Piráti v ohrožení? Ivan Bartoš žádal BIS o ochranu

06.09.2018 10:41

Šéf Pirátů Ivan Bartoš v červnu požádal ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Martina Koudelku, „pokud by se nějaký náš Pirát či Pirátka dostal nevědomky do nějakého hledáčku ‚cizích agentů‘ či byl zaplétán do špionážních hrátek a BIS by to zmerčila, zda by nás na to mohli upozornit“. Bartoš na tuto schůzku se zpožděním upozornil na stránkách Pirátů ve složce evidence lobbistických kontaktů. Zprávy o schůzce později označil za haluz.

Piráti v ohrožení? Ivan Bartoš žádal BIS o ochranu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Na pirátských stránkách se těsně před prázdninami, 24. června, objevil na této adrese v evidenci lobbistických kontaktů zápis z hodně neobvyklé schůzky. Zněl takto: „9. 5. 2018 – velmi zapomenutý zápis. Sešli jsme se v odpoledních hodinách v mé kanceláři na žádost s ředitelem BIS – Bezpečnostní informační služby plk. Ing. Michalem Koudelkou. Za bezpečnost byl za Piráty přítomen ještě Lukáš Kolařík (který měl ten zápis zapsat, ale asi to zapomněl),“ upozornil na liknavost kolegy Bartoš.

Anketa

Věříte Andreji Babišovi, když říká, že nepřipustí příchod ani jednoho nelegálního migranta do ČR?

57%
hlasovalo: 15255 lidí

Podle Bartoše se jednalo o neformální setkání nad řadou témat týkajících se činnosti služby v České republice i bezpečnostní situace. „Vzhledem k tomu, že se nejednalo o neoficiální jednání, nejsem si jist, které typy informací jsou jaké povahy, takže detaily raději nebudu zaznamenávat“.

„Nicméně jsem pana plukovníka požádal, pokud by se nějaký náš Pirát či Pirátka dostal nevědomky do nějakého hledáčku „cizích agentů“ či byl zaplétán do špionážních hrátek a BIS by to zmerčila, zda by nás na to mohli upozornit. Byl jsem ubezpečen, že pokud by to bylo nevědomé (což prý předpokládají), tak že by na nutnost zvýšené opatrnosti případného balamuceného upozornili. Prý. Jinak jsme OK,“ zapsal Bartoš záznam o schůzce se šéfem kontrarozvědky. Jako obvykle zmínil i výhody, které měly ze schůzky plynout: „Poskytnuté výhody: 0, Přijaté výhody: 0“. Takže vyslanci Pirátů si nejspíš u šéfa BIS nedali ani kávu, kterou na svém fóru ohledně výhod na schůzkách dosud zmiňovali.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Zapsané schůzky v evidenci pirátských lobbistických kontaktů si všiml server Česká justice, který informace o ní dnes zveřejnil. „Záznam je ovšem Bartošem sepsán tak, že z něho nelze vyvodit, proč se představitelé strany s ředitelem BIS vlastně sešli. V úvodu záznamu stojí, že se ‚sešli na žádost‘, není tam ale uvedené na čí žádost. Ani z další pasáže nelze jasně určit, oč vlastně šlo. Podle slov předsedy strany Ivana Bartoše bylo jednání s předsedou BIS Koudelkou ‚neformální‘ a současně se ‚nejednalo o neoficiální jednání‘. Bartoš současně v záznamu přiznává, že neví, co jemu a Kolaříkovi předseda BIS Koudelka říkal. Zneklidňujícím způsobem pak působí závěr záznamu, podle kterého měl ředitel BIS funkcionáře strany ubezpečit, že členy Pirátské strany Česká republika upozorní, pokud by byli ‚nevědomě balamuceni cizími agenty‘,“ napsal server Česká justice.

Ivan Bartoš později na facebookových stránkách redaktora České justice Petra Dimuna označil popisovaný článek za ‚haluz‘. „Tak bavili jsme se o migraci, problematice měkkých cílů, bezpečnosti v České republice a v Praze. A jelikož jedinný požadavek zněl od nás, kdyby se kolem nás někdo ometal, zda budeme upozorněni, nepsal jsem nic víc. Ten článek je haluz ;-),“ napsal Ivan Bartoš.

Na Bartoše zareagoval komentátor Marian Kechlíbar. „To ale předpokládáte, pane Bartoši, že BIS je zcela čestná organizace, která Vám sdělí svoje operativní poznatky jen kvůli Vašemu dobru a nic podstatného Vám přitom nezatají. Řekl bych, že to tak nutně nemusí být. Polopravdivá šeptanda (a zdrojů se v tomto případě nedoberete) je, co se manipulace týče, minimálně stejně účinná,“ opáčil Bartošovi Kechlíbar.

A Bartošovi naložil i další z diskutujících, Pavel Čech. „Ta důvěra ve zpravodajce, tedy politickou policii, je skvělá. Takže, když se BIS nebude hodit do krámu někdo, kdo by třeba nepodporoval nějakou novelu, která by je měla posílit, tak vám pošlou avízo, že bacha na něj. :-) A je hotovo. :D“.

Co na to BIS? Zmatený text Bartoše

Bezpečnostní informační služba pak ústy svého mluvčího Ladislava Štichy setkání pro Českou justici potvrdila, nikoli už ovšem jeho průběh. „Obávám se, že z poněkud zmateného textu pana předsedy Bartoše vyvozujete mnohem více, než je v něm skutečně uvedeno v poměrně mlhavých a někdy ne zcela zřejmých vyjádřeních,“ komentoval mluvčí BIS otázky České justice mluvčí Ladislav Šticha.

Podle Štichy prý šlo ve skutečnosti o standardní bezpečnostní školení. „Pokud to tedy shrnu, tak schůzka se zástupci Pirátské strany byla zcela běžným standardním bezpečnostním proškolením, které využila už celá řada politických představitelů včetně našich zákonných adresátů,“ uvedl Ladislav Šticha.

Anketa

Který z posledních premiérů byl nejlepší?

4%
4%
3%
89%
hlasovalo: 11145 lidí
Bezpečnostní informační služba prý bude tuto aktivitu podle slov mluvčího rozšiřovat z politicky exponovaných osob dále na soukromou a firemní sféru, zejména na vlastníky know-how, patentů a unikátních technologií a výrobních postupů: „Jen pro připomenutí. BIS opakovaně ve svých výročních zprávách upozorňuje na zvyšující se aktivity zahraničních zpravodajských služeb, jejichž cílem jsou často občané ČR a zejména pak lidé disponující důležitými informacemi strategického, ekonomického či bezpečnostního charakteru. BIS hodnotí ministry, poslance, senátory a další významné politiky jako osoby výrazně ohrožené potenciálním zájmem zmíněných cizích mocností. Cítíme tedy jako naši povinnost s exponovanými zástupci politické reprezentace v tomto smyslu pracovat. Z jejich ohlasů víme, že naše snaha o aktivní prevenci je velmi ceněna a vítána“.

Do budoucna plánujeme rozšířit tuto formu prevence i směrem k organizacím a firmám, které jsou vlastníky nejrůznějších patentů, unikátních výrobních postupů a cenného know–how. Z našich poznatků totiž vyplývá, že i oni se stávají cílem zpravodajského zájmu cizích mocností,“ odpověděl dále Ladislav Šticha.


V souvislosti s tvrzením Bartoše, že nezná povahu informací poskytnutých ředitelem BIS, mluvčí BIS na dotaz České justice, zda je vůbec možné, že by ředitel BIS poskytoval představitelům politických stran informace, jejichž povaha není v souladu se zákonem, tedy takové, jichž nejsou ze zákona příjemci, odpověděl tak, že Bartošův zápis znovu zpochybnil: „V žádném případě součástí neutajované přednášky a následné debaty nebyly klasifikované informace či informace určené zákonným adresátům“.

Podle mluvčího kontrarozvědky je důležité sdělit, že „BIS jako kontrarozvědná služba, vědoma si všech nástrah, které mohou číhat zejména na politické nováčky, nabízí ministrům a zástupcům parlamentních stran jakousi formu bezpečnostního školení“. „Jde zejména o to upozornit politicky exponované osobnosti, že se s novou pozicí mohou dostat do hledáčku například zahraničních zpravodajských služeb. V rámci připravené přednášky v neutajovaném režimu se politici mohou dozvědět o základech bezpečnostního systému České republiky, hlavních bezpečnostních rizicích a o tom, jak se nevystavit riziku bezpečnostního incidentu,“ vysvětlil mluvčí BIS s tím, že závěr statusu předsedy Bartoše už je vysloveně zjevnou nadsázkou v „pirátském stylu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…