Policie obvinila další dva muže kvůli protiromským akcím v Budějovicích

12.07.2013 18:30

Policie obvinila v souvislosti s protiromskými demonstracemi na českobudějovickém sídlišti Máj další dva muže. Oba se provinili trestným činem násilí proti úřední osobě.

Policie obvinila další dva muže kvůli protiromským akcím v Budějovicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní kontrola

Kriminalisté tak po nepokojích v jihočeském krajském městě o posledních dvou sobotách obvinili už pět lidí. Policie navíc nově předala správnímu odboru magistrátu přestupek muže, jenž 6. července inicioval nepovolené shromáždění a následný pochod na sídliště Máj, řekl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Čtvrtý a pátý obviněný údajně zaútočili na policisty, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na šest let. Podle Matznera čtyřicetiletý muž 29. června napadl údery policistu, který eskortoval zadrženou osobu. V sobotu 6. června pak šestačtyřicetiletý muž najel vozem na strážníka městské policie.

"Policie má k dispozici videozáznamy ze zákroků a také podněty od občanů, včetně fotografií a videozáznamů. Všechny tyto materiály policie využívá k dokumentaci protiprávního jednání osob. Stejným způsobem jsou dokumentována konkrétní použití donucovacích prostředků jednotlivých policistů a jejich přiměřenost. V této souvislosti prověřujeme také jednotlivé podněty od občanů na nepřiměřené zákroky jednotlivých policistů," řekl Matzner.

Konflikty a střety v Českých Budějovicích hrozí i tuto sobotu. Demonstrace spolu s pochodem městem na sídliště Máj je nahlášena na 14:00.

Na českobudějovickém sídlišti Máj se v posledních dnech strhlo několik potyček. Nejprve se 21. června na hřišti dostaly do konfliktu děti, následně se do něj zapojilo asi 100 dospělých. Na místě zasahovala i policie. Reakcí na konflikt ze hřiště na sídlišti byla demonstrace, která se uskutečnila 29. června. Po ní se několik stovek účastníků shromáždění přesunulo na Máj, kde se někteří střetli s policisty.

V sobotu 6. července pořádkové služby zasáhly na sídlišti proti účastníkům protiromské demonstrace, kteří se tam přesunuli z centra města, kde magistrát zrušil jejich neohlášené shromáždění. Účastníci se chtěli z náměstí vydat hromadně právě na sídliště, kde žije romská komunita. Romové se tam podle ohlášení na magistrátu budou každou sobotu až do konce září scházet na happeningu. Na sídlišti už několik dní zůstává více strážníků než obvykle. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…