Pavel Bém staví v chráněné zóně v Jizerkách. Přes kyperskou firmu

24.11.2015 18:06

Mariánská hora. Malebná paseka na samotě nad Josefovým Dolem. Na místě se silným géniem loci jizerskohorských pasekářů stojí na první pohled téměř opuštěné čtyři robustní boudy. Tedy až do září stály. Jednu z nich, starou hájenku, zbourali stavbaři a vyrůstá tu luxusní dřevěný skeletový dům. Nestaví tu nikdo místní nebo lufťák z jizerskohorských měst, ale kyperská společnost Levandres. Tak zní oficiální verze. Ta neoficiální je, že si na stroze obývané samotě staví horskou boudu bývalý pražský primátor Pavel Bém.

Pavel Bém staví v chráněné zóně v Jizerkách. Přes kyperskou firmu
Foto: Jan Hrbáček
Popisek: Všechno k zemi. Když autor článku navštívil v září Mariánskou horu, zbývalo zbořit už jen základy hájenky.

Bouda na pozemku 151 čtverečných metrů s okolní pasekou o rozloze 1124 metrů v rozsáhlém chráněném území patřila původně Lesům České republiky. Na asfaltové silnici nad Josefovým Dolem je zákaz vjezdu, mohou sem jen lesáci, ochranáři a majitelé čtyř bud. Tedy, až bude dostavěno i rodina Pavla Béma. V zimě můžete na paseku pěšky nebo na sněžném skútru.

Způsob realitní transakce budí od počátku dojem sofistikované dlouholeté přípravy, nemovitost ve dvou etapách původně koupil pražsko – vrchlabský právník Daniel Kučera. Člověk, který je úzce napojen na lobbistu Romana Janouška. Kruh se zde uzavírá, s Janouškem pojí letité, nejen, přátelství i Pavla Béma.

Kučera nejprve v březnu roku 2009 koupil za 1 milion 820 tisíc korun bývalou hájenku od Lesů České republiky, smlouvu podepisoval tehdejší ředitel Svatopluk Sýkora. Za jeho působení v Lesích, na konci roku 2008, získala čtyřmilionovou zakázku na DVD s kuchařkami firma Ora Print, kterou vlastnil Janouškův přítel Karel Stejskal a jako ředitel zde působil novinář a pozdější neúspěšný politik Radek John. Několik let předtím získala bez výběrového řízení kontrakt na výrobu propagačních DVD  jiná společnost z Janouškova porfolia - Medea Kultur. Janoušek Lesy zkrátka uměl.

Po prodeji hájenky se tři roky jakoby nic nedělo, ale jen zdánlivě. Počátkem února 2012 opět Svatopluk Sýkora podepisuje s Kučerou smlouvu na prodej k hájence přilehlého pozemku za 453 tisíc korun. Součástí kupní smlouvy je příloha – územní rozhodnutí - odboru stavebního úřadu a životního prostředí v Tanvaldu o změně využití území z konce září 2011.

Majitel sousední boudy - občanské sdružení Čmelák, které zakládal ekologický aktivista a vlivný liberecký politik Jan Korytář, v připomínkovém řízení požádal, aby zůstal zachován druh pozemku jako lesní. Nestalo se tak. Tanvaldský úřad  o měsíc později pozemek z lesního fondu vyňal. Za vynětí zaplatil Kučera 53 888 korun. Trvalé odnětí bylo odůvodněno rozšířením zázemí objektu, z lesního pozemku tak bylo odděleno území, které má být využíváno jako manipulační plocha k objektu. Poplatek za odnětí louky z lesního fondu činil 761 korun za metr čtvereční.

V listopadu 2012 pak stavební odbor v Tanvaldu vydal na budovu hájenky povolení pro stavbu rekreačního objektu. Jenže na Mariánské hoře se přes dva roky nestavělo, povolení bylo proto v listopadu 2014 prodlouženo.

V letošním květnu vstupuje na scénu kyperská společnost Levandres, která od Daniela Kučery kupuje dům i louku za 2 miliony 100 tisíc korun. O 226  888 korun levněji, než kolik do nemovitosti investoval s lobbistou Janouškem spřízněný právník Daniel Kučera.

Realitní transakci ozvláštňuje jednatel kyperské firmy – bývalý pražský primátor a spojenec lobbisty Romana Janouška Pavel Bém. Existuje totiž silné podezření, že přes kyperskou firmu půjdou do České republiky investice, které úzce souvisí s působením dua Bém – Janoušek na pražském magistrátu.

Na zbořeništi hájenky má podle plánů vyrůst dřevěný dům o rozloze 19 krát 8 metrů s přístavbou a obyvatelným podkrovím. Na demolici i stavbě se podílí společnost TFH dřevěné skeletové domy z nedalekých Velkých Hamrů, která se specializuje na netradiční stavební realizace dřevěných domů. Na podzim proběhl radonový průzkum kvůli vodě, poblíž nemovitosti je jediná veřejně přístupná studánka na mariánskohorské samotě. Podle zjištění autora článku není ale vyloučeno, že se nakonec plánovaná zastavěná plocha 152 bude zvětšovat.

Autor článku se Béma před delším časem ptal na aktivity společnosti Levandres, Bém ovšem nereagoval. A přes veškeré snahy autora neodpověděl ani na otázky jizerskohorské stavby.

Na rozdíl od Béma, právník Daniel Kučera poslal autorovi článku obsáhlé vyjádření. Zveřejňujeme proto jeho plné znění: Nevidím žádný důvod Vám neodpovědět na Vaše dotazy, přestože musím říct, že mě Váš zájem o prodej chaty v ceně cca 2 miliony korun překvapil. Za dobu své právní a realitní praxe (tj. více jak 15 let) jsem koupil a prodal mnoho desítek nemovitostí, některé i v ceně desítek miliónů korun, ale žádný zájem tyto standardní realitní transakce nevzbudily. Bydlím a pracuji ve Vrchlabí, částečně ve Špindlerově Mlýně, proto se zajímám o nemovitosti v této lokalitě a  okolí. V roce 2009, kdy jsem předmětnou nemovitost kupoval, mně možnost tohoto nákupu přišla výhodná, a to i jako spekulativní nákup i jako možnost případného pronájmu nemovitosti. Následně však realitní trh výrazně poklesl, a to jak ceny nemovitostí, tak i výše případného nájmu. Z tohoto důvodu jsem nepřistoupil k rekonstrukci objektu a nemovitost nechal tak jak je (jako i mnoho jiných). Od roku 2009 jsem získal několik nemovitostí ve Vrchlabí a Špindlerově Mlýně. Vzhledem k omezeným možnostem, jak finančním, tak i časovým, jsem se rozhodl několik nepotřebných nemovitostí prodat (například i byt v Praze).

Výše ceny, 2,1 milionu korun, za kterou jsem nemovitost prodal, mi přišla výhodná (veškeré náklady včetně 4% daně z převodu nemovitostí, jsem přenesl smluvně na kupující). Realitní trh se ještě nevrátil na úroveň roku 2009 a nepředpokládám nějaké výrazné zvýšení cen nemovitostí v příštích několika letech.

S Dr. Bémem jsem se viděl několikrát v životě, vždy na horách. Informace, že nemovitost je na prodej, nebyla tajemstvím, svým přátelům, kteří jezdí v zimě do Špindlerova Mlýna na lyže, jsem o záměru nemovitost prodat říkal již v loňském roce. Tedy od doby, kdy jsem získal chatu ve Špindlerově Mlýně a věděl, že nebudu schopen realizovat rekonstrukci více objektů najednou.

Vaše otázka, zda bych mohl v roce 2009 nemovitost kupovat pro Dr. Béma, je při znalosti věci absurdní. Odpověď zní jednoznačně: Ne. Ani to totiž nedává smysl. Na realitním trhu je mnoho desítek či stovek nemovitostí v horských oblastech. Ceny začínají dle stavu nemovitostí již od několika set tisíc korun. Dalo by se říct, že nabídka výrazně převyšuje poptávku. Předpokládám, že Dr. Bém jistě vybíral z mnoha možností. Jsem rád, že si vybral právě tuto konkrétní nemovitost, protože vzhledem k nedostatkům této nemovitosti –  není zde zavedena voda, o elektřině a plynu ani nemluvě, v zimě není k objektu přístup, je teoretický počet zájemců značně omezen (bohužel většina zájemců již vyžaduje značný komfort). Závěrem mohu konstatovat, že celou transakci z mého pohledu hodnotím jako úspěšnou. Možná, že i vy v Praze, budete posuzovat působení Dr. Béma jako primátora z odstupem času jako úspěšné, možná za nějaký čas budete říkat, že Praha v novodobých dějinách lepšího primátora neměla, kdo ví?“

Ani vyjádření Kučery do investice kyperské firmy, jejímž jednatelem je Pavel Bém, příliš světla nevnesly. "Pak je tam kauza mrtvej kůň. A vyřešenej příběh mrtvýho koně," řekl Bém lobbistovi Janouškovi v jednom z telefonátů ze 7. února 2007, který odposlouchávala Bezpečnostní informační služba. „Mrtvej kůň“, slovy Béma, byl možná vyřešen, jeho kyperské angažmá, ani stavitelský počin, dosud nikoliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Hrbáček - šéfreportér týdeníku EURO

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …