Nic moc, pane Babiši. Máme průzkum, který boří naděje šéfa ANO na ovládnutí krajů

07.06.2016 11:38

Osm krajů by v současné době opanovala ČSSD, pouze dva by patřily hnutí ANO Andreje Babiše a po jednom komunistům, hnutí Starostů a KDU-ČSL. Takové by bylo rozložení sil, kdyby se volby do krajských zastupitelstev konaly nyní. Uvádí to průzkum společnosti Phoenix Research.

Nic moc, pane Babiši. Máme průzkum, který boří naděje šéfa ANO na ovládnutí krajů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost, ilustrační foto

Anketa

Je Milan Chovanec dobrý ministr vnitra?

11%
89%
hlasovalo: 3473 lidí

Největší podpoře voličů v krajích se podle průzkumu těší ČSSD, která získala nejvíce preferencí hned v osmi krajích – ve Středočeském, Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém, Pardubickém, Kraji Vysočina, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

V Plzeňském a Olomouckém kraji by dle průzkumu vyšlo vítězně hnutí ANO, v Libereckém kraji hnutí Starostové pro Liberecký kraj, ve Zlínském kraji by zvítězili lidovci a komunisté v kraji Ústeckém. 

Průzkum ZDE

Pro Babiše by byl takovýto výsledek rozhodně neúspěchem, v březnu totiž médiím uvedl, že chce vyhrát v pěti krajích a ve zbývajících skončit alespoň na druhém místě. „Doufejme, že budeme lépe vyjednávat, než jsme vyjednávali v komunále,“ řekl také tehdy Babiš.

Jak průzkum uvádí, za pozornost stojí poměrně vysoká voličská podpora regionálních hnutí, která se v řadě krajů umísťují těsně za zmíněnými parlamentními stranami.

Ve Středočeském kraji by se na bronzové příčce umístili například Starostové a nezávislí, v Plzeňském kraji Koalice pro Plzeňský kraj, v Ústeckém například Severočeši. V Pardubickém kraji by pro změnu stříbrnou příčku měla obsadit Koalice pro Pardubický kraj, což je uskupení představitelů KDU-ČSL a komunálních politiků. Stejná situace je i v sousedním Královéhradeckém kraji. 

Vzestup zaznamenávají také například Svobodní a Strana soukromníků, kteří by se v Jihomoravském, Středočeském, Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji dokonce mohli dostat i do krajských zastupitelstev.

Kritická a protestní hnutí mají podle průzkumu nízkou podporu. Průzkum se však zaměřil i na takzvané černé koně voleb, kdy například v Pardubickém kraji vnímá možný úspěch komunistů, v Ústeckém kraji hnutí Úsvit a v Jihočeském kraji hnutí PRO JIŽNÍ ČECHY.

Zaujalo nás

  • výraznou sílu představuje ve Středočeském kraji hnutí STAN, které téměř o dvojnásobek přeskočilo TOP 09, když si připsalo 10,2 procenta
  • jižní Čechy pro změnu fandí KSČM, komunisté by získali 16 procent
  • ropady hnutí ANO jsou citelné v Karlovarském kraji, které by získalo těsně přes 13 procent, zatímco v Plzeňském kraji má hnutí 20,6 procenta
  • koalice pro Královéhradecký kraj obdržela v průzkumu 17,6 procenta, víc než ANO a KSČM
  • ODS získává napříč republikou průměrně 8 procent preferencí
  • Zlínský kraj se kloní na stranu Soukromníků a Svobodných, jež se blíží zisku 10 procent
  • Černým koněm Ústeckého kraje se stal Úsvit – Národní koalice

Vítězové:

Černý kůň kraje:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …