Pane Zemane, dejte milost Kajínkovi. Víme, co příznivci slavného vězně píší na Hrad

13.08.2013 12:11

Prezidentskou milost. Tu žádají pro nejznámějšího českého vězně Jiřího Kajínka nejen jeho advokáti, ale i řada fanoušků. Na Pražském hradě už jich registrují kolem tří set. Do redakce ParlamentníchListů.cz přišla také jedna vypjatá žádost. Prezident Miloš Zeman se nicméně pozastavil nad tím, že má Kajínek na kontě více závažných trestných činů.

Pane Zemane, dejte milost Kajínkovi. Víme, co příznivci slavného vězně píší na Hrad
Foto: repro Youtube.com
Popisek: Doživotně odsouzený Jiří Kajínek

„Jako občanka Prostějova s fajn děcinkama prosím za nás všechny: Pane prezidente Zemane, dejte panu Jirkovi Kajínkovi svobodu co nejdřív, aby mohl legálně odejít z vězení,“ napsala Jindřiška Veselá do redakce ParlamentníchListů.cz, přičemž žádost nejdřív poslala přímo na Hrad. Tam už registrují ke třem stovkám podobných přímluvců.

Prosba Veselé

„V Olomouci u muzea jsme se viděli, ale měl jste na spěch. Jen jsme si zamávali. Proto jsem vás chtěla osobně poprosit o milost pro Jirku Kajínka. Nejsem žádná fanynka, jak popsali někteří psychologové. Věřím, že nejen mé desetileté dcerce Wendy, ale i dalším členům mé malé rodinky umožníte co nejdřív výlet na krásný Karlštejn s panem Jiřím Kajínkem, jelikož jiného strejdu nemáme. Obnovu procesu stejně nemůže nikdo nařídit, jak už víme,” napsala přímo prezidentu Zemanovi mimo jiné Veselá a dále se rozepsala o svých osobních problémech.

Následně se v žádosti o Kajínkovu milost několikrát zmínila o lásce člověka k člověku. „Mít rád lidi a milovat lidi, to je celé tajemství, jediný recept na štěstí a to platí pro všechny, pro mě, pro vás, pro Stalina, pro Trumana, pro celý svět,“ ocitovala Jana Wericha. „Věřím, že tuto hezkou vzájemnou lidskou vazbu a člověčenství obnovíme a vrátíme do naší společnosti tu správnou frekvenci života,“ vysvětlila nakonec maminka od tří dětí, která má prý stále zdravotní potíže a nemůže najít práci.

Prezident o Kajínkovi

Prezident Miloš Zeman se již dříve nechal slyšet, že jej Kajínkova kauza zaujala natolik, že by uvažoval o obnově řízení. Ostatně prezident se k případu vyjádřil již několikrát a z Pražského hradu, přesněji od prezidentovy mluvčí Hany Burianové, přišla nyní jedna z jeho dalších citací, v níž řekl: „Podrobně jsem si prostudoval nejen poslední trestní stíhání pana Kajínka, ale i veškerá jeho předešlá trestní stíhání a zjistil jsem, že se pan Kajínek dopustil několika závažných trestních činů již dříve. Takže jeho poslední trestní stíhání není ojedinělé. Stále trvá mé vyjádření z minulosti, stejně tak jako mé vyjádření o udělování milostí.”

Ostatně Zeman už při svém jmenování prezidentem prohlásil, že bude usilovat o to, aby prezident o pravomoci udělovat amnestie a milosti přišel, a tudíž jich ani nehodlá využít. Podle Burianové bylo od té doby, kdy Zeman složil prezidentský slib a oficiálně se stal třetí hlavou České republiky, do Kanceláře prezidenta republiky doručeno několik žádostí o milost pro Jiřího Kajínka. „Jde o devatenáct žádostí od individuálních osob a o hromadné žádosti, na nichž je celkem 282 podpisů. Zhruba patnáct až dvacet podpisů na jednom předtištěném listě,” dodala mluvčí prezidenta s tím, že Hrad se v tuto chvíli k dané věci nebude více vyjadřovat.

Kauza i zfilmovaná

Doživotně odsouzený Jiří Kajínek se snažil ospravedlnit z brutálních vražd již jedenáctkrát. Ostatně všechny jeho ústavní stížnosti i žádosti jeho advokátů o obnovu procesu byly zamítnuty. Kajínek si na to konto v jednom z dopisů postěžoval na podivnou bohorovnost místních soudů a uvedl případ justičního omylu z USA. „To jen tady jsou všechny procesy spravedlivé, protože my máme ty nejkvalitnější soudce a státní zástupce na světě! O policii ani nemluvě,“ podotkl ironicky.

Trestného činu vraždy se podle soudu dopustil tak, že měl v zatáčkách pod plzeňskou věznicí Bory v roce 1993 zastřelit plzeňského podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše. Trestní spis obsahuje více než 10 000 stran. V roce 2000 uprchl z mírovské věznice, odkud utekl jako první a zatím poslední vězeň v celé její historii, čímž se stal nejznámějším vězněm v Česku. O jeho životních osudech vznikl i film Kajínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …