanské sdružení Zdravější Vsetín, posiluje občany v kritickém myšlení, aby nežili se strachem, co přijde, ale uměli čelit nepravostem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …