Ostrá slova českých expertů: Německé úřady mají Čechy stále za méněcenné

08.05.2012 14:03

EXKLUZIVNĚ Blížící se kulaté výročí útoku československých parašutistů na šéfa německé okupační správy Reinharda Heydricha začíná zaměstnávat čím dál více expertů, politiků, organizátorů i historiků. Jedním z nich je asi největší český znalec této etapy českých dějin, historik Jaroslav Čvančara. Ten na adresu německých okupantů ani skoro 70 let po skončení druhé světové války nešetří tvrdými slovy.

Ostrá slova českých expertů: Německé úřady mají Čechy stále za méněcenné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Vítkově se uctíval Den vítězství za účasti prezidenta i čelních představitelů vlády

„Na rozdíl od nás Němci dodnes nevydali téměř žádné populární nebo odborné publikace o našem odboji. Vypadá to, že nás vůbec neuznávají jako své protivníky. Jak vyplývá z každoročních setkání sudetoněmeckého landsmanštaftu, mnohým takzvaným sudetským Němcům dodnes vadí, že jsme je pomáhali porazit. Očividně nenávidí prezidenta Beneše, který se dokázal vrátit domů do osvobozené vlasti jako vítěz a byl jedním z tvůrců myšlenky na jejich odsun,“ řekl exkluzivně ParlamentnímListům.cz Čvančara.

Podle něj o tom svědčí i to, že až na jednu výjimku za celou dobu od skončení 2. světové války - tedy skoro 70 let - v Německu nevyšla žádná kniha o našem odboji, např. legendárních Tří králech nebo o našich parašutistech. „Jak říkám, vůbec nás neberou. Kdyby tomu tak nebylo, tak v Německu takové publikace už vyšly. Aspoň jedna, i kdyby jen v nějakém klubu vojenské historie. My jsme proti nim mnohem dál. Co se týče našeho odboje, jsou tak Němci dodnes zcela neinformovaní,“ říká Čvančara. Mnozí Němci se podle něj ztotožňují snad jen se svou vinou vůči Židům a Romům. Vůči Slovanům a Čechům ale žádnou vinu až na výjimku necítí. „Řadový Němec si tak možná ani neuvědomuje, co to bylo pro nás za hrůzu, když jeho otcové a dědové běžně odsuzovali k trestu smrti celé české rodiny,“ říká redakci svůj názor Čvančara.

S jeho názorem souhlasí i historik a bezpečnostní expert Jan Střelka. „Oproti tomu je zarážející nástup neonacismu jak v německé politice, tak i mezi občany Německa. Nacisté jsou znovu v několika německých zemských vládách, policie a zpravodajské služby kryjí vraždy neonacistů na přistěhovalcích, německá armáda bundeswehr se čím dál více oficiálně hlásí k vlastním masovým válečným vraždám, které spáchala během 2. světové války. Pochopitelně na Slovanech,“ řekl ParlamentnímListům.cz Střelka. Připomněl také nepochopitelnou benevolenci německých úřadů i justice vůči svým krajanům, figurujícím na seznamech válečných zločinců, které odmítali vydávat k soudům do Československa, ale i Polska, Jugoslávie nebo tehdejšího Sovětského svazu. „Pro ně jsme prostě stále méněcenní podlidé, untermensch,“ nebere si servítky expert.

Co skrývají tajné německé archivy?

Jaroslav Čvančara v poslední době kvůli nadcházejícímu 70. výročí útoku na německého zastupujícího říského protektora Reinharda Heydricha zavítal několikrát služebně do Berlína, kde proběhla jeho jednání s tamními historiky a archiváři. Podle něj existují fakta, že německé archivy skrývají ještě celou řadu klíčových dokumentů kolem útoku Čechoslováků na Heydricha, např. výpovědi nejbližších spolupracovníků domácího odboje, kteří byli pak masově povražděni v největší hromadné vraždě v historii rakouského koncentračního tábora Mauthausen. „S těmito prameny by se mnohá tajemství podařilo vysvětlit,“ dodal ParlamentnímListům.cz Čvančara.

Navštívil i místa spojená s legendárním útěkem bratří Mašínů přes bývalé východní Německo až do Berlína, včetně stanice Ucro, kde se této československé odbojové skupině podařilo prostřílet z obklíčení přesily německé policie. Za sebou zanechali několik mrtvých příslušníků Volkspolizei.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …