Políček kardinálu Dukovi za hysterii v rozhlase: Šklebí se národu, nejradši by za pravdu upaloval

22.10.2013 19:31

Ukázal kardinál Dominik Duka v pondělním rozhovoru pro Český rozhlas, kde komentoval záměr Ministerstva vnitra vyjmout Pražský hrad z církevních restitucí, svou pravou tvář, nebo mu prostě jen lidsky „ujely nervy“? Názory politiků se různí. Duky se zastává třeba předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg či lidovecký lídr Pavel Bělobrádek, naopak senátoři Jaroslav Doubrava se Zdeňkem Škromachem Dukovi spílají a hovoří o výsměchu lidem.

Políček kardinálu Dukovi za hysterii v rozhlase: Šklebí se národu, nejradši by za pravdu upaloval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Kardinál Dominik Duka se v pondělním rozhovoru pro Radiožurnál Českého rozhlasu pěkně rozčílil. Místo toho, aby nějak racionálně komentoval záměr Ministerstva vnitra vyjmout Pražský hrad z církevních restitucí a sdělil k tomu postoj církve, tak své interview doprovodil křikem.

„Vím, že ono zákonné opatření chce vlastně potvrdit rozhodnutí soudruha Klementa Gottwalda. Já už dva roky upozorňuji, že v této zemi nás někteří lidé chtějí připravit o všechnu svobodu a demokracii, kterou jsme si vytrpěli a vybojovali," říkal třeba se zvýšeným hlasem v rozhlase Duka.

Záznam rozhlasového pořadu zde. Zajímavá pasáž začíná ve 25. minutě

Pokud podle něj společnost přijme zákonné opatření, pak prý nebudeme žít v demokratickém státě, ale vrátíme se pod rudé prapory se srpem a kladivem. Když ho ale moderátorka přerušila a upozornila, že v dobách těsně před volbami nesmí Český rozhlas vysílat žádné „návody“, koho volit ,nebo nevolit, tak to Duka už neskousnul.

„Paní redaktorko, potom náš Český rozhlas nedodržuje vůbec zásady svobody!“ hřímal kardinál a svůj proslov doprovodil slovy o cenzurovaném vysílání.

„Se zájmem jsem četl o vyjádření kardinála Dominika Duky v Radiožurnálu, kde mu moderátorka utnula slovo. Četl jsem to pozorně, nikde nestálo, že by vyzýval k volbě jakékoli strany. To je mu naprosto cizí. Má obavy z vývoje u nás a já tyto jeho obavy sdílím. To, že už se proti tomu nesmíme ohradit na veřejnosti, je opravdu pozoruhodné. Český rozhlas má informovat, nikoli cenzurovat,“ reagoval na to na svém facebookovém profilu předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Vysloveně se šklebí národu do obličeje

Senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) volil ale pro zhodnocení Duky zcela jiný slovník. „On se vysloveně šklebí národu do obličeje za to, jak si díky Kalouskovi a Nečasovi vydupali restituce. Mne tak mrzí prohlášení premiéra, že nebude zákonné opatření podávat. Já bych ale byl rád, aby se to řešilo a vyřešilo,“ řekl Doubrava nazlobeně ParlamentnímListům.cz.

„Šmatat vůbec na Pražský hrad, tak to je drzost, jakou si nemůže Duka vůči národu dovolit. Tím rozhovorem v Radiožurnálu ukázal navíc svou pravou tvář. Ukázal jen aroganci, jakou v sobě má katolická církev. Když jim Hus řekl do očí pravdu, tak ho hodili do ohně, a já mám pocit, že by rád do toho ohně začal Duka teď házet další lidi,“ dodal Doubrava.

Kde je pokora?

„Já bych očekával od duchovních, a zvláště od těch nejvyšších duchovních, pokoru. Pokoru nejen před Bohem, ale i před zákonem. A jestliže tady někdo zpochybňuje demokratické zřízení po listopadu 1989, tak to je velmi zvláštní,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD).

„Zdá se, že církvi a panu kardinálu Dukovi jde skutečně jenom o majetek a o majetkový prospěch. Tady je ale třeba se ptát, jako kteréhokoliv jiného politika, neboť on se snaží ovlivnit výsledek voleb tímto způsobem, zda tam není rozpor zájmů v tom smyslu, zda z toho všeho (církevních restitucí) měl nějaký osobní prospěch majetkový nebo jakýkoliv jiný,“ uvedl dále Škromach.

„Pokud jde o zákonné opatření, tak z hlediska zejména časového to je už nereálná věc, protože to období, kdy Senát může taková opatření přijímat, skončí v sobotu, tedy dnem voleb do Poslanecké sněmovny,“ dodal Škromach.

"Protirestituční" aktivistka a spisovatelka Lenka Procházková pak komentovala ironicky zejména samotné vystoupení Duky v rozhlase.

"Jako autorka divadelních a rozhlasových her bych k dialogům této postavy napsala do závorky poznámku pro představitele role kardinála: Po počátečních větách přechází do zrychleného tempa, které zakrývá nelogický obsah sdělení. Závěrečné útočné výkřiky gradují do hysterie," uvedla pro ParlamentníListy.cz Procházková.

Vyjádřila se i ke značně nesrozumitelným návrhům katolických hodnostářů na výměnu některých nárokovaných budov v areálu Hradu za jiné budovy.

"Připomíná mi to pohádku o tom, jak dědeček měnil až vyměnil. Ráno odešel s krávou na trh a večer se vracel k čekající babičce s jehlou. I tu však cestou ztratil... Ta pohádka mi vždycky připadala k dědečkovi hanebně krutá, protože fandila fikaným překupníkům. Tím nechci tvrdit, že kardinál Duka je senilní dědeček. Ovšem pod jeho vedením a předchozím vedením Miroslava Vlka se počáteční etos katolické církve, který vytvořil kardinál Tomášek, když v listopadu 1989 v katedrále slavnostně prohlásil, že katolická církev je na straně národa, změnil v nezakryté pohrdání tímto národem, jeho historií a nakonec i v pohrdání občany, které Dominik Duka nazval lůzou," doplnila Procházková.

Gazdík: Může říkat názory jak chce, nekandiduje

Zcela jinak ale reagoval na Duku bývalý předseda poslaneckého klubu TOP 09/STAN Petr Gazdík.

„Já neumím posoudit nebo nerozumím tomu, proč paní moderátorka panu kardinálovi Dukovi upírala právo pro média vyjádřit názor a v tomto případě protikomunistický. Rozuměl bych tomu, kdyby pan kardinál kandidoval v parlamentních volbách. Ale on nekandiduje, tak proto si myslím, že si může svůj názor sdělovat ve veřejnoprávním médiu podle své vůle,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Gazdík.

„Neumím ale posoudit věcnou otázku, tedy jak byla stanovena dohoda o restitucích týkající se budov na Pražském hradě mezi panem kardinálem Dukou a exprezidentem Václavem Klausem. Neznám obsah dohody mezi těmi dvěma,“ poznamenal dále Gazdík s tím, že ale předpokládá, že se věc okolo Pražského hradu brzy vyjasní.

„Předpokládám a pevně věřím tomu, že si církev nebude nárokovat něco, co je mimo dosavadní dohody. Pan kardinál navíc jednoznačně řekl, že jeho slovo platí,“ dodal Gazdík.

Bělobrádek: Byl to politický vězeň a seděl s Havlem v bolševickém kriminále

Duky se zastal i předseda KDU- ČSL Pavel Bělobrádek. „Já jsem sice ten rozhovor neslyšel, ale na druhou stranu každý člověk může udělat chybu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Bělobrádek.

„Pokud se ale pan kardinál rozčílil, tak se mu v mnohém nedivím, a to proto, že je to politický vězeň, který seděl a Václavem Havlem v bolševickém kriminále, a některé politické strany se tváří tak, že bychom se měli v mnohém vrátit do dob normalizace, a to určitě není to, kam bychom měli směřovat. Pokud Duka zvyšoval hlas, tak to je určitě věc nějaké emoce, která proběhla. Sice to nepatří do takové diskuse, na druhou stranu je tady kolem návratu majetku církvím a náboženským společnostem spousta podlých lží. Proto chápu, že už pan kardinál je z toho unaven. Jsme jenom lidi a v každém mohou bouchnout saze,“ pronesl dále předseda KDU – ČSL a naznačil, že kardinál určitě udělá nějakou sebereflexi, pokud se vyjádřil v rozhlase ostřeji, než měl.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Pokud ale tady má být nějaké zákonné opatření, tak je to v podstatě znárodnění a posune se zákon o církevních restitucích někam jinam, což je záležitost zcela nepřijatelná....Když tady začínají bolševické manýry, které říkají, že zákony neplatí a že se to bude dělat jinak, tak to jsou věci, které jsou kruciální. To je jako kdyby někdo zaútočil na vaši rodinu a na vaše práva, tak je jasné, že ta emoce tady být může. Pokud ale emoce přesáhne nějakou normu, tak je nutné z toho vyvodit důsledek,“ dodal v názoru Bělobrádek.

Řekli, že vše nechají být

Dominik Duka se s Rusnokem sešli už v pondělí právě kvůli záměru Ministerstva vnitra vyjmout Pražský hrad z působnosti zákona o církevních restitucích. Oba došli k závěru, že vše zůstane jako doposud. "Rozhodně nemíním tuto věc řešit teď narychlo zákonným opatřením," řekl v ten den sám premiér. Podle něj bylo dost času řešit tuto záležitost v minulých měsících.

Takto však na celý problém nenahlíží ministr vnitra Martin Pecina. „V srpnu se totiž ukázalo, že to, co nám vykládala předchozí vláda, není pravda. Není pravda, že se církve budou hlásit pouze o majetek, který potřebují. Ukázalo se, že se církev začala hlásit i o majetky, které potřebuje náš stát ke svému fungování,“ uvedl Pecina pro ParlamentníListy.cz.

„Jde o první vlaštovku. Co bude následovat, si můžeme pouze domýšlet. Přijdeme o celý Pražský hrad?“ dodal s obavami Pecina.

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …