Petr Hájek varuje: Už i novináři pochopili, že je to prokurátorský puč

04.07.2013 17:15

Na serveru Protiproud se jeho šéfredaktor Petr Hájek rozepsal o totalitě, kterou v této zemi nastolují policisté a prokurátoři. Už i řadě médií podle něj dochází, že tito lidé usurpovali moc a teď se snaží zlikvidovat zvolenou politickou reprezentaci.

Petr Hájek varuje: Už i novináři pochopili, že je to prokurátorský puč
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Bývalý vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek v pořadu Máte slovo

Hájek připomíná, že Protiproud od počátku psal o obřím zásahu ÚOOZ jako o prokurátorsko-policejním puči. Nyní podle něj už i některá média hlavního proudu začínají chápat, o co se jedná.  Už i politikům dochází, co všechno podcenili.

Za pravdu mu dávají například komentáře ve středečních a čtvrtečních novinách, ve kterých se novináři překvapeně ptají, proč policisté nekonají, a vyjadřují obavy, že by takové jednání mohlo být záměrem.

„Ledaskdo ochotněji přehlédne nějaký ten přehmat a vůbec ho nebude znepokojovat, že žije v zemi, kde represivní složky poněkud zdivočely, protože jim to prostě projde,“ napsal například Jindřich Šídlo z Hospodářských novin k tomu, že veřejnost prahne po zatčených politicích a nevadí jí podivné způsoby, jakými toho vyšetřovatelé docílí. 

Daniel Kaiser v Lidových novinách rovnou současnou situaci kolem zadržených Jany Nagyové a spol. přirovnal k normalizaci a zadržování Václava Havla a dalších chartistů.

Šlachtova policie nevyslýchá, státní zástupce mlčí

Nyní se však ukazují další podivnosti policejního zátahu. „Proč bývalí poslanci sedí již týdny ve vazbě – zatímco Šlachtova policie nikoho nevyslýchá a dozorující státní zástupce Ištvan to mlčky toleruje,“ ptá se Hájek. Připomíná, že se jedná o tzv. koluzní vazbu, tedy takovou, která má zabránit ovlivňování svědků, zejména ministra financí Miroslava Kalouska a premiéra Petra Nečase. „Jenže běží dny a týdny a Petr Nečas stále na výslech čeká,“ poznamenává šéfredaktor Protiproudu.

Směřujeme k totalitě, obává se Hájek

Takové čekání, že se v bezdůvodném vězení někdo ze zatčených zlomí a začne „spolupracovat“, je podle něj odporné, ale v totalitě, do které směřujeme, celkem běžné. A že k totalitě směřujeme, to je prý nepochybné. „Moc, ležící na ulici, už před časem někdo zvedl,“ píše.

Odstraňování standardního politického systému podle něj doposud probíhalo obvykle za spolupráce médií. Skandalizace nepohodlných politiků, úniky policejních odposlechů či brutální tlak na zavedení přímé volby prezidenta nebo omezení poslanecké imunity byly takovými nástroji.

Pak se utrhla ze řetězu justice a policie, a někteří politici jim ještě tleskali, protože doufali, že to schytá druhá strana. Dnes někteří z nich sami sedí v kobkách. „Okamžité vydání Davida Ratha do vazby a celkové 'sebeomezování' poslanecké imunity připomíná z dnešního pohledu situaci před převzetím moci Adolfem Hitlerem,“ myslí si šéfredaktor.

Rath nemůže ani hlasovat o zániku svého mandátu

Nyní se poslanec Rath domáhá alespoň toho, aby mohl hlasovat o rozpuštění sněmovny a tím o zániku svého mandátu. Jenže jeho soudce je zrovna na dovolené a zcela vážně vzkazuje, že na žádost se podívá, až se vrátí od vody. Jenže podle Hájka je to jedno. „Po mediálním lynči a údajné 'krabici s vínem' bezmála v přímém přenosu stejně nemá konfliktní poslanec šanci na spravedlivý proces,“ dodává k tomu Hájek s tím, že podle informací Protiproudu byl dokonce i videozáznam Rathova zadržení s krabicí vína zmanipulován a upraven.

Rathově kauze se Hájek věnoval již v dubnu. Tehdy napsal, že Ratha považuje za zlého člověka, demagoga a jednoho z nejohyzdnějších politiků, co porevoluční epocha urodila. Přesto však cítí povinnost napsat: „To, co provádí česká justice s Davidem Rathem exemplárně obviněným z korupce, je neslýchané.“

Nyní se prý zdá, že už i média hlavního proudu začínají chápat. „Najednou mnohým dochází, že takzvaná korupční kauza bývalých poslanců ODS a paní Nagyové byla pouze zástěrkou k tomu, aby se policie a státní zástupci mohli naplno opřít do politiky,“ všímá si komentátor. Akce podle něj byla připravena včetně takových detailů, že byla spuštěna čtrnáct dní před prázdninami. Veřejnost se ještě nerozjela k vodě a mohla vytvářet na politiky tlak. A když prvotní ohromení vyprchá, budou moci vyšetřovatelé držet zadržené ve vazbě a řízení protahovat, s vysvětlením, že pan soudce či žalobce je zrovna na dovolené.    

  • KOMPLETNÍ TEXT Petra Hájka ZDE.
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …