Nikde jinde to neuvidíte: Celý rozsudek nad Nečasovou-Nagyovou. S mnoha podrobnostmi

18.07.2014 4:41

Ve velkolepém boji proti státní korupci šéf olomouckých žalobců Ivo Ištvan a vedoucí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta zatím prohrávají na celé čáře. ParlamentníListy.cz získaly trestní příkazy soudkyně Heleny Králové, která údajnou závažnou trestnou činnost bývalé pravé ruky ministerského předsedy Petra Nečase Jany Nečasové (dříve Nagyové) a armádních zpravodajských důstojníků Ondreje Páleníka, Milana Kovandy a Jana Pohůnka vyhodnotila jako méně závažnou trestnou činnost a přestupky proti vojenským regulím.

Nikde jinde to neuvidíte: Celý rozsudek nad Nečasovou-Nagyovou. S mnoha podrobnostmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Z rozsudků do médií zatím prosakovaly pouhé pasáže, pro objektivnost závěrů, jak pracují elitní vyšetřovatelé, zveřejňujeme rozsudky v plném znění.

Všichni byli obžalovaní kvůli údajnému sledování manželky někdejšího premiéra Petra Nečase Radky a dvou zaměstnanců Úřadu vlády Aleny Hegrové a Jiřího Pertla. Některá česká média už při vypuknutí kauzy, loni před prázdninami, upozorňovala na to, že silná tvrzení vyšetřovatelů o zásadní penetraci veřejné a státní správy korupcí skončí u soudu téměř jako bagatelní trestné činy. A rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 těmto analýzám dává za pravdu.

Anketa

Nagyová vyvázla s podmínkou. Považujete trest za adekvátní?

hlasovalo: 12446 lidí

Soudkyně Králová uznala právní argumentaci vyšetřovatelů a žalobců, že Jana Naygová se dopustila přečinu zneužití pravomoci úřední osoby. A to přesto, že jako šéfka premiérovy kanceláře žádnou pravomoc vůči armádní tajné službě neměla, ani ji nemohla úkolovat. „Úřední osoba, v úmyslu způsobit jinému jinou závažnou újmu a opatřit neoprávněný prospěch, vykonávala pravomoc způsobem odporujícím jinému právnímu předpisu,“ konstatovala soudkyně Helena Králová. Nagyová – dnes Nečasová – odešla od soudu s roční podmínkou se zkušební dobou na čtyři roky a po tuto dobu nesmí vykonávat funkci ve státní správě.

Jednotlivé strany trestního příkazu najdete zde:
123456789101112131415161718192021

Také armádní důstojníci byli viněni ze zneužití pravomoci úřední osoby. Navíc podle žalobců způsobili při údajném sledování státu škodu ve výši 125 300 korun, které inkasovala za svou práci detektivní agentura. Potíž ale spočívá v tom, že se detektivům nepodařilo identifikovat, o jakou kancelář se jedná. „V žalobním návrhu označené skutky by mohly být jiným příslušným orgánem posouzeny jako kárné provinění… Soud postoupí věc jinému orgánu, jestliže výsledky přípravného řízení ukazují, že nejde o trestný čin. Že však jde o skutek, který by mohl být příslušným orgánem posouzen jako kárné provinění. Žalované skutky nejsou trestnými činy,“ oddůvodnila svoje rozhodnutí soudkyně Králová. V nedávné době se totiž objevil podobný problém při obžalobě bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. Ten stanul před soudem za údajnou pomluvu jiného důstojníka, přestože byl už jeho případ kázeňsky řešen.

Anketa

Poraďte premiéru Sobotkovi: Které jméno chcete za českého eurokomisaře?

hlasovalo: 5490 lidí

„Lze akceptovat obhajobu, že úkol považovali i vzhledem ke skutečnosti, že se provádělo v předchozím období sledování vozidla předsedy vlády z obavy, že je sledován, že tento úkol zadala Vojenskému zpravodajství vláda. Nelze akceptovat skutečnost, že požádali o vydání souhlasu k jeho splnění ministra obrany,“ dovysvětlila svůj verdikt Králová. Trestní stíhání důstojníka Jana Pohůnka pak zcela zastavila. S odůvodněním, že plnil rozkazy nadřízených.

Olomoučtí žalobci proti rozhodnutí soudu použili opravné prostředky. V případě Jany Nečasové by tedy mělo dojít k hlavnímu líčení a soud se bude muset zabývat i údajnou trestnou činností bývalých vojáků. „Při projednání v hlavním líčení není samosoudce vázán právní kvalifikací ani druhem a výměrou trestu obsaženými v trestním příkazu,“ upozornila na závěr Králová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …