Policejní prezident se vymezil proti Nečasovi: Prozradil, co zpomalilo kauzu Nagyové

08.09.2013 12:45

Policejní prezident Martin Červíček si v křesle hosta nedělních Otázek Václava Moravce nebral servítky. Jasně odmítl, že by policie pochybila při zatýkání Jany Nagyové. Nepřipouštím žádná pochybení, trval na svém Červíček. Policie prověřuje velké množství zabaveného materiálu, kriminalisté prý pracují na plné obrátky. A to nejen v kauze Nagyová, ale i v kauze metyl, kde byl odhalen daňový únik ve výši 700 milionů korun.

Policejní prezident se vymezil proti Nečasovi: Prozradil, co zpomalilo kauzu Nagyové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Martin Červíček

Červíček toho v prvním roce v pozici policejního prezidenta prožil hodně. Snižování počtu policistů, metanolovou aféru či kauzu Jany Nagyové, která vedla k pádu vlády Petra Nečase (ODS). Ten policii opakovaně ostře kritizoval za to, jak se k jeho milé policisté chovali. Červíček podobnou kritiku jasně odmítl.

Informace dostal ministr v demisi Pecina

„Já bych chtěl podotknout, že na postup policie dohlíží Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Všechny úkony byly prováděny v souladu se zákonem,“ zdůraznil Červíček. Policie při zákroku proti Janě Nagyové zkrátka nepochybila a tečka.  Další šetření v této kauze teď vázne na analýze velkého množství zajištěného materiálu. Ten je prověřován s maximální intenzitou. Odmítl však prozradit, kolik času kriminalisté věnují lobbistům Ivo Rittigovi a Romanu Janouškovi. „Vyšetřování pokračuje, nečekáte ode mě, že tady prozradím konkrétní krok policie,“ prohlásil v pořadu policejní prezident.

Policejní prezident také prozradil, že vypracoval zprávu o zatčení v kauze Jany Nagyové, poslanci ji však neviděli, protože se o den dříve rozpustili. V tuto chvíli má tedy zprávu k dispozici ministr vnitra v demisi Martin Pecina a kopie leží na Policejním prezidiu. Prezident si je navíc vědom toho, že musí před veřejností odvést perfektní práci. Mojí povinností je zajistit, aby policie pracovala efektivně a nestranně, uvedl Červíček.

Policie obvinila desítky lidí v metylalkoholové kauze

Pokračuje také činnost policejního týmu Metyl. V kauze bylo obviněno sedmdesát jedna osob. „My jsme zajistili asi 39 tisíc litrů alkoholu, a přesto podle našich šetření koluje na českém trhu až 3 tisíce litrů kontaminovaného alkoholu,“ varoval diváky Červíček.

Policie na jedné straně rozkrývá síť prodejců, ale na straně druhé si došlápla na fungování černého trhu s alkoholem obecně. Policie při zásazích zabavila majetek v hodnotě desítek milionů korun. Kriminalisté řeší také daňový únik spojený s prodejem alkoholu a to ve výši 700 milionů korun. Policistům se také stále účinněji daří zabavovat majetek, který pochází z trestné činnosti. Jde o miliardy korun ročně.

„Já bych chtěl zdůraznit, že boj s černým trhem s alkoholem není jen prací policie, předpokládám součinnost i dalších složek, mimo jiné i legislativního aparátu,“ uzavřel toto téma policejní prezident.

Příliš málo policistů

Aby toho nebylo málo, Červíček musí řešit také problémy s počty policistů. Kolik strážců vlastně potřebujeme? Třicet osm tisíc, čtyřicet či ještě více? „Každý policejní prezident musí zajistit bezpečnost v zemi s tím počtem policistů, který má k dispozici,“ prohlásil na úvod tohoto tématu prezident. Dnes je policie funkční a dokáže nasadit síly jak proti extrémistům, tak např. proti živelným katastrofám.

Ten si v pořadu pochvaloval alespoň to, že v tuto chvíli policie fakticky naplňuje stav 39 tisíc policistů a probíhají slibná jednání o navýšení počtu policistů o 1000 strážců zákona. Ideální by však bylo mít k dispozici ve střednědobém výhledu dvaačtyřicet tisíc policistů. Připomněl také, že na chod policie obdržel navíc 313 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …