Odbojáři proti fašismu a političtí vězni jdou proti knížeti. Podporují Zemana

21.01.2013 14:51

Řada vlasteneckých organizací českých odbojářů i politických vězňů a těch, kteří sudetští Němci pro roce 1938 vyhnali z našeho pohraničí, se staví proti tomu, aby byl na Hrad zvolen Karel Schwarzenberg. Současně podporují Miloše Zemana jako českého vlastence, který nezpochybňuje výsledky druhé světové války.

Odbojáři proti fašismu a političtí vězni jdou proti knížeti. Podporují Zemana
Foto: hns
Popisek: Miloš zeman a Karel Schwarzenberg

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Český svaz bojovníků za svobodu, Sdružení osvobozených politických vězňů a pozůstalých, Svaz vojenských veteránů ČR, Kruh občanů ČR vyhnaných v roce 1938 z pohraničí, Sdružení zahraničních vojáků II. světové války, Rada seniorů ČR či Společnost Edvarda Beneše a mnohé další organizace vydaly společné prohlášení, v němž odmítají Karla Schwarzenberga na Hradě a vyslovují podporu Miloši Zemanovi. Spojili se v neformální skupinu s názvem Vlastenecké fórum pro Miloše Zemana. Předsedkyní ČSBS byla Anděla Dvořáková, která před časem zesnula a mívala vždy projev v Pantheonu Národního muzea.

Schwarzenberga by odbojáři bojující proti nacismu nepřežili

„Ano, je tomu tak. Jedná se o několik vlasteneckých organizací podporujících rozvoj České republiky v duchu humanitních tradic zakladatelů našeho státu  T. G. Masaryka, Edvarda Beneše a M. R. Štefánika - a zásad Charty lidských práv. Usilujeme o posilování národní hrdosti a vlastenectví. Nám jde o to, aby v čele naší republiky a velitelem armády nebyl člověk, jehož rodinní příslušníci bývali v jednotkách SA či SS. O to nám jde. Tohohle člověka na Hradě, to by odbojáři, kteří bojovali proti nacismu, nepřežili,“ řekl ParlamenntímListům.cz předseda Vlasteneckého fóra a předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jindřich Vodička.

K této věci vzniklo prohlášení výše uvedených organizací. „Vážení spoluobčané, voliči, všichni, jimž osud a budoucnost České republiky nejsou lhostejné, podpořte činnost Vlasteneckého fóra, které vzniklo 17. ledna tohoto roku, aby se aktivně zapojilo do předvolebního klání o post prezidenta naší země a získalo hlasy pro Miloše Zemana. Jsou v něm zastoupeny nestranické organizace, občanská sdružení, jejichž hlavním cílem je uchování historické paměti národa a důsledná obrana suverenity ČR,“ píše se v prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Věříme, že budete volit kandidáta, který hájí zájmy České republiky

„Čeká nás druhé kolo prezidentských voleb, v němž proti sobě stojí dva kandidáti - Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg. Záleží na Vás – voličích - komu dáte svůj hlas. Věříme, že budete volit kandidáta, který bude důsledně hájit zájmy České republiky, který se plně identifikuje s naším národem a jenž i v integrované Evropě a v globalizovaném světě národní svébytnost nepovažuje za přežitek,“ píše se dále v prohlášení vlasteneckých organizací.

V prohlášení se uvádí, že členové uvedených organizací patří k těm, „kteří hájí suverenitu ČR, pečují o zachování odkazu zakladatelů naší samostatnosti, zejména TGM, kteří se za druhé světové války zapojili do domácího a zahraničního odboje, aby nám vybojovali svobodu. Věrni vojenské přísaze ji hájili také po skončení války.“

Schwarzenberg podporuje Nečasovu vládu. Nemá národní, ani sociální cítění

 „Nemůžeme se složenýma rukama přihlížet, aby se prezidentem, který je současně vrchním velitelem Armády České republiky, stal Karel Schwarzenberg, člověk, jenž například o odsunu Němců z našeho pohraničí, o němž rozhodly vítězné mocnosti na konferenci v Postupimi, hovoří jako o vyhnání. Podivná role je rovněž jeho v omluvě sudetským Němcům po listopadu 1989. Je to člověk úzce spjatý s Nečasovou vládou, důsledky jejíhož hospodaření na sobě pociťuje drtivá část Vás, občanů. Do prezidentského křesla na Pražský hrad musí usednout člověk, který má státní ideu, jemuž nechybí uvědomělá vůle a statečnost prožívat a hájit národní příslušnost, ale také sociální cítění. Takovým je pro nás Miloš Zeman,“ uvádí se v prohlášení Svazu bojovníků za svobodu, Sdružení osvobozených politických vězňů a pozůstalých a dalších organizací.

Ministr Schwarzenberg totiž vzbudil řadu negativních reakcí, když v ČT řekl, že Benešovy dekrety jsou již zrušeny a že by Edvard Beneš a vláda, která provedla odsun sudetksých Němců, patřila před mezinárodní soud v Haagu (kde se trestají váleční zločinci).

Co je Český svaz bojovníků za svobodu, který akci vlastenců koordinuje

Český svaz bojovníků za svobodu, jehož předseda Vodička je i předsedou Vlasteneckého fóra, je dobrovolné, nestranické a nezávislé občanské sdružení, které sdružuje účastníky národního boje za osvobození ve druhé světové válce jakož i jejich rodinné příslušníky a pozůstalé po nich počínaje 15. rokem jejich věku.

Posláním ČSBS je přispívat k rozvoji České republiky v duchu humanitních tradic zakladatelů našeho státu a zásad Charty lidských práv. Usilovat o posilování národní hrdosti a lidské důstojnosti i o mravní čistotu společnosti na základě principu rovnosti občanů.

Dále uchovávat paměť národa a v této souvislosti zdůrazňovat nezpochybnitelnost, nedotknutelnost a neměnnost poválečných opatření přijatých vítěznými spojenci pro mírové a bezpečnostní zajištění svobodné Evropy, zdůrazňovat jednotu domácího a zahraničního odboje, posilovat vlastenecké uvědomění národního společenství. A také vystupovat proti snahám podrývajícím základy naší státnosti a proti zkreslujícímu výkladu našich dějin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …