Oslavy konce války na Westerplatte: Komorowski mluvil o Ukrajině a temných silách, Zeman si zakouřil

08.05.2015 12:05

REPORTÁŽ Salvy z děla, Beethovenova Óda na radost, ohňostroj. ParlamentníListy.cz se zúčastnily pietního aktu u příležitosti sedmdesátého výročí konce druhé světové války na gdaňském poloostrově Westerplatte. Polský prezident Bronislaw Komorowski hovořil o tom, že ve světě stále existují síly, které nerespektují státní hranice. Český prezident Miloš Zeman si po akci mezi mnoha významnými státníky sedl na stoličku a zahalil se do kouřové clony.

Oslavy konce války na Westerplatte: Komorowski mluvil o Ukrajině a temných silách, Zeman si zakouřil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

"Druhou světovou válku začal hitlerovský a stalinistický totalitarismus," sdělil ve svém proslovu polský prezident Bronislaw Komorowski a pokračoval v tom smyslu, že konflikt na Ukrajině nám připomíná, že v Evropě jsou stále temné síly, které by se chtěly rozpínat a nerespektují státní hranice. Tak hovořil na pietním aktu u příležitosti sedmdesátého výročí konce druhé světové války na poloostrově Westerplatte v polském Gdaňsku, kde naopak válka začala. ParlamentníListy.cz byly přitom.

Horečnaté přípravy

Do polského Gdaňska k Baltskému moři to vlakem z Prahy trvá čtrnáct hodin, přičemž lahůdkou je čtyřhodinové popojíždění od vesnice k vesnici na česko-polských hranicích. Půlmilionový přístav však stojí za to. U jeho ústí leží malý poloostrov Westerplatte. Lidé tam jezdí hlavně kvůli historii. Na to jsou připraveni i místní obchodníci, takže nabízejí vojenské helmy, uniformy a plynové masky. Na sádrové figurky vojáků se na stáncích smějí mořské panny. Právě nacistickým útokem na Westerplatte začala 1. září 1939 německá invaze do Polska a tím i druhá světová válka.

Nedaleko stánkařů se nachází pomník se jmény vojáků, kteří pod vedením majora Henryka Sucharského bránili lehké opevnění proti drtivé německé přesile sedm dní, ještě dál se vlní neklidná hladina moře. Pod hlavním Pomníkem obránců Westerplatte, což je zhruba dvacet metrů vysoká reliéfová socha, se rozprostíralo zakryté jeviště a otevřené hlediště. Na to, že za celý den několikrát sprchlo a v první řadě měla sedět státnická honorace z celého světa, docela risk. Také obsluha dost často utírala papírovými kapesníčky židle, které čekaly na zadnice prominentů.

Kolem osmé večer proběhla zkouška celé akce. Nástup vojáků ve slavnostních uniformách, dvaačtyřicet světel od památníku, za každý stát EU jedno, na zakrytém pódiu dojemné sólo zpěvačky a pak ještě dojemnější dětský sbor zpívající Ódu na radost od Ludwiga van Beethovena, tedy hymnu Evropské unie. Vše proběhlo bez problémů, poslední nářadí bylo skryto pod postavené hlediště, aby vše vypadalo honosně a slavnostně. "Kurva, tak co ještě," prohlásil kameraman jedné z polských televizí, když bylo hotovo a na obzoru se rozprskl malý ohňojstroj. Prostě zkouška se vším všudy.

Státnická sešlost

Po dvouhodinovém čekání se v hledišti vyrojila spousta bodyguardů, předzvěst příchodu honorace. Vojenská hudba už dávno hrála několikerou polku, hlediště se až na první řadu židlí zaplnilo diplomaty a veterány, pak přišli státníci. Polský prezident Bronislaw Komorowski, generální tajemník OSN Pan Ki-mun, český prezident Miloš Zeman, ukrajinský prezident Petro Porošenko či slovenský premiér Robert Fico. Pietní akt u příležitosti sedmdesátého výročí druhé světové války začal.

Při polské hymně byli všichni požádáni, aby vstali. Miloši Zemanovi přiskočil pomoci se vstáváním ředitel protokolu Jindřich Forejt. Pak z šesti děl zazněly opakovaně oslavné salvy, místem pro novináře to přitom zatřáslo tak, že někteří kameramani láteřili nad roztřesenými záběry. Komorowski se při svém projevu mimo jiné zmínil i o hnutí Solidarita, které v roce 1980 jako nezávislé odbory vzniklo právě v Gdaňsku a jehož vůdčí postavou se stal elektrikář Lech Walesa. Právě toto hnutí přispělo k pádu komunismu ve střední a východní Evropě. Polský prezident však zmínil i myšlenku Václava Havla o moci bezmocných.

V prvním videosetu byly promítány hrůzy druhé světové války, hororové záběry z koncentráků, v druhém pak pád Berlínské zdi a všechny události s tím spojené. Porošenko vše velmi bedlivě sledoval. Po konečné Ódě na radost byli státníci požádáni, aby k limuzínám odcházeli postupně po jednotlivých delegacích. Čekající politici si krátili dlouhou chvíli rozhovory se svými protějšky. Miloši Zemanovi ve skrumáži VIP hostí rozložili stoličku, na které si zapálil cigaretu. A pak se zahalil do hustého dýmu.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …