Panebože. Nohama z obchodu napřed! Rozběsněný odborář a prodavačka se u Jílkové vrhli na zaměstnavatele

04.12.2014 22:05

U moderátorky Michaely Jílkové ve čtvrtek večer létaly hromy a blesky, a to kvůli plánovanému omezení provozní doby v obchodech o svátcích. Měly by prodavačky být doma s dětmi? Svůj pohled podala i jedna z nich. Děti jsou naše budoucnost, zdůraznila. Své však řekl i místopředseda ODS Petr Kupka, jenž se děsil sociálního inženýrství a snahy o uměle tvořené obecné blaho. Z líčení účastníků se prý dokonce zdá, že české supermarkety jsou ve skutečnosti mučírnami svých zaměstnanců.

Panebože. Nohama z obchodu napřed! Rozběsněný odborář a prodavačka se u Jílkové vrhli na zaměstnavatele
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pořad Máte slovo s moderátorkou Michaelou Jílkovou

Ve čtvrtečním pořadu Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové se při debatě o nekalých praktikách prodejců setkali Alena Gajdůšková - místopředsedkyně ČSSD, Martin Kupka – místopředseda ODS, Jiří Šafář – poradce Odborového svazu pracovníků v obchodu, Jan Kubíček – předseda Asociace obchodních center, Lukáš Zelený ze spotřebitelské poradny dTest a prodavačka z ostravského supermarketu Jana Okrajková.

Lidé si zvykli na určitý komfort

Čeští poslanci by měli už příští týden začít rozhodovat o tom, zda budou muset obchodníci o svátcích zavřít. Je to správné? Mají i prodavačky právo být s rodinami doma? Gajdůšková si myslí, že ano, podle Kupky ale jde o nepřípustné sociální inženýrství. Kubíček zase tvrdí, že se jedná o omezování obchodních příležitostí. V tomto s ním byl zajedno i Zelený, který chce mít možnost nakoupit si o nedělích i svátcích.

„Lidé si zvykli na určitý komfort a jsou zvyklí nakupovat o svátcích," podotkl Zelený, čímž ale okamžitě narazil u paní Okrajkové. „Ale my teď mluvíme o obchodech, ve kterých pracují i matky samoživitelky, které mají dvě až tři práce a stejně je pro ně nejdůležitější být s rodinou," zdůraznila paní prodavačka. A pokud někdo tvrdí, že si prodavačky sedají za kasu o svátcích kvůli příplatkům, tak to podle prodavačky není pravda. „Já si tam chodím sednout, aby maminky s dětmi mohly být doma," zdůraznila. „Děti jsou naše budoucnost," zvyšovala ve studiu hlas. Lidé se navíc bojí zakládat odbory, aby nepřišli o práci.

Šafář k tomu dodal, že jde fakticky jen o sedm státních svátků, což by nemělo nakupující zákazníky nijak omezovat. Pracovníci obchodu jsou podle jeho názoru přetažení a odboráři zkrátka bojují o jejich důstojné žití. Zná přitom i řadu handicapovaných pracovníků, kteří jsou pod obrovským tlakem. Mnohdy nemají ani čas se najíst, stíhají za kasou sníst tatranku. Vytáhl také případy, kdy lidé kvůli nepříznivým pracovním podmínkám kolabují. „Nohama z obchodu napřed!" rozčílil se. Pak se ale vracel také k legislativním úpravám v okolních zemích, kde je regulace zavírací doby mnohem přísnější. Tomuto názoru oponoval Kupka. „Vy líčíte české obchody jako mučírny," pronesl. A ozval se potlesk. On prý rozhodně mučené prodavače v supermarketech nepotkává.

Stát nemá lidem zasahovat do života

Kupka opakovaně zdůrazňoval, že stát by měl lidem zasahovat do života co nejméně a neměl by vymýšlet další zákony. Gajdůšková přešla do protiútoku, v němž dala jasně najevo, že o státních svátcích je omezena například i doprava. Autobusy, tramvaje i metro jezdí zkrátka méně. Bývalá místopředsedkyně Senátu dodala i jeden příklad ze života. Před loňskými Vánocemi se prý bavila s jednou prodavačkou v hypermarketu a ta jí řekla, že její synek by byl nejraději, kdyby měl maminku doma. O příplatky zde proto v první řadě nejde. Pracovníci navíc mají trhanou pracovní dobu, což znamená, že odpočinek v šatně nemají zaplacený, ačkoli nesmí z prodejny odejít.

Do debaty se ale vložil i Kubíček, který zdůraznil, že v celé řadě profesí se pracuje o sobotách, nedělích a svátcích. Jak by se lidem líbilo, kdyby se zavřela třeba kina? Návrh zákona navíc postihne obchodníky na tržbách. Nemluvě o tom, že o svátcích pracují i lékaři či policisté. „A co když ta tisícikoruna na příplatku umožní rodičům, aby svému klučinovi koupili dárek k Vánocům. Okrajková oponovala, že by lidem stačilo navýšit platy a nemuseli by chodit do práce o svátcích. Kubíček ale pokračoval v útoku. Pokud zákon projde, zvýší i nezaměstnanost. Supermarkety budou v důsledku této regulace potřebovat méně pracovních sil.

Divák z publika dal jasně najevo, že chce pracovat o svátcích kvůli příplatkům. A Zelený k tomu poznamenal, že supermarket sice bude zavřený, ale prodavačka na benzinové pumpě bude sedět dál.

„Pokud se tu ozývá argument, že tu přiděláme obecné dobro a blaho, pokud něco zakážeme, tak to tak není," vrátil se do debaty rozčíleně Kupka.

Nekalé praktiky obchodníků

V závěru pořadu přišly na přetřes i nekalé praktiky obchodníků. Na prvním místě je třeba sledovat ceny. Obchodníci totiž inzerují obrovské slevy. Ty ovšem nemusí být tak velké. K tomu měl komentář Kupka. „Většina z nás má zdravý rozum, lidé se mohou podívat na internet a vidět, kolik jaká věc běžně stojí," mínil místopředseda ODS.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …