Parkanová v kauze CASA nezveřejnila velmi důležitý výslech, odhalil detektiv

20.08.2013 4:37

Jako totální hloupost nebo naopak pečlivě promyšlený čin. Tak hodnotí bývalí elitní policisté, zabývající se hospodářskou a organizovanou kriminalitou na nejvyšší úrovni, počínání exministryně obrany Vlasty Parkanové. Ta pověsila na internet výslechy obviněných, ale i svědků v kauze předražených nákupů letounů CASA pro českou armádu, sama ve skandálu figuruje jako obviněná.

Parkanová v kauze CASA nezveřejnila velmi důležitý výslech, odhalil detektiv
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vlasta Parkanová byla nakonec hlasováním vydána k policejnímu stíhání

Protože jsou všichni tři redakcí ParlamentníchListů.cz oslovení policisté nyní už v civilu a pracují v soukromém sektoru, nemusí se tak bát msty státu a svých nadřízených za to, že se odvážili v demokratickém státě říci nahlas svůj názor.

Exdetektivové a vyšetřovatelé shodně přiznávají, že se jedná jen o jejich odhad, protože nemají přístup ke kompletnímu spisovému materiálu. Nemohou tak pořádně analyzovat nezvyklý krok političky, která spíše než svou erudicí zaujala během kampaně za zřízení americké základny v Brdech nazpíváním proamerického songu.

„Nevím sice, v jaké formě to ta v uvozovkách vzdělaná žena, honosíci se titulem, zveřejnila, ale pokud to zveřejnila se jmény, což samo o sobě ještě nic není, a k tomu přidala i data a místo narození a bydliště, tak jak se to obvykle do policejních protokolů zapisuje, a opomněla tyto údaje nesprávně začernit, pak se obávám, že pokud jí nebudou mít na co dostat, zcela nepochybně ji dostanou pro přečin s maximální sazbou do pěti let, nazvaný neoprávněné nakládání s osobními údaji podle paragrafu 180 odstavec jedna a tři písmeno b, protože tohoto přečinu je možné se dopustit i z nedbalosti. A pokud to dala na webovky, tak je to ve třetím odstavci, jako když vyšije. Dobře jí tak, chytrákovi jednomu. To je tak, když se lidi považují za mistry světa a ředitele zeměkoule,“ zhodnotil pro ParlamentníListy.cz bývalý šéf Úřadu vyšetřování Jaroslav Skrovný.

Účel světí prostředky

Parkanová sice tyto údaje začernila, ale podle Karla Veselého, který v minulosti sloužil na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, by Parkanová mohla za maření vyšetřování vyfasovat aspoň pokutu. „Pro normálního smrtelníka je ta sankce sice v horní hranici až likvidační, pro bývalou elitní političku s vysoce nadstandardními příjmy ovšem nic nemožného. A proč: Přípravné řízení je přece neveřejné. Ale účel světí prostředky,“ říká důrazně Veselý.

Jeho kolega Jiří Hrázký, bývalý policista ze stejného útvaru finanční kriminality, který vede stíhání Parkanové, je přesvědčen o tom, že Parkanová zveřejnila citlivé policejní materiály schválně. „Všechno to má ona, nebo spíše její advokáti, sakra dobře promyšlené. Dobře ví, že ačkoliv za tohle by žalobce mě nebo vás na místě Parkanové okamžitě poslal do vazby, jí nic takového z důvodů tlačenky nehrozí. Podle toho kusu papíru, nazvaného Ústava českého státu jsme si sice před zákonem všichni rovni, ale tomuhle dnes tváří v tvář tomu bordelu kolem nás už věří jen žáci v první třídě. A to ještě někteří. Prostě, co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi,“ cituje Hrázký staré římské pořekadlo a dodává: „Tenhle stát si troufá jen na normální lidi, politiků se poldové a prokurátoři (starý význam pro státního zástupce - pozn. red.) pořád ještě příliš a navíc zbytečně bojí.“

Chybí výslech Vondry...

Detektiv Hrázký také upozornil na zajímavou skutečnost, že v Parkanové zveřejněných materiálech chybí - oproti jejímu vlastnímu tvrzení - řada velmi důležitých stránek, nebo dokonce i celých výslechů. „Nepodařilo se mi ani na několikátý pokus otevřít třeba výslech svědka Alexandra Vondry. Tento bývalý ministr obrany přitom vystupoval jako svědek, takže na rozdíl od obviněné musel vypovídat a musel vypovídat pod trestem sankcí jen pravdu. Tedy s výjimkou situace, kdy by si tím sám také přivodil trestní stíhání, což by ovšem mělo vyšetřovatele ťuknout a měli by se na něho pořádně zaměřit. Takže jeho výpověď považuji na rozdíl od jiných vládních politiků, kteří byli vyslýcháni více méně formálně, protože s věcí neměli prakticky nic společného, za velmi důležitou. To, že Vondrova výpověď mezi ostatními chybí, prostě něco znamená. Co, to ví jen vyšetřovatel, můj bývalý kolega Jirka Mazánek a dozorující státní žalobce,“ říká pro ParlamentníListy.cz Hrázký s tím, že se možná v kauze dočkáme ještě velkých překvapení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …