Otevřená zpověď kněze: Stydím se za Kalouska, že je křesťan

02.04.2012 22:07

JINÝMA OČIMA Na jedné straně korupce, tunelování, kmotři a doslova perly padající z jejich odposlechů, na druhé straně tisíce lidí bez práce, v dluzích, bez prostředků a zoufalství. Tak vypadá obrázek české společnosti, jak ji asi většina lidí vnímá. Katolický kněz z pomezí jižních a středních Čech, který již několikrát dokázal, že má vskutku pokrokové názory, za vším vidí jediný problém.

Otevřená zpověď kněze: Stydím se za Kalouska, že je křesťan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohoslužba v Mnichově

„Mnoho lidí má prostě své jiné bohy. Peníze, majetek, prestiž, kariéru mnozí vyměnili za dobré lidské vztahy, lásku, snahu o zdraví a snahu o udržení rodin a vztahů,“ říká ParlamentníListům.cz mladý kněz, který se netají i jistou formou kritiky k současnému postoji jeho mateřské církve ke společnosti.

Vinu nese i církev

I když kritizuje to, že ani 22 let po Sametové revoluci se lidé nedokázali zpět vrátit k tradičním hodnotám, víře a slušnému chování jeden k druhému, na druhé straně ví, že vina je částečně i na samotné církvi.

„Katolická církev se sice vyjadřuje ke všemu možnému, ale když je potřeba, aby představitelé důrazně varovali představitele státu, že systém, jakým vedou tuto zemi, je špatný a může to špatně skončit, mlčí. Možná v obavě, aby se to neobrátilo proti nám – církvi. Jenže osobně to vnímám jako chybu, protože kdo jiný by měl dát lidem naději a kdo jiný by měl říct, že tohle opravdu je už i na Pána Boha hodně,“ říká trochu nadneseně mladý páter.

Veřejnost je podle něj hodně zatrpklá proti církvi – církvím – právě v současné době, kdy se na jedné straně všude šetří, na druhé straně se má vracet majetek v řádech desítek miliard korun. Ve zpovědnicích, i osobně ve společnosti se setkává s různými příběhy lidí, kteří se svěří i s tím, že hřeší proto, aby přežili. Zpovědní tajemství mu však neumožňuje sdělit podrobnosti.

Lidé se svěřují

„Znám sám příběhy i z mého okolí, kdy lidé žijí od výplaty k výplatě. Rodiče přemýšlejí, zda dítěti koupit sáček bonbonů, nebo raději rohlík a kus salámu. Je to pro některé opravdu hrozná situace. Jenže my jsme si tu v Česku zvykli na obrovský luxus a po revoluci jsme se chtěli rovnat Západu, ale vinou špatné politické reprezentace a je lhostejno, kdo všechno ji vedl, jsme si neuvědomili, že Západ nikdy nedoženeme. Studoval jsem v zahraničí, mám přátele žijící v Německu, Švýcarsku, Americe a něco o těch rozdílech vím,“ prozradil ParlamentnímListům.cz páter.

Tam to podle jeho názoru není jen o možnostech a financích a příjmech, ale i přístupu lidí k životu, práci, odpovědnosti a víře. A nejen těch takzvaně „obyčejných“, ale hlavně politiků, soudců, policistů, úředníků,“ míní farář, kterému je líto, že se politická situace v Česku vyhrotila.

„Když opilý a možná zdrogovaný lobbista jede, úmyslně srazí ženu, ještě ujede a utíká před policií. A policie jej pak chytí, ale nespoutá ho, nevezme ho okamžitě na záchytku a k výslechu tak, jako by to udělala s každým jiným, je něco špatně. Před Bohem jsme si všichni rovni, před policií a zákony v Česku určitě ne. A kdo za to může? Politici, jejich vliv, jejich systém, zákony a pocit, že oni mohou všechno. Pak ať se nediví, že jsou lidé znechucení, nadávají a chtějí zase volit třeba komunisty. Osobně bych se ani nedivil, byť mne to velmi děsí. Lidem ale prostě schází jistá forma „jistoty“ a sociálního zázemí. To mohou mít i bez komunismu, přesto v kapitalismu a demokracii. Jen by museli politici chtít,“ míní kněz.

Za Kalouska se stydí

Nechápe prý názory, co je takzvaně „socialistického“ na tom, že někdo chce za odvedenou práci své peníze, že někdo, kdo si platí sociální a zdravotní pojištění, nechce platit další poplatky, třeba v nemocnicích. Že někdo, kdo byl okraden či podveden, chce rychlou spravedlnost. Že někdo, kdo celý život pracoval, chce žít v klidu svůj důchod, a že někdo, kdo přijde o práci, chce mít z čeho žít, když jiné zaměstnání nemůže dlouhodobě najít.

„Tady politici mluví k davům a říkají, jak je nutné šetřit a držet rozpočet bez deficitu, že všichni se musí uskromnit. Už od nich ale neslyší, že je to proto, kam politici tuto zemi přivedli svými špatnými zákony, rozhodnutími a tím, že umožnili nárůst korupce do obrovských rozměrů. A když ministr Kalousek, dávný to lidovec a prý také křesťan, za kterého se já osobně jako křesťan stydím, tvrdí, jak lidi musí pochopit, že se musí šetřit, už však neřekne, kde na to mají senioři, postižení nebo rodiče samoživitelé brát. A nejde o žádný luxus, ale trochu jídla, bydlení a nějaké věci denní potřeby. To je to, co mi chybí a chybí mi to i od médií, že se neptají těch chytrých politiků, když se vše seškrtá, což nebude mít žádný valný efekt, jak s tím mají ti potřební žít,“ dodal kněz.

Politici berou lidem naději

Přesvědčen je, že za vším špatným, co se děje, je, že lidé přestali věřit. Věřit v Boha, v sebe, v dobro a přestali mít naději. Má však pocit, že je to vina hlavně politiků, kteří lidem svými rozhodnutími – kdy rozhodují, aniž by domýšleli důsledky, tu naději lidem vlastně sami berou.

„I lidé v koncentračních táborech, pracovních lágrech, dokonce i lidé těsně nemocní a před smrtí – věřili a věří, že mají naději. A ta je vždycky důležitá. Bez naděje se prostě žít nedá. Kromě Boha věřím i v to, že se to nějak zlomí a nastane zvrat, který aspoň částečně napraví ty křivdy, které tu tato vláda na úkor těch nejslabších – důchodců, postižených, nemocných, dětí a mladých rodin, napáchala,“ dodal katolický duchovní.

Podotkl, že spoléhá, že právě doba velikonoční je ideálním obdobím, aby si to všichni uvědomili. A protože Velikonoce znamenají v křesťanství i naději na nový život /vzkříšení/, doufá, že bude lépe, a situace se obrátí k lepšímu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …