Politická kauza to není, vazební důvody u „trafikantů“ byly, je si jist žalobce Zeman

26.07.2013 22:58

Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana byly v případě Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy důvody, aby byli vzati do vazby. Nejde o žádnou politickou kauzu, odmítl slova expremiéra Petra Nečase.

Politická kauza to není, vazební důvody u „trafikantů“ byly, je si jist žalobce Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Šnajdr a Petr Tluchoř

Přesto bylo u trojice exposlanců ODS zrušeno stíhání, Pavel Zeman ale s rozhodnutím Nejvyššího soudu příliš nesouhlasí. „Nejvyšší soud se podle mého názoru nezajímal tím, kde se jednotlivé části těch hovorů odehrávaly,“ vysvětloval v Událostech, komentářích na ČT. Soud totiž nechal zrušit stíhání kvůli poslanecké imunitě. Jenže ta se nemusela na exposlance vztahovat ve všech momentech jejich „dohod“.

Spis se však vrátil k vrchnímu státnímu zástupci Ivo Ištvanovi, má tak šanci případ znovu rozpracovat. „Já se domnívám, že se lze o to pokusit,“ míní Zeman. Sám sice nehodlá hodnotit, zda byl spáchán trestný čin, to nechává na soudu, ale stačí mu, že je u trojice mužů důvodné podezření.

„Předpokládám, že vazební důvody tam byly,“ míní žalobce. Například, aby se obvinění nemohli mezi sebou domlouvat, jak budou vypovídat. „Nebyl-li by tam důvod vazby, tak by tu vazbu neuvalil,“ dodal na adresu soudu.

Zdůraznil však, že právě onu vazbu uvalil soud, ne Ištvan, jak politici někdy tvrdí – on ji pouze navrhl. „My, státní zástupci, se nechováme jako politici. My se chováme jako profesionálové,“ tvrdí Zeman a odmítl, že by šlo o politickou kauzu. „Myslím, že to zachází do osobních útoků. A myslím, že je to nešťastné,“ okomentoval některé výroky Petra Nečase.

Co se týče toho, že byla uvalena vazba na někoho, u koho bylo zrušeno trestní stíhání, zde Pavel Zeman vyjádřil lítost. „Chápu rozhořčení každého člověka, kdo byl omezen na své svobodě a pak trestní stíhání bylo zrušeno,“ uvedl. „Stává se to, to se nedá vyloučit. Pohybujeme se v trestním procesu,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …