Paní, nechcete mi za něco vynadat? oslovil Kalousek důchodkyni. A ta...

12.10.2017 10:57

REPORTÁŽ „Lidé, kteří dávno pochopili, co je Andrej Babiš za člověka, mají ke mně mnohem blíž, protože ve mně vidí někoho, kdo mu s největší energií stojí v cestě,“ objasnil pro ParlamentníListy.cz své postřehy z kampaně předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který ve středu navštívil Jablonec a Liberec. Tady se zastavil na diskusním pořadu Parlamentu mladých, kde přítomným sdělil: „Co vidím jako největší problém, je lhostejnost. Lidi, kterým je to jedno a nevšímají si toho, co se děje. A když si toho nevšímají, ani nevědí, jaké brzdy a pojistky dělení moci jim samým chrání jejich svobodu. Tak si ani nevšimnou, že ty brzdy a pojistky někdo demontuje a odstraní. Nikdo vám nesmí sahat na vaše osobní svobody.“

Paní, nechcete mi za něco vynadat? oslovil Kalousek důchodkyni. A ta...
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na kampani v Liberci

Poněkud netradiční tramvaj vyjížděla v 15.21 z Tyršových sadů v Jablonci směr Liberec. Zdánlivě to byla normální linka, pozornější cestující netrpící absolutní slepotou si však všimli několika nevšedních pasažérů. Po tramvaji se pohyboval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, na každém kroku pronásledovaný dvěma novináři ze serveru Seznam.cz, kteří ho neustále natáčeli a byli v jeho těsné blízkosti. „Tak z toho bych byl za chvíli na palici,“ okomentoval to jeden z cestujících.

Kalousek oslovil starší šedovlasou ženu. „Nechcete mi za něco vynadat?“ zeptal se jí. Žena mu nadávat nechtěla. „To nemá cenu. Jen bych tím ztrácela energii,“ odvětila. V tramvaji byli i další členové týmu TOP 09. Když ve Vratislavicích nad Nisou, jež jsou na půl cesty mezi dvěma podještědskými městy, nastoupili školáci, vrhli se k nim a rozdali jim bonbony, což se setkalo s velkým úspěchem. „Tak to budeme tedy volit topku. Ale asi až za deset let,“ vtipkovali žáci patrně vratislavické základní školy.

Anketa

Kolik dostane ve volbách TOP 09?

40%
6%
1%
4%
1%
hlasovalo: 9322 lidí

Kdo pochopil, co je Andrej Babiš zač, ve mně vidí člověka, který mu s největší energií stojí v cestě

Po příjezdu do Liberce Kalousek nezamířil k nedalekému stánku ANO před obchodním domem Bláha, ale vydal se na druhou stranu k Soukennému náměstí, kde měla svůj volební příbytek topka. Miroslav Kalousek budil pozornost, někteří lidé mu podávali ruku a fotili se s ním. Od dvojice mladých žen dokonce dostal sladký dárek – štrúdl. „Večer jsme ho pekly, byl to docela fofr,“ prozradily.

ParlamentniListy.cz se zeptaly předsedy TOP 09, jak probíhá kampaň. „Z kontaktní kampaně nemám vůbec špatné pocity. Naopak velmi dobré. Je jasné, že občas mě někdo zdvořile odmítne, ale většinou jsou lidé milí. Za celou dobu kampaně jsem se s nějakou agresivní reakcí nesetkal,“ řekl. Jaké jsou nejčastější otázky, které mu pokládají? „Záleží na věku. Seniory zajímají hlavně důchody, což je celkem logické. V tomto kraji jsou v porovnání s těmi bohatšími kraji nižší. Poctivě jim říkám, že bychom si přáli penzijní reformu, a pro ty, kteří jsou dnes v důchodu, stanovit pevný vzorec, ze kterého by bylo jasné, jak se podle inflace a růstu mezd zvýší důchody. Aby se to dalo vypočítat a žádná vláda by je nemohla omezovat podle toho, jestli jsou, nebo nejsou volby. Většina tomu rozumí," konstatoval. Projevuje se nějak v reakcích lidí, že je Kalousek nejhlasitějším kritikem Andreje Babiše? „Samozřejmě, že lidé kteří dávno pochopili, co je to za člověka, mají ke mně mnohem blíž, protože ve mně vidí někoho kdo mu s největší energií stojí v cestě," objasnil pro ParlamentníListy.cz.

Už před jízdou tramvají lídr liberecké kandidátky TOP 09 Václav Horáček s trojkou Milošem Rejmontem „kampaňovali“ v Jablonci. Horáček objíždí kraj elektrickou rikšou a podle svých slov bez závad i nehod. Pouze, jak konstatoval, někdy při této jízdě dostává nového naplnění volební heslo TOP 09 „Neuhneme“. Rikša totiž jede asi pětatřicetikilometrovou rychlostí a špatně se na některých úsecích předjíždí. Takže se za ní občas tvoří kolony a řidiči si pak s obzvláštní radostí čtou volební heslo TOP 09. Miloš Rejmont je optimistický, nebo se tak alespoň tváří. „Průzkumům nevěřím a jsem přesvědčen, že v kraji získáme dva mandáty,“ konstatoval pro ParlamentniListy.cz. V malém Libereckém kraji to znamená získat přes 14 procent hlasů. Lídr Kalousek při rozhovoru s Liberečany tipoval volební zisk své strany na 11 až 12 procent.

Ze Soukenného náměstí se topkařská suita přemístila do ulice 5. května, kde Parlament mladých uspořádal diskusní akci s lídry politických stran v Libereckém kraji. Kalousek zde setrval jen chvíli. Mladým lidem sdělil: „Chtěl bych vám poděkovat za to, že máte zájem o veřejné dění. Co totiž vidím jako největší problém, je lhostejnost. Lidi, kterým je to jedno a nevšímají si toho, co se děje. A když si toho nevšímají, ani nevědí, jaké brzdy a pojistky dělení moci jim samým chrání jejich svobodu. Tak si ani nevšimnou, že ty brzdy a pojistky někdo demontuje a odstraní. My politici jsme od toho, abychom nastavovali nějaká pravidla a v rámci těch pravidel vám nikdo nesmí sahat na vaše osobní svobody.“

Poté se ještě topkaři v čele se svým předsedou přemístili do kavárny U dvou buchet, kde setkali se svými podporovateli.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …