Pane Sobotko, radši nečtěte. Keller chválí Fica za odmítání uprchlíků. Můžeme ho prý Slovákům jenom závidět. Zato ta naše pátá kolona! A další lidé z ČSSD...

11.01.2016 11:31

Premiér Slovenska Robert Fico podle ČTK řekl, že Slovensko odmítne kvóty a nebude přijímat uprchlíky ani dobrovolně. Neudělá prý nic, co by vedlo k vytvoření ucelené muslimské komunity v zemi. Nechce totiž, aby byly ženy sexuálně napadány jako v Německu. Imigranty s odlišnými tradicemi a náboženstvím podle něj nelze lehce integrovat. Řekl, že jeho povinností je chránit Slovensko. Řada poslanců ČSSD s Ficem souhlasí. Europoslanec Keller dokonce říká, že je škoda, že Fico není českým premiérem.

Pane Sobotko, radši nečtěte. Keller chválí Fica za odmítání uprchlíků. Můžeme ho prý Slovákům jenom závidět. Zato ta naše pátá kolona! A další lidé z ČSSD...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Druhý den 38. sjezdu se nesl ve znamení hlasování o změnách Stanov ČSSD

Anketa

Co soudíte o silvestrovském sexuálním násilí v Kolíně nad Rýnem a jiných městech v Německu?

hlasovalo: 11810 lidí

Bratislava nebude přijímat migranty ani na dobrovolném základě. „Ani na dobrovolném základě neuděláme žádné rozhodnutí, které by vedlo k možnosti vzniku ucelené muslimské komunity na Slovensku,“ řekl Fico na tiskové konferenci.

Slovenský premiér svá vyjádření spojil s nedávnými událostmi v Kolíně nad Rýnem, kde byly na silvestra sexuálně napadeny desítky žen. Podle svědků to byli muži afrického a arabského vzhledu. Podle Fica je zde ale jasné naznačení původu útočníků.

„Je zřejmé, že šlo o přistěhovalce a migranty. Když migranty vpustíte do země, mohou vás čekat takové problémy. To my prostě nechceme. Nechceme, aby se i na Slovensku stalo něco jako v Německu, aby někdo obtěžoval naše ženy na veřejných prostranstvích,“ řekl Fico.

Další změna spočívá v tom, že Slovensko nejenže odmítá povinné a trvalé uprchlické kvóty, ale nebude přijímat migranty ani na dobrovolném základě. „To je jediná cesta, jak eliminovat rizika,“ zdůraznil premiér. Zároveň na adresu uprchlíků dodal, že lidé s odlišnými tradicemi a náboženstvím se podle něj nedají lehce integrovat. „Mou povinností je chránit Slovensko,“ dodal Fico.

Roberta Fica můžeme Slovákům jenom závidět

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o výše uvedených prohlášeních slovenského premiéra myslí a zda by se takto měla zachovat i Česká republika. Řadě sociálních demokratů se Ficův postoj líbí.

„Domnívám se, že premiér Fico je jedním z mála prozíravých evropských politiků. Můžeme ho Slovákům jedině závidět. Je dobře, že se republika rozdělila, Slováci se aspoň zbavili páté kolony, která má tak silné pozice v Praze,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz europoslanec Jan Keller zvolený za ČSSD. Samotný premiér a předseda ČSSD  Bohuslav Sobotka na dotaz ohledně Ficových výroků nereagoval.

„Prohlášení je to libozvučné. Úkolem politika je pracovat pro obyvatele své země. K tomu není co dodat,“ chválí slova slovenského premiéra Stanislav Huml.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

„Jsem zastáncem odpovědné migrační politiky, která je ochranou před nelegální migrací a ochranou před různými extremisty. Pod vlivem nárůstu zpráv o problémech nezvládnutí migrační krize, rozumím postoji premiéra Fica. Žádná krize se nevyřeší tím, že se přenese jinam. Řešení se musí hledat v místě vzniku,“ odpověděla poslankyně ČSSD Dana Vaháhalová.

„Premiér Fico má správný a pevný názor a vidí věci ve všech souvislostech. Má moje sympatie a uznání,“ říká poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„K tomu není co dodat, názory máme zcela shodné. My se musíme zachovat stejně. Ale když občas čtu příspěvky některých čtenářů pod články, je zřejmé, že se ve své hyperkritičnosti a nálepkování politiků vůbec nestarají o to, jak a kdo o tomto problému ve Sněmovně již hlasoval. Bez ohledu na stranické barvy. A včetně pozměňovacích návrhů opozice, ať už prošly, nebo ne. Ze strany poplatných médií něco podobného totiž už vůbec nečekám. Škoda. Hlasování je totiž důležitější, než opakované a mnohdy cílené populistické kecy. Mám v tomto svědomí čisté. A velmi rád bych i pro páně Ficovy návrhy zvedl ruku. Ale Československo bylo rozděleno a on je premiérem cizí země. Co se problémů migrace týká, asi bohužel,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Souhlasím s panem Ficem v jeho odmítnutí pochybných postojů Bruselu a Berlína. Měli bychom postupovat spolu s ostatními státy V4,“ míní poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Nepochopitelná naivita a pseudohumanismus některých lídrů států EU

„Premiér Fico je předsedou sociální demokracie na Slovensku a přiznám se, že jeho politika vůči nelegální migraci z islámského světa je mi v rámci sociálnědemokratického hnutí blízká. Jsem v tomto směru podobně vyhraněný. I když je zmíněný postoj například diametrálně odlišný od přístupu německé SPD. Je to dáno tím, že máme jiné historické zkušenosti a jsme citlivější vůči bezpečnostním, ekonomickým a kulturním rizikům jakékoliv invaze, včetně té migrační. Pro mě je nepochopitelná naivita a pseudohumanismus některých lídrů států EU, kteří trpí ztrátou pudu sebezáchovy a přehlížejí bezpečnostní a civilizační zájmy svých občanů. Uprchlíkům je třeba pomoci, ale především v místě jejich domoviny a ne tím, že občany Středního a Blízkého východu a severní Afriky přestěhujeme do Evropy. Tím jejich problémy nevyřešíme. Politická konstelace v ČR není nastavena na slovenskou cestu, nicméně postoj naší vlády je také dostatečně zřetelný a nastavuje jasné kroky, jak masivní migraci čelit,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš, který je místopředsedou výboru pro bezpečnost.

Kritičtější byl jen místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa: „Slovensko je v ostrém předvolebním boji, a proto i toto vyjádření beru s velkou rezervou. Předně nevím, kolik je v současné době u našich sousedů obyvatel vyznávajících islám. Takže je spíš otázka na Roberta Fica, zda nepřijímání uprchlíků se vztahuje pouze na muslimy, či obecně na všechny uprchlíky ze Sýrie, Iráku či Libye. Jinak ale musím souhlasit s jeho kritikou Evropské komise, která i podle mého názoru nekoná dostatečně razantně vůči nelegální migraci  a nepřijímá konkrétní opatření k zajištění bezpečnosti občanů. A když přijímá, pak s nedostatečným důrazem a rychlostí.“

Ficův nesmlouvavý přístup k imigraci

Nesmlouvavý přístup k imigraci zastává nadále slovenský premiér Robert Fico. Podle něj tak jde i o nejlepší recept proti teroristickým útokům. Uvedl to v rozhovoru pro slovenské Hospodárske noviny, který přejaly dnešní Lidové noviny.

Fico v rozhovoru varuje především před vytvořením uzavřené muslimské komunity. „Jestliže bychom k nám na základě kvót přivezli několik tisíc osob, lidé by je dobrovolně nepřijali. Museli bychom pro ně vytvořit nějaké ucelené středisko, kde by žili. Tito lidé by si vytvořili vlastní svět s vlastní kriminalitou, nerespektováním zákonů, vlastní mírou nezaměstnanosti. Dnes již existují podobné příklady v Belgii nebo ve Francii. Kromě toho si uvědomujeme, že většina migrantů jsou mladí muži mezi 25 a 35 lety. To se ukázalo i v Německu, kde jsou podle tamních informací mezi migranty mladí muži zastoupeni až 80 procenty,“ uvedl Fico.

Dle názoru slovenského premiéra převažují mezi migranty dobře oblečení muži, kteří mají kreditní karty. „Připouštím, že jsou mezi nimi také lidé, kterým je třeba pomoci. Ukázali jsme to na případu syrských křesťanů, kteří byli v ohrožení života. Ukázali jsme, že dokážeme pomoct Rakousku, pokud to potřebuje,“ podotkl.

Hromadné znásilňování žen imigranty

Německá média informovala, že na silvestra muži ze „severoafrického a arabského prostoru“ v Kolíně nad Rýnem napadli, okradli, sexuálně obtěžovali přes 150 žen a došlo i ke znásilnění.

V neděli 3. ledna vyšlo Köln Expressu svědectví jedné z obětí. Článek pod názvem „Byl to horor“ přinesl výpověď 28leté Katji, která se dostala spolu s přáteli do „zajetí“ skupiny „cizinců“ (podle jejích slov), kteří je začali osahávat na zadku a na prsou. Tvrdí, že se jí osobně museli za 200 metrů chůze dotknout asi stokrát. Osahávání doplňovaly podle tohoto svědectví různé slovní vulgarity (nazývání „kurvou“). Podobně, mimochodem, později informuje o verbálním násilí vůči ženám i další deník – Süddeutche Zeitung. Na jeho stránkách další svědkyně zmiňuje, že byla při oslavách silvestra u Hlavního nádraží v Kolíně nad Rýnem nazývána opakovaně jako „kurva“, „kunda“ a „pitomá děvka“.

Kolínský bulvární deník Express ve čtvrtek 7. ledna publikoval anonymní svědectví policisty, který zasahoval při silvestrovských oslavách v centru města. Podle zveřejněného svědectví mělo prý dojít v noci k předběžnému zadržení celkem 15 osob. Na jejich adresu řekl anonymní policejní zdroj Expressu: „Z těchto osob bylo 14 z nich ze Sýrie a jedna z Afghánistánu. To je pravda. I když bolí.“ Dále sdělil, že mělo jít „určitě o lidi, kteří jsou v Německu pár dnů nebo týdnů“, a těchto 15 zadržených mělo podle jeho slov „potvrzení o zahájení azylového řízení“.

Policejní zdroj dále řekl, že noc pro něj byla šokující a jednotky se musely vyrovnat s tím, co viděly. Popisuje, že viděl kolem sebe plačící ženy, které přišly o spodní prádlo a na něž dav plival. Kromě toho čelila podle jeho svědectví policie na místě „masivním útokům“ ze strany davu. Podle jeho slov v noci potřeboval zoufale policejní posily, které ale neměl k dispozici.

Nejen německá policie řeší množící se hlášení o sexuálním napadení žen ze strany mužů cizího původu. Hned několik takových případů tento týden zaznamenala policie v rakouském Salcburku. Ve čtvrtek o tom informoval server listu Kronen Zeitung. Podezření podle deníku padá na muže z Afghánistánu a Sýrie, informovaly Novinky.cz. Napadení žen hlásí i Švýcarsko.

Policie v Kolíně nad Rýnem má v posledních dnech pořádně napilno. Do dneška totiž registruje už 516 trestních oznámení, která v německém velkoměstě souvisejí s událostmi ze silvestrovské noci. Zhruba ve dvou pětinách případů jde přitom podle agentury DPA o sexuální napadení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…