Oranžovorudá koalice prý zklamala. Přesto komunisté vládnou dál

13.08.2012 7:40

Volební preference KSČM se jak na celostátní, tak krajské úrovni stále drží kolem dvaceti procent a strana v naprosté většině případů obsazuje druhé místo za ČSSD. Není překvapivé, že před každými volbami posilují opoziční strany. Ale v případě Karlovarského kraje tomu tak není. Vysoké preference ČSSD a KSČM zde přetrvávají i přesto, že kraj ovládá oranžovo- rudá koalice, která podle opozice voliče zklamala.

Oranžovorudá koalice prý zklamala. Přesto komunisté vládnou dál
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vojtěch Filip při volbě vedení strany

Názory na suverénní pozici levice v kraji se liší. Podle mnohých ale nejsou zdejší komunističtí politici namočeni do žádných skandálů a mají mezi lidmi docela dobrou pověst. Mimo jiné proto, že zkrátka nepřevlékli kabát. „Lidi ztrácí důvěru v politiky tím, že přebíhají z jedné strany do druhé,“ prozradil ParlamentnímListům.cz svůj názor na to, proč si komunisté udržují tak vysokou přízeň, krajský opoziční zastupitel Josef Janat (BezPP). V minulých volbách kandidoval do krajského zastupitelstva za nové politické seskupení Doktoři za uzdravení společnosti a díky zisku deseti procent, který Doktoři dosáhli, se stal krajským poslancem. Nová, ambiciózní strana však k obrovskému zklamání svých voličů uzavřela koalici s vítěznou ČSSD a KSČM.  Překvapivé spojenectví vydrželo pouze rok, Doktoři je kvůli neshodám, týkajícím se především problematiky zdravotnictví, opustili. Letos již do bitvy o kraj nezasáhnou.

Na vině je blbá nálada

Podle lídra kandidátky ODS Petra Šindeláře, který se chystá utkat v boji o post hejtmana, zklamání lidí určitě hraje svoji velkou roli: “V důsledku nekonečného přehledu korupčních kauz mají lidé ve vztahu k našemu politickému systému "blbou náladu". Někteří voliči demokratických stran se v takové situaci rozhodují k volbám nejít, což komunistům samozřejmě nahrává, protože jejich voliči jsou velmi disciplinovaní. Druhým aspektem je fakt, že ČSSD tím, že vládne v koalici s KSČM, komunisty fakticky rehabilitovala. K její vlastní škodě ovšem především v očích svých voličů, které navíc svým jednáním zklamala,“  uvedl Šindelář pro ParlamentníListy.cz.

Ryze účelové soužití

Šindelář, který je zcela novou tváří na krajské politické scéně a reprezentuje „očištěnou ODS, si navíc myslí, že toho oranžovo- rudá koalice moc nepředvedla a že jde o ryze účelové soužití: “Sociální demokracii umožňují komunisté v kraji prakticky neomezeně vládnout, pro komunisty je koalice jakýmsi výtahem z propadliště dějin. Konkrétní kroky vedení kraje těžko hodnotit, protože toho krajská vláda za poslední čtyři roky příliš nepředvedla. Dokončila pouze projekty, které byly připraveny ještě předchozí krajskou vládou, a ty projekty byly realizovány bohužel takovým způsobem, že se ROP Severozápad asi úplně zruší (modlím se, aby se to nestalo). A to nemluvím o tom, kolik za to bude náš kraj muset zaplatit na sankcích. A na nové projekty, které by pomohly nastartovat ekonomiku našeho kraje, na ty se na krajském úřadě raději ani neptejte. Dočkali byste se patrně jen pokrčení ramen a v lepším případě možná pár nekonkrétních předvolebních slibů,“ dodává Šindelář.

Dodejme, že ostatní adepti na post hejtmana, které jsme oslovili, na naše otázky neodpověděli. Jak se nám podařilo zjistit, stávající hejtman Josef Novotný, který se bude snažit v podzimních volbách svoji pozici obhájit, má dovolenou, senátor Jan Horník, lídr kandidátky TOP 09 a STAN, byl na zasedání Senátu a Marek Poledníček, jenž vede koalici KDU-ĆSL, Strany zelených a O co jim jde?, se nám neozval.

Vláda reálné politiky

Svoje vyjádření nám však poskytl lídr kandidátky KSČM Jaroslav Borka, který v současné době působí jako náměstek hejtmana Karlovarského kraje. Připomeňme, že se komunisté poprvé dostali do vedení Karlovarského kraje po volbách v roce 2008, ale zastupitelé za KSČM pracují v zastupitelstvu již od počátku vzniku krajů v roce 2000. Oranžovo- rudá koalice přebrala kraj až po osmileté vládě ODS: “Rozvoj kraje na zelené louce je úplně něco jiného než pokračovat v založených projektech a hospodařit se stále snižujícími se finančními prostředky, které stát převádí na kraje. S politikou krajských orgánů úzce souvisí úroveň vládnutí a úroveň rozhodování vlády České republiky. Za tristní situaci, ve které se nachází společnost České republiky, prostředí amorálnosti, chaosu, rozkrádání majetku, přišla krajská vláda reálné politiky. Nové vedení kraje, na základě prokazatelných výsledků, převzalo kraj v situaci, kdy některé oblasti byly nezvládnuty a nebo některé ani zvládnuty být nechtěly, viz například zadluženost zdravotnických zařízení, úpadek školství, apod. Cílem chaosu, který je šířen vládou této republiky a má negativní dopad i na jednotlivé kraje, je rozbourat systém spolupráce, solidarity i dobré jméno České republiky. Podle mého názoru občané pochopili, že zástupci KSČM takovýto systém nikdy nepodporovali a podporovat nebudou. Občan si ve volbách vybírá a o některých věcech již nepochybuje, proto takový růst preferencí pro KSČM,“ vyjádřil náměstek Borka své přesvědčení ParlamentnímListům.cz.

Na straně druhé ale sebekriticky přiznává určitá pochybení: “Zastupitelé za KSČM v menšinové pozici proti koaličnímu partnerovi ČSSD vytvořili společně demokratické prostředí pro rozhodování. Ne všechno se krajské vládě podařilo, zejména mám na mysli pronájem Sokolovské nemocnice soukromému subjektu. Tím jsme vlastně porušili princip podpory veřejné služby. Závěrečné hodnocení programového prohlášení Rady Karlovarského kraje však prokázalo, že vláda komunistů a sociálních demokratů vytváří dobré podmínky i prostředí pro zvládnutí krizových podmínek ekonomického vývoje českého státu. Spojení vlády, ve které jsou sociální demokraté a komunisté, hodnotím kladně,“ říká Borka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…