Novinářka a generál Randák žhavili náměstí větami o starých zlodějnách i Klausovi

03.10.2012 11:23

REPORTÁŽ (UVNITŘ FOTOGALERIE) Peníze z mnohamiliardových daňových úniků šly i do pokladen stranických sekretariátů. I proto se různé kauzy zametaly a zametají pod koberec. V Bohumíně to včera odpoledne v rámci své předvolební kampaně do Senátu řekla novinářka Jana Lorencová. Tu sem přijel podpořit také generál Karel Randák, jenž chce být příští hlavou státu.

Novinářka a generál Randák žhavili náměstí větami o starých zlodějnách i Klausovi
Foto: Petr Kupka
Popisek: Jana Lorencová a Karel Randák v Bohumíně

Na náměstí T. G. Masaryka v Bohumíně dorazilo včera odpoledne jen několik málo občanů poslechnout si slova Jany Lorencové, novinářky a nezávislé kandidátky do Senátu za Stranu práce ve volebním obvodu Karviná. Hned v úvodu svého vystoupení uvedla, co ji motivuje k boji o křeslo senátorky.

Spoléhá se jen na naší krátkou paměť

„Je to dnešní naprosto neutěšený a skoro zoufalý stav ekonomické i sociální situace v naší zemi. Neumím si představit, že by u vlády nadále byla kterákoliv ze stran, které tam dneska jsou a které ovládají obě komory parlamentu. Myslím si, že by mělo dojít k radikální změně. My rozhodujeme o tom, aby se přestalo tunelovat, aby začaly platit zákony pro všechny a nezakrývaly se pod koberec kauzy typu ProMoPro a další. Jedna kauza překrývá druhou a spoléhá se na to, že pod vlivem dalších každodenních zlodějen zapomeneme na ty, co už tu byly,“ řekla přítomným Lorencová, jejíž jméno je spojeno například s pořady Klekánice nebo Za zdí vysílané Českou televizí, kterou po čase musela opustit, protože se stala nepohodlnou mimo jiné pro odhalení kauzy lehkých topných olejů.

Peníze z daňových úniků ve stranických pokladnách

„Copak už jsme zapomněli na lehké topné oleje? O dovozech nezdaněného lihu na naše území v devadesátých letech se mluví až dnes, kdy v důsledku otrav metylalkoholem přišlo o život už sedmadvacet lidí. Já jsem to tenkrát točila a seznamovala veřejnost s tím, co se kolem dovozu lihu děje. Nikoho to nezajímalo, nikdo se nechtěl zajímat o to, že tu unikají desítky miliard na daních. Jsem přesvědčena, že peníze z těchto daňových úniků šly i do pokladen stranických sekretariátů,“ uvedla dále investigativní reportérka.

Tichá tolerance vlády i prezidenta

Poté se ujal slova Karel Randák. „Všechny případy, které paní Lorencová rozpracovala, byly zameteny pod koberec proto, aby ti lidé, kteří se na nich podíleli, ať už to byli obchodníci nebo lidé spojení s policií, politikou či státními zástupci, nepřišli o své zisky. Tyto věci se dějí za tiché tolerance politických stran, vlády a i současného prezidenta. A není jiné cesty, jak to změnit, než přijít k volbám,“ vyzval posluchače generál a nezávislý kandidát na prezidenta.

Kumulace funkcí

Následoval dotaz občanky, zda bude Lorencová v případě svého zvolení usilovat ještě o nějakou jinou funkci? „Jsem zásadně proti kumulaci funkcí. To je nesmyslné a jestli si to občané nechávají líbit, tak dobře jim tak. Nemůžeme politika platit dvakrát a víckrát z našich kapes. Jak je možné, že politik, který je už placený občany za to, aby na svém úřadě úřadoval nejméně osm hodin, zároveň působí ve stejnou pracovní dobu v Praze nebo na jiných místech republiky? To přece nejde. Ale my jako občané jim to bohužel umožňujeme,“ odpověděla kandidátka do Senátu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …