Otřesné zážitky z vazby. Stíhaná manažerka vypráví o dění za mříží

25.07.2013 10:42

PŘÍBĚH Její osud je až nápadně podobný příběhu Jany Nagyové. Ze dne na den se propadla z výsluní a luxusu na samé dno a skončila doslova a do písmene v teplácích a roztrhaných ponožkách, které jí přidělili. Manažerka, která z obavy o svůj život nemůže zveřejnit svoji identitu, ale naší redakci je známá, popisuje, jak otřesné a lidsky nedůstojné jsou podmínky v českých vazebních věznicích.

Otřesné zážitky z vazby. Stíhaná manažerka vypráví o dění za mříží
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

„Brzy ráno jsem vyšla z domu, abych odjela na důležitou pracovní schůzku. Najednou se u dveří objevil chlap v černé bundě, přitlačil mě na zeď a sdělil mi, že jsem zatčená. Než jsem se stačila vzpamatovat, skončila jsem na 48 hodin v cele předběžného zadržení. Když jsem se snažila zjistit, proč mě zadrželi, policista mě obvinil, že jsem zveřejnila informace o korupci vlivného politika. Samotný důvod vazby, který mi později sdělili, byl ještě absurdnější. Přesto jsem ve vazbě strávila několik týdnů a prožila neuvěřitelné lidské ponížení," popisuje pro ParlamentníListy.cz manažerka.

A pokračuje: „První dny jsem probrečela. Do poslední tečky musím potvrdit vše, co o neskutečných podmínkách v českých vazebních věznicích uvedl pan doktor Rath. A to zdaleka neřekl to nejhorší. Osprchovat se můžete dvakrát týdně po dobu deseti minut, sprcha je společná jak pro muže, tak pro ženy. O dodržování hygieny nemůže být řeč, netušíte, jestli ten, kdo byl ve sprše před vámi, netrpí nějakou nakažlivou infekční chorobou. Proto jsem měla ze sprchy doslova hrůzu a raději jsem se spoléhala na umyvadlo v cele. Bála jsem se šlápnout bosou nohou na zem, sprchovala jsem se v botách."

Drastická dieta

"Vůbec nejhroznější bylo, že si nemůžete sami spláchnout WC. To splachuje personál! Jde o naprostou ztrátu intimity. Raději jsem proto nejedla, abych na WC vůbec nemusela," přiznává půvabná žena, která kvůli vazbě drasticky zhubla a onemocněla. Ale přesto pro ni šokující hygienické podmínky nebyly nejhorší věcí, co zažila. Tou byla naprostá ztráta možnosti komunikovat: “Moje okolí vůbec nevědělo, co se se mnou děje. Z hodiny na hodinu jsem byla nezvěstná. Dokonce se rozkřiklo, že jsem mrtvá, že mě někdo jako korunního svědka zabil.“

Žena, která se za podivných okolností ocitla ve vazbě, oceňuje, že se díky několika politikům, které potkal podobný osud, možná situace ve věznicích změní: „Do té doby nikoho nezajímalo, že podmínky ve vazbě jsou u nás naprosto nepřiměřené a nechápu, jak je možné, že člověk, jemuž ještě nikdo neprokázal vinu, má horší postavení než třeba odsouzený vrah. Já jsem měla štěstí, že za mě bojovali moji přátelé a nakonec mě vysvobodili. Ne každý na to ale může spoléhat. Obyčejný smrtelník nemá žádnou protekci a už vůbec za něj neoroduje expremiér,“ stěžuje si ParlamentnímListům.cz.

To není naše věc

Špatné podmínky ve vazebních věznicích u nás dokonce potvrdila i kancelář ombudsmana. Podle Jitky Seitlové se problémy vězeňství negativně promítají do naplňování práv obviněných, kteří jsou kvůli tomu podrobeni mnohem přísnějším režimovým opatřením v paradoxně horších podmínkách, než již odsouzení ve věznicích, kde vykonávají trest odnětí svobody.

Jak je to možné, jsme se snažili zjistit na generálním ředitelství Vězeňské služby ČR. Tisková mluvčí Gabriela Pohlová nás však odkázala na to, že podmínky vazby jsou dány zákonem. „To není naše věc,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …